У Тернополі вшанували пам’ять поета Василя Ярмуша

Опубліковано:
21 Вересня, 2023

Мистецько-благодійний вечір пам’яті Василя Ярмуша «Розмай» відбувся 17 вересня у приміщенні Тернопільської обласної філармонії.

Організувала і провела захід дочка поета Мирослава Ярмуш, яка презентувала свою авторську книгу «Сповідь ідилії ночі». У ній донька розповіла про творчий шлях батька – поета-дисидента, прозаїка, культурно-громадського діяча Василя Ільковича Ярмуша.

15 вересня нашому краянину – поету, прозаїку та культурно-громадському діячу Василю Ярмушу виповнилось би 83 роки (1940-1976 р.р). До Дня народження поета, донька видала його останню поетичну збірку «Дума про життя». До книги увійшли патріотичні вірші, присвяти, думи, гуморески, оповідання та драматична поема «Тернопільська легенда».

Ведучими свята були Мирослава Ярмуш та учень Острівського ліцею Богдан Звір, батько якого зі зброєю в руках стоїть на захисті України. До сліз пройняв виступ ще однієї учениці Острівського ліцею Вероніки Михайлової, батько якої вважається безвісти зниклим на фронті.

Серед учасників заходу були діти, які брали участь у проєкті «Голос народу – діти Героїв», зокрема зачарувала всіх грою на бандурі учениця мистецького фахового коледжу імені Соломії Крушельницької, уродженка смт Велика Березовиця Катерина Яциковська. Дівчинка разом із викладачем музичної школи гітаристом Кордяком Ігорем виконали ніжну мелодію «River Flows in you» Yurima.

Приємною несподіванкою вечора було декламування поезії Василя Ярмуша «Oh my dear Ukraine!» англійською мовою ученицями школи №3 м. Тернополя.

Спеціальним гостем заходу став заслужений артист України, співак, музикант Володимир Трач, який огорнув усіх мелодійністю пісні на слова Василя Ярмуша, музика заслуженого артиста України, співака, музиканта Андрія Підлужного «Не говори».

Особлива увага була приділена запрошеним військовослужбовцям, які зараз проходять реабілітацію в Тернополі – зал бурхливими оплесками зустрічав Героїв.

Кожен з присутніх мав змогу донатити на спільну справу: 50% прибутку від продажу книг «Кіт Мацько», «Matsko cat», «Ідилія ночі. Лірика», «Соломія Крушельницька» Василя Ярмуша, а також авторська книга «Сповідь ідилії ночі» Мирослави Ярмуш на благодійному вечорі буде передано військовим.        

Творчість українського поета і прозаїка, культурно-громадського діяча, нашого краянина Василя Ярмуша висвітлюється у художній прозовій та поетичній формі (іноді зі збереженням діалектних особливостей), авторську філософію осмислення життя, історичних подій, української культури за змістом є суголосними з багатьма програмовими творами з української літератури та музичного мистецтва.

Дуже рано обірвалося життя Василя Ярмуша, ще багато залишилося нерозказаним, але завдяки дочці Мирославі його творчість заграє новими барвами, його твори продовжують жити! Наче пророчими стали слова поета «І я продовжуюсь в новім житті дитини, в якої мій, але міцніший крок».

null

 

Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу tenews.te.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер, долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук, підключайтеся до каналу Телеграм.

Джерело: Новини Тернопільщини
Теги: #василь ярмуш, #вечір, #мирослава ярмуш, #новини тернопільщини, #новини тернополя, #поет, #тернопіль, #тернопільські новини
Коментарі





Опілля квас ціни iPhone 14 Pro в Одесі, Україна

Статті

Інтерв'ю
Спасо-Преображенська церква
14:14, 27 Квітня, 2024

Духовна фортеця козаччини: де на Тернопільщині молились гетьмани

Блоги

ТОП новини тернопільщини: