Коли цього року святкують Усікновення голови Івана Хрестителя

Опубліковано:
30 Серпня, 2023

Свято Усікновення голови Пророка Предтечі й Хрестителя Господнього Іоана, або, як кажуть у народі, Головосіка ми відзначали за старим календарем 11 вересня. З 1 вересня УГКЦ і ПЦУ переходять на новий церковний календар. Це означає, що всі неперехідні свята відзначатимемо за новоюліанським стилем – на 13 днів раніше.  І у календарі на вересень немає свята Усікновення голови Івана Хрестителя. Фактично, тільки з наступного року воно з’явиться в календарі – 29 серпня.  У ПЦУ ухвалили рішення відзначати його у 2023 році 30 серпня. Про це написав митрополит ПЦУ Євстратій Зоря у Фейсбуці.

«У звʼязку з переходом ПЦУ на новоюліанський календар вшанування Усікновення глави Іоана Хрестителя буде цього року звершене 30 серпня, в середу. Усікновення – постовий день, тому логічним є звершити його в постовий день, найближчий до новоюліанської дати (29 серпня). Безпосередньо 29 серпня за старим стилем буде звершене вшанування Нерукотворного Образу, тому сполучити два святкування – неможливо», – написав Зоря.

В УГКЦ день відзначення свята вирішили дати на розсуд священників. «Рекомендуємо цього року святкувати це свято в найближчу неділю перед або після 11 вересня, тобто або в неділю 10 вересня, або наступної неділі, 17 вересня», –прокоментував Глава УГКЦ, Блаженнійший Святослав, у травневому випуску «Прямого ефіру з Блаженнійшим Святославом».

Тож у вересні буде лише 3 свята: 8 вересня – Різдво Пресвятої Богородиці; 14 вересня – Воздвиження Хреста Господнього; 17 вересня – мучениць Віри, Надії, Любові і матері їх Софії.

Особливості свята у нашому краї

На Усікновення голови Івана Хрестителя, незважаючи на строгий одноденний піст, у деякий селах області  є храмові празники. Майже для всіх церков Тернопільщини, названих на честь цього свята, є одна закономірність – вони у часи радянського атеїзму були зачинені, хоча кожна з них має свою багату історію.

Наприклад, у с. Губин на Бучаччині церква побудована з деревини, яку сплавляли з Карпат. На храм відклала свій відбиток і німецько-радянська війна, під час військових дій його пошкодили.

Церква у с. Товстеньке, що на Чортківщині, споруджена ще у 1757 році на кошти пароха села Дмитра Верхратського. Родина Верхратських, які були гербовими шляхтичами, душпастирювали у Кривенькому понад 100 років. Тут душпастирював і батько письменника Богдана Лепкого –  Сильвестр. За сприяння о. Іана Бриковича у 1936 р. розпочали будівництво нової церкви, але через початок війни його не завершили. Під час організації колгоспу недобудовану церкву розібрали на будівництво стаєнь. У 1986–1987 рр. силами громади та за підтримки колгоспу стару церкву перебудували.

У селі Гвардійське на Теребовлянщині є два однойменні храми – православна дерев’яна з 1888 року і греко-католицька (1937–1938 рр.). Остання особлива тим, що була перебудована з костьолу.

Також храмові свята святкуватимуть у селах Вигода та Хартонівці  на Заліщанщині.

А щодо особливостей свята, то наші предки вірили, що нині не можна нічого різати, що нагадує собою голову. Взагалі вважається, що цього дня не варто брати у руки гострі речі: ніж, сокиру. Тобто, все, що нагадує мученицьку смерть святого.

Чоловіки цього дня не стриглися та не голилися. А дітям обов’язково варто було мити голови і гладенько їх причесати, тоді голова не болітиме цілий рік.

У народі кажуть: «Якщо зрізати головку капусти в цей день, то може потекти кров». На Усічення не можна їсти круглі фрукти та овочі: яблука, капусту, картоплю (їхня форма нагадує відрубану голову Предтечі), а також червоні помідори, кавуни, бо вони нагадують кров святого. Відтак, не можна їсти й будь-що на блюді – на ньому лежала голова Іоана Предтечі.

Цього дня не варили борщ. Також заборонялося співати й танцювати. Бо саме з допомогою пісень та танців Іродіада домоглася страти Хрестителя.

На свято Усікновення кожен намагався побувати в церкві, а ті, хто мучився головними болями, просили зцілення.

Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу tenews.te.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер, долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук, підключайтеся до каналу Телеграм.

Джерело: Новини Тернопільщини
Теги: #новини тернопільщини, #новини тернополя, #тернопіль, #тернопільські новини, #усікновення
Коментарі





Опілля квас ціни iPhone 14 Pro в Одесі, Україна

Статті

Інтерв'ю
Голова Андрій Смаглюк розповів про актуальне і наболіле Кременецької громади
13:58, 21 Квітня, 2024

Голова Андрій Смаглюк розповів про актуальне і наболіле Кременецької громади

Блоги

ТОП новини тернопільщини: