Відтепер на фронт – з ВІЛ, психічними розладами і сухотами?

Опубліковано:
10 Вересня, 2023

Міністерство оборони України затвердило новий Розклад хвороб, за яким визначають ступінь придатності до військової служби. Також відомство впорядкувало проходження служби для обмежено придатних. Ці зміни внесені наказом №490, який набув чинності 25 серпня.

Про які хвороби йдеться? Зміни стосуються таких статей: 2-в — клінічно вилікуваний туберкульоз; 4-в — вірусні гепатити з незначним порушенням функцій; 5-в — безсимптомне носійство ВІЛ; 12-в — повільно прогресуючі та непрогресуючі з незначними порушеннями функцій та рідкими загостреннями анемії, порушення згортання крові, пурпура, геморагічні стани, інші хвороби крові та кровотворних органів, деякі порушення із залученням імунного механізму; 13-в — хвороби ендокринної системи з незначними порушеннями функцій; 14-в — легкі короткотривалі хворобливі прояви психічних розладів; 17-в — невротичні, пов’язані зі стресом і соматоформні розлади при помірно виражених, короткотривалих проявах, з астенічним станом; 21-в — повільно прогресуючі хвороби центральної нервової системи з незначними порушеннями функцій; 22-в — епізодичні та пароксизмальні розлади, крім епілепсії, з незначними порушеннями функцій органів і систем.

Що змінилося? У Розкладі є статті, які передбачали такі варіанти: індивідуальна оцінка непридатності до військової служби або обмежена придатність. До ухвалених змін йшлося, що у воєнний час за статтями Розкладу військово-лікарська комісія мала ухвалювати рішення — «придатний». Однак був виняток — статті 2-в, 4-в, 5-в, 12-в, 13-в, 14-в, 17-в, 21-в, 22-в. Про це було зазначено у 7 абзаці пункту 20.4 розділу ІІІ. А втім, наразі ці слова про виняток виключили. Тож тепер за вказаними статтями визнаватимуть придатними всіх.

Крім того, як зазначає видання «Громадське», відтепер ВЛК одночасно з постановою про обмежену придатність до військової служби має ухвалити постанову про придатність військовослужбовця до служби за конкретною військовою спеціальністю.

Нововведення спричинило неабиякий резонанс у суспільстві. Виходить, відтепер на фронт – з ВІЛ, психічними розладами і сухотами?  Ось як пише у пабліках киянин Василь Зима: «Деякі ресурси дають інформацію, що Міністерство оборони змінило порядок мобілізації, спростивши вимоги до здоров’я чоловіків. Розумію, що потім будуть пояснення і, можливо, виправдання, але факт залишається фактом. Те, що хворих на ВІЛ, сухоти і психічні розлади і зараз мобілізують – це не велика таємниця. Але питання залишаються. Хворі люди не є ефективними на фронті. Вони просто швидше гинуть. Якщо треба швидкий ресурс, який можна в короткі строки утилізувати – то все зрозуміло. Питань нема. Мого знайомого хлопця батька, хворого на гіпертонію, відправили на південь. А оце привезли. Помер від інсульту. Це було прогнозовано. Що робитимуть сьогодні на фронті «пограничники», скількох інфікують хворі на туберкульоз і ВІЛ… Пояснюють, що це для тилу шукають. В тилу уже всі посади зайнято «інвалідами». Весело сміятися з росіян, які женуть на фронт калік і хворих на ВІЛ та туберкульоз. Але наша влада не краща… Зрозуміло, що рано чи пізно в армію підемо всі: і з тиском під 300 і з хворими спинами та нервами, і з психікою нестабільною і сліпі. У мене ілюзій нема.

Мобілізація потрібна. Це складний процес, який вимагає фахового підходу. І, напевно, цим процесом треба займатися, ефективно поповнюючи резерви. Можна діяти за щоденниками Жукова (перемагав сталінський полководець Жуков завдяки п’ятиразовій чисельній перевазі над німцями, тобто звалюючи противника трупами своїх солдатів – ред.). Це теж працює. Насправді. І це значно простіше зробити. Вибір є завжди».

Ольга КУШНЕРИК

Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу tenews.te.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер, долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук, підключайтеся до каналу Телеграм.

Джерело: Новини Тернопільщини
Теги: #війна, #комісія, #лікарі, #новини тернопільщини, #новини тернополя, #призов, #тернопіль, #тернопільські новини, #фронт
Коментарі





Опілля квас ціни iPhone 14 Pro в Одесі, Україна

Статті

Інтерв'ю
Спасо-Преображенська церква
14:14, 27 Квітня, 2024

Духовна фортеця козаччини: де на Тернопільщині молились гетьмани

Блоги

ТОП новини тернопільщини: