Невипадкова Олика та замок Радзивіллів: «свіжа» історія Файного подкасту

Опубліковано:
15 Вересня, 2023

Олицький замок розташований близько біля Луцька та знаходиться у мальовничій місцевості – на території національного природного парку «Цуманська пуща». Мури фортеці зберігають спогади про 16 століття. Донедавна тут була психлікарня, що вплинуло на стан збереженості замку. Та зараз будівля зупинилася на шляху реставрації.

Про цю пам’ятку ми більше розкажемо у черговому випуску Файного подкасту замками Волині. Нашим гідом буде журналістка, історикиня та генеалогиня Тетяна Яцечко-Блаженко.

«Олика була вибрана невипадково. Це – досить мальовнича місцевість і, крім того, знаходиться на перетині торгових шляхів та поруч біля великих міст», – зазначає пані Тетяна.

Перша згадка про Олику відноситься до 12 століття та належала луцькому старості. А уже у 16 столітті переходить у власність до князів Радзивіллів. Засновником вважають Миколу «Чорного». Будівництво замку він розпочав у 1564 році.

Замок впродовж століть не раз руйнувався та навіть був перебудований у палац, втім функції оборонної споруди у ньому залишилися.

«Найцінніше – це те, що замок зберігся до наших часів. А друге – у Волинському краєзнавчому музеї та Художньому на території Луцького замку є виставки, колекція картин. На них зображені представники родини Радзивіллів, можемо побачити, як  вони виглядали, яким був побут. Це дуже цінне джерело, яке вдалося зберегти після Другої світової війни», – говорить історикиня.

Більше про Олицький замок слухайте у подкасті, де ви дізнаєтеся про:

– історичні передумови зведення замку саме в Олиці;

– цікаві інтер’єри споруди;

– культ мисливства і шанування котів;

– чи врятувало замок те, що довгий час у його стінах розташовувалася психлікарня;

– родину Радзивілів, які активно опікуються замком;

– інші цікаві локації Олики та подієвий туризм.

Подкаст доступний на різних платформах: Spotify, Applepodcasts, Soundcloud, GooglePodcast linktr.ee/volyncastles

Давайте з нами до Волині милуватися величними твердинями.

Файний подкаст замками Волині – проєкт, що втілюється ГО Волинська фундація за підтримки Українського культурного фонду.

 

 

 

Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу tenews.te.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер, долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук, підключайтеся до каналу Телеграм.

Джерело: Новини Тернопільщини
Теги: #Олицький замок, #ретро
Коментарі





Опілля квас ціни iPhone 14 Pro в Одесі, Україна

Статті

Інтерв'ю
Голова Андрій Смаглюк розповів про актуальне і наболіле Кременецької громади
13:58, 21 Квітня, 2024

Голова Андрій Смаглюк розповів про актуальне і наболіле Кременецької громади

Блоги

ТОП новини тернопільщини: