Слухай та мандруй: нова історія від Файного подкасту про палац у Острожці

Опубліковано:
10 Серпня, 2023

Палац Ледуховських у селі Острожець Рівненської області знаходиться на історико-культурній мапі Великої Волині.

 Про цей родинний маєток, який тісно вплетений у канву древнього містечка, розповідаємо у Файному подкасті linktr.ee/volyncastles Це проект, що втілюється Волинською фундацією за підтримки Українського культурного фонду. 

“За кожною історичною спорудою стоять цікаві факти та особистості”, – підкреслює Оксана Лобко. Вона кандидатка історичних наук, фахівчиня з іконографії, колекцій та історії родини Потоцьких, дослідниця подільських маєтностей польської шляхти. 

У розмові з істрикинею ми довідаємося про: історію Острожця; архітектурні характеристики палацу; життя та долю членів родини Ледуховських;  унікальну флору паркового комплексу поблизу палацу. 

Палац був зведений в кінці 18 століття. Архітектор з Італії Генрик Марконі спроектував його у стилі пізнього класицизму. Прямокутної форми з шістьма іонічними колонами на вході та оздоблений з масиву дерева палісандр. Втім, під час Першої та Другої світових воєн палац зазнав руйнувань та цінності його були втрачені. Він був відновлений, але зовнішній вигляд змінився. Замість шести круглих колон – чотири, та й ті стали квадратними. У радянські часи фасад облаштували плиткою і про його розкішне минуле тепер можна дізнатися лише з ось таких історій. 

“Поважай звичаї пращурів”, – це назва на гербі Шалава, нащадкам якого є рід Ледуховських. 

Тож давайте поважати наш рідний край та історію, яку вороги завжди хотіли знищити.

Слухайте подкаст та діліться  з ним у соціальних мережах.

https://soundcloud.com/fainypodcast/palacz-leduxovskix-ostrozhecz

Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу tenews.te.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер, долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук, підключайтеся до каналу Телеграм.

Джерело: Новини Тернопільщини
Теги: #Острожці
Коментарі





Опілля квас ціни iPhone 14 Pro в Одесі, Україна

Статті

Інтерв'ю
Спасо-Преображенська церква
14:14, 27 Квітня, 2024

Духовна фортеця козаччини: де на Тернопільщині молились гетьмани

Блоги

ТОП новини тернопільщини: