В школах України розпочався новий навчальний рік. Чи він радісний? Думаю, не дуже, навпаки, тривожний за долю і життя дітей, бо десь путін знищив школу, а в когось влада вирвала її, як серце з грудей, – це про нас, Яблунівку.

Ми завжди думаємо, що ”русскій мір” далеко від нас, фронт за 1000 км, але це не так, – він – поруч, тут на Підгаєччині, бо методи і принципи роботи місцевої влади тотожні московитським міркам.

Підгаєцька влада, очолювана Мереною І.С., заручена підтримкою кишенькових депутатів, підступно, беззаконно-свавільно, проти волі громади забрала-вирвала школу у здобувачів освіти Яблунівської ЗОШ І ст., можливо, – це помста за трирічну непокору у відстоюванні своїх прав.

Наочно ще раз це показала 31 чергова сесія ради 30.08.2023, з якою так зволікав пан голова, щоб виграти час на своє конто, і де, відповідно до наших звернень, за поданням депутата Заставецького П. розглядався Проєкт рішення про скасування протиправного рішення позачергової сесії від 22.06.2023 про ліквідацію Яблунівської ЗОШ І ст., і за поданням депутатів Пухайла.Ю. і Штая С. Про спорудження укриття в школі чи в іншій прилеглій будівлі (люди з села готові були надати приміщення під укриття).

Стисло нагадаю (в попередніх постах – повна інформація):
22.06.2023 Підгаєцька міська рада ухвалила протиправне рішення 3482 про ліквідацію Яблунівської ЗОШ І ст., всупереч Конституції України, Законам України ”Про доступ до публічної інформації”, ”Про місцеве самоврядування”, ”Про загальну середню освіту”, ”Про освіту”, Конвенції ”Про права дитини”, схваленої резолюцією Генеральної асамблеї ООН і ратифікованої Постановою ВРУ, про пріорітетне право найкращого забезпечення інтересів дитини, всупереч іншим державним нормативним актам і приписам, а головно, всупереч одностайному рішенню громади від 27.05.2021 про збереження школи (з залученням ЗМІ) і рішенню ВСУ від 2018р., що має силу дії по всій країні, де зазначено, що, ”ухвалюючи рішення про ліквідацію школи, необхідно враховувати думку територіальної громади!”

30.08.2023 батьки учнів Яблунівської школи, я,.як член ініціативної групи з громади села, згодом долучилась завідувачка школи Гавриляк Г.Й., на цей раз мали змогу бути присутніми і захищати свої права на сесійному дійстві, але наші сподівання на те, що Закон і Право, Гідність візьмуть верх виявилися марними! Влада руками ручних депутатів не скасувала ганебне рішення сесії 22.06.2023.

Після голосування президією на чолі з головою нараховано було голосів в залі : 7 – за скасування рішення про ліквідацію, проти – 0,8 – утрималось, разом 15, а через пару хвилин добавлено 2 – в бігах, що не голосували, разом 17.

Але як виявилося згодом, на сайті ради з’явився протокол голосувань, де 11депутатів – за скасування рішення 22.06.23, проти – 0, утримались – 8, не голосували – 2, разом 21, що не було озвучено в залі.
Можливо у влади не тільки біда з Законами, Честю, а навіть з простим підрахунком голосів.

Я особисто не всіх депутатів знаю з лиця, тому закрадається сумнів щодо цих сесійних підрахунків.

Добре знаю в лице депутата Калиняка П., такого собі ура-патріота, який минулого разу проголосував за ліквідацію школи, і який при зустрічі з яблунівською громадою в сесійній залі метався туди-сюди, хоча перед виборами приїжджав в село усміхнений, дуже чемний і привітний. 30.08.2023 він демонстративно покинув зал сесії, коли я вийшла до слова, потім з’явився, а на підрахунок голосів знову вибіг з зали. Напевно таким чином виявляв свою звевагу до нас. Ганьба такому депутату, бо так ведуть себе прислужники і пристосуванці!
В процесі розгляду нашого питання, своє зверхнє, нетактовне відношення до батьків, громади показав і наш голова Мерена І.С., який так напередодні напояснювався про свою ”велику турботу і любов” до наших дітей Суспільному мовнику, в дописах в інтернеті про те, що школу закрили на благо яблунівським дітям, бо вони протягом 2022/2023 навчального року не бачили парти із-за відсутності укриття.

А хіба, шановний голово, це не ваша вина?! Відповідь на сесії від вас ми не почули!
З того, що відбулося з нашою школою через владний місцевий терор громади, склалося враження, що наш пан голова за свої шкільні роки нічого не бачив в школі, крім одної парти!

Також людина має мати ще Гідність і Честь, а для держслужбовця – це особливо важливо!

Даруйте, але ви, голово, ввійдете в історію, тільки, як ліквідатор -руйнівник шкіл і майбутнього краю, бо нічого не створюєте для розвитку громади!

Місцевий відділ освіти свою відповідальність за спорудження укриття в школі в 22/23 навчальному році згідно приписів держави теж переклав на Військову Адміністрацію.

Чому оминула ВА нашу школу? Хіба не з вашої вини, чи не ви даєте інформацію про наявнісь шкіл в громаді і скеровуєте туди фахівців? Дивно!? Згідно листа ДСНС від 14.06.22, на який опираєтесь у відповіді на наше звернення, зазначено, що на рівні місцевого самоврядування засновник закладу утворює комісію для обстеження будівлі з залученням фахівців, складає акт про огляд, експлуатацію, і представник органу освіти є головою комісії!

На сесії чиновники з освіти не дали відповіді, чому ігнорували нашу школу в 22/23 навчальному році. Ця бездіяльність – це свідоме невиконання своїх прямих обов’язків!

Ще одне кричуще! Неправдива інформація з уст когось із працівників відділу освіти з місця в останньому ряді сесійної зали в діалозі з батьками. Освітянин заявила, що завідувач Яблунівської ЗОШ І ст. Гавриляк Г.Й., як голова ліквідаційної комісії, вже підписала всі документи в держреєстратора на ліквідацію школи. На щастя якраз до зали сесії зайшла наша вчителька і спростувала цю брехню!
Все це можна переглянути в записі сесії на сайті ради!

Як можна педагогу-чиновнику, вводити в оману присутніх на сесії, оббрехати свою колегу, вчительку від Бога з великим/понад 30 років/ педагогічним стажем і материнською любов’ю до дітей, чесною і порядною людиною?!!! Хіба такий чиновник з освіти достойний звання педагога, і взагалі чи йому там місце? Хіба в освіті робота має базуватися на зверхності чиновника стосовно педагога, а не на партнерських стосунках?!!!

Ви не уявляєте скільки болю ви причинили порядному, відданому фаху, педагогу ще і минулого разу звинуваченнями в несоціалізації дітей?! Де ж вас там таких набралось високосоціалізованих?!

Очільник громади дуже любить хизуватися в соцмережах світлинами зустрічей з воїнами, виставляти подячні грамоти, але не знайшов часу, щоб зустрітися з батьком-воїном Кашевкою М., який після поранення приїхав у коротку відпустку до родини, і дитина якого через вашу ”велику турботу” зараз змушена ходити в іншу школу далеко від дому. За що, кого воює цей батько, рідні інших здобувачів освіти, щоденно ризикуючи своїм життям?
На цій сесії 30.08.23 Закон і Право при розгляді нашого питання верх не взяли, на жаль…

Влада бажає комфорту, зарплати і мінімум проблем, тому довіри і поваги до такої влади нема!

– Чи потрібні Підгаєччині школи?

– Так! Так! Так!

Але не владі, тому що новоспеченими громадськими слуханнями в інших школах громади влада здобула собі чарівний папірець-перепустку на вчинення таких самих дій наступного року з ними, як з нашою цьогоріч. І діти – здобувачі освіти мають всі шанси стати ”мандрівними учнями” в пошуках ще незакритої школи!
Тому, шановні краяни, – цей пост, як застереження, щоб тримати пильність і єднатися при відстоюванні своїх прав!

Наша влада вміє підкидати технологію ”переманювання дітей”, щоб зсередини розвалювати неугодну школу, ми пройшли через це! Не ведіться, бо це ганебно з моральної сторони і, якщо нині мій сусід проковтнув мене, то завтра ваш сусід ковтне вас, і ніхто не виграє!

ЛИШЕ ЕКОНОМІЧНИЙ РОЗВИТОК КРАЮ ДАСТЬ ПЛІДНЕ ЗЕРНО!

– Як відіб’ється на Підгаєччині закриття владою Бібліотек, Шкіл, Медпунктів?

– Руйнівно! Довго чекати не доведеться. Це, як з тіла відрубувати поступово частини, серед яких школа в селі – голова, то що залишиться?!

Край втратить залишок фахівців, прогресивну молодь і дітей також, і не буде повернення на рідні терени з-за кордону, а в тих школах, що залишаться, географ змушений буде навчати ще фізики, історик – математики і т.д. із-за нестачі кадрів….

Хіба не очевидно, що освіта зараз підійшла до краю?

Мені здається, що реформи в ній мають починатися з освіти тих, хто згодом буде реформувати!!

Дорогі краяни, давайте будемо вимагати через наших обранців прийняття Закону про введення мораторію на закриття шкіл в умовах воєнного стану і якийсь період післявоєнного стану, щоб припинити цей глум влади над школами!

ПОЧАТКОВА ШКОЛА МАЄ БУТИ В СЕЛІ!!!

Підгаєцька влада з очільником Мереною І.С. закрила Яблунівську ЗОШ І ст. не з любові до дітей, а з великої любові до власного комфорту і безтурботного життя, показавши, що владною силою, руками кишенькових депутатів може чинити беззаконня!

Ручні депутати на сесії 30.08.23 пояснень не дали, чому пішли всупереч волі громади і Закону. Ганьба!
Прикро і боляче за нашу школу, діточок, адже любов до Батьківщини починається звідси, маленького села Яблунівки!

Вдячні всім депутатам і небайдужим людям, які підтримували нас.

Не знаю, чи ця сесія 30.08.23 – останній акорд в історії нашої школи, можливо, і ні, але знаю одне, що маємо бути Небайдужими, Гідними і Вільними, тримати тут фронт за своє законне конституційне право, тоді, ті, хто на передовій, скоріше виб’ють ворога з нашої землі і буде Перемога!

Слава Україні! Героям Слава!

PS. Кого зацікавить розгляд нашого питання на сесії, посилання в коментарях, проміжок 1год.36хв. – 2год.25хв.

Автор: Miroslava Bogutska

Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу tenews.te.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер, долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук, підключайтеся до каналу Телеграм.

Джерело: Новини Тернопільщини
Теги: #стаття, #Школа у Яблунівці
Коментарі





Опілля квас ціни iPhone 14 Pro в Одесі, Україна

Статті

Інтерв'ю
Спасо-Преображенська церква
14:14, 27 Квітня, 2024

Духовна фортеця козаччини: де на Тернопільщині молились гетьмани

Блоги

ТОП новини тернопільщини: