Що врятувало Білокриницький палац від занепаду – у новій історії Файного подкасту

Опубліковано:
8 Вересня, 2023

Білокриницький палац на Тернопільщині – виключний випадок збереженості замків та палаців історичної Волині. Жодна війна чи пожежа його не зруйнувала.

У новому випуску Файного подкасту ми поговорили про цю пам’ятку із завідувачкою кафедри історії та методики навчання Кременецької обласної гуманітарно-педагогічної академії ім. Тараса Шевченка Іриною Скакальською.

«Палац збережений, але і перебудований. Уникнути руйнації і підтримці належного стану стало завдяки тому, що тут були різні навчальні заклади, вирувало життя», – підкреслює дослідниця Волині.

Палац у стилі англійської неоготики постав у середині 19 століття на місці оборонного замку 1438 року, що належав князям Збаразьким.

«Після того, як помирає останній власник, він залишає заповіт, що палац та кошти переходять у власність громади, щоб тут облаштували школу», – розповідає історикиня.

Цікаво, що згодом у палацовій школі працював діяч ОУН, полковник УНР Павло Гарячий. Він викладав лісництво, а після занять, у лісі навчав дітей тактики.

Дізнавайтеся більше у повному випуску Файного подкасту про Білокриницький палац та мандруйте рідним краєм https://linktr.ee/volyncastles

Файний подкаст замками Волині – проект, що втілюється ГО Волинська фундація за підтримки Українського культурного фонду.

 

Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу tenews.te.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер, долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук, підключайтеся до каналу Телеграм.

Джерело: Новини Тернопільщини
Теги: #Історична Волинь, #Подкаст
Коментарі





Опілля квас ціни iPhone 14 Pro в Одесі, Україна

Статті

Інтерв'ю
Спасо-Преображенська церква
14:14, 27 Квітня, 2024

Духовна фортеця козаччини: де на Тернопільщині молились гетьмани

Блоги

ТОП новини тернопільщини: