Тернопільському гідропарку «Сопільче» – 40 років: у музеї відкрили фотовиставку

Опубліковано:
9 Вересня, 2023

Тернопільському гідропарку «Сопільче» – 40 років. З цієї нагоди у Тернопільському обласному краєзнавчому музеї відкрили фотовиставку. Експозиція має назву «Симфонія води поміж паркових алей». На світлинах можна побачити краєвиди та архітектурні споруди парку з часу його заснування і до нині.

Старша наукова співробітниця відділу природи музею Леся Сута розповіла, що парк займає площу понад 60 гектарів. Створили його на місці осушеного болота вздовж русла річки Серет.

«Історія парку розпочалася із дороги прокладеної через пустир жителями нового мікрорайону «Дружба» до центру міста. Вона згодом перетворилася на головну алею гідропарку. В 1970-х роках розпочалося окультурення місцевості. Вже в 1983 році було відкрито першу чергу парку. За короткий проміжок часу територія пустиря стала однією з найкрасивіших у Тернополі та улюбленим місцем, яке може догодити кожному відвідувачу. Творцям «Сопільче» вдалося гармонійно поєднати природний ландшафт із дизайнерським. Парк насичений водою: межує з річкою, красується ставками і численними потічками зі штучними порогами. Під охороною є гідрологічна пам’ятка природи місцевого значення «Тернопільські джерела». Протягом багатьох років в теплу пору кожен міг милуватися каскадом фонтанів центральної алеї. Велику увагу привертають декоративні млини, що діють за допомогою води із Тернопільського ставу». 

Леся Сута розповідає, що територія парку вирізняється багатством флори. 

«Тут зростає велика кількість рослин, серед них зустрічаються лікарські, рідкісні та екзотичні. У 2017 році на алеї «Файне місто Тернопіль» було висаджено найдовшу катальпову алею в Україні. Батьківщиною цих квітучих дерев є регіони Північної Америки, Карибів, Східної Азії. Колоритного вигляду парку надають клумби, на яких з весни до осені квітнуть декоративні насадження. Завжди цікавими є тварини і птахи, які проживають у створеному зоокуточку. У «Сопільче» можливо потрапити у добу козацтва. На одному острівці змонтоване фортечне містечко із кам’яними вежами і мурами. Зустрічаються у парку дерев’яні скульптури, авторами яких є відомі майстри – Іван Мердак та Юрій Плесюк. Подбали у гідропарку і про маленьких відвідувачів. Для них були облаштовані ігрові майданчики, каруселі, залізницю тощо. У багатьох вже в пам’яті залишилося «Космічне містечко» з різноманітними дивовижними об’єктами: ракетами, місяцеходами, роботами та іншими механізмами. Свого часу існував своєрідний аеродром, де стояли зразки літаків і гвинтокрила. Для активного відпочинку діють тенісні корти, картингдром, а також відкрито екстрим-парк для занять із екстремальних видів спорту».

На головній алеї парку у 2021 році до дня Державного прапора України встановлено найбільший в області флагшток висотою 50 метрів із блакитно-жовтим стягом. 

Фото – Оксана Кульчицька, завідувачка художньо-рекламного відділу ТОКМ
null

Фото з мережі Інтернет
null

Фото з мережі Інтернет
null

Фото з мережі Інтернет
null

Фото з мережі Інтернет

 

Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу tenews.te.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер, долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук, підключайтеся до каналу Телеграм.

Джерело: Новини Тернопільщини
Теги: #історія сопільче, #Сопільче
Коментарі





Опілля квас ціни iPhone 14 Pro в Одесі, Україна

Статті

Інтерв'ю
Голова Андрій Смаглюк розповів про актуальне і наболіле Кременецької громади
13:58, 21 Квітня, 2024

Голова Андрій Смаглюк розповів про актуальне і наболіле Кременецької громади

Блоги

ТОП новини тернопільщини: