Історична Волинь наповнена багатьма цікавими місцями для туристів. Серед яких – древнє місто Ізяслав, де знаходиться бароковий палац князів Санґушків, а точніше, його живописні руїни, що дожили до наших часів.

Про пам’ятку розповідаємо у 17-му випуску Файного подкасту linktr.ee/volyncastles

Екскурсію провів Віктор Кучерук, який очолює Ізяславський історико-краєзнавчий музей.

У випуску йтиметься про:

– давню цікаву історію Ізяслава;

– появу аристократичної резиденції у місті;

– інтер’єр та екстер’єр будівлі;

– де нині зберігаються колекції з палацу;

– нинішній вигляд архітектурної пам’ятки;

– інші цікаві локації, які варто відвідати в Ізяславі.

«Побувавши на території палацового комплексу можна помітити, що він відрізняється орієнтуванням на місцевості, яке не відповідає тодішнім канонам у архітектурі», – підкреслив краєзнавець.

Садиба розміщена на території колишнього замку 16 століття. Це правий берег річки Горинь. Будувалася князівська резиденція Санґушків у 18 столітті та упродовж п’ятнадцяти років. Займалася цим дружина Павла Кароля – Барбара.

«Палац – мрія Барбари. Вона дуже ретельно впливала на процес проектування та будівництва», – зазначив очільник музею. Він додав, що на той час це був великий та амбітний проект, і оцінювався у 150 тисяч злотих.

 «Зараз пам’ятка представляє живописні руїни. Втрачений дах та без міжповерхового перекриття. Роль склепіння відіграє небо. Але останнім часом є певні зрушення. Громада оформила право власності на себе. Завершуються роботи по деталях проекту щодо першочергових та консерваційних робіт», – розповів Віктор Кучерук.

Утім, як говорить гість подкасту, зараз стоїть першочергове питання відбудови країни в цілому і тоді лиш у майбутньому можуть розпочатися консерваційні роботи та відбудова палацу.

Файний подкаст замками Волині – проєкт, що втілюється ГО Волинська фундація за підтримки Українського культурного фонду.

 

Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу tenews.te.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер, долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук, підключайтеся до каналу Телеграм.

Джерело: Новини Тернопільщини
Теги: #"Палац-мрія" у Ізяславі
Коментарі





Опілля квас ціни iPhone 14 Pro в Одесі, Україна

Статті

Інтерв'ю
Голова Андрій Смаглюк розповів про актуальне і наболіле Кременецької громади
13:58, 21 Квітня, 2024

Голова Андрій Смаглюк розповів про актуальне і наболіле Кременецької громади

Блоги

ТОП новини тернопільщини: