У кожного міста є свій ангел-покровитель, який оберігає та приносить благословення. У Львові цим святим є Ян з Дуклі, якого також називають Йоаном. Цей відданий чернець із ордену бернардинців вів життя пустельника і молитовника, і його ім’я відоме здавна як першого львівського святого. Поширені легенди порівнюють його духовне звучання з Мойсеєм. Тепер ми з вами дізнаємося більше про життя та духовну сутність Яна з Дуклі у сьогоднішньому матеріалі від Мій Львів.

Походження Йоана

Йоан або Ян, народився на віддаленому пограниччі колишніх королівств Русі, Польщі та Угорщини, в сім’ї міщан Дуклі. Уже змалку хлопчик видавався незвичайним, і його батьки вирішили відправити його навчатися до освітянського закладу в Кракові. Проте, світське життя мало його приваблювало, і, успішно закінчивши навчання, він здійснив рішучий вибір стати пустельником. Молодий чоловік оселився поблизу Дуклі, звідки і походить його прізвисько – Ян з Дуклі.

Варто відзначити, що мало збереглося достовірних даних про життя Яна з Дуклі. Через пожежу, яка сталася в Львові в Середньовіччі, багато документів та записів були знищені. Тому історія та постать Яна в значній мірі втілилися в легендах та устних переказах.

Близький до народу та його болей

Йоана полюбили віряни, він не був тим священником, який спостерігав збоку й давав філософські поради. Натомість, будучи вірним своїм переконанням Ян з Дуклі 1461 року став німецьким проповідником в шпитальному костелі Св. Духа Львова. Він допомагав хворим, спілкувався з лікарями та давав прощення тим, хто мав відійти у Світ Божий.

Попри всі благочестиві якості Йоан був звичайною людиною, він мав неполадки 1463 року з своїми колишніми наставниками, а тому незадоволений внутрішніми взаємостосунками францісканців Львова Йоан перейшов до новозакладеного у Львові монастиря св. Андрія францисканців-обсервантів (бернардинців), де виконував обов’язки проповідника і сповідника. 

 

Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу tenews.te.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер, долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук, підключайтеся до каналу Телеграм.

Джерело: Новини Тернопільщини
Теги: #львів, #новини тернопільщини, #новини тернополя, #тернопіль, #тернопільські новини, #Ян з Дуклі
Коментарі





Опілля квас ціни iPhone 14 Pro в Одесі, Україна

Статті

Інтерв'ю
Спасо-Преображенська церква
14:14, 27 Квітня, 2024

Духовна фортеця козаччини: де на Тернопільщині молились гетьмани

Блоги

ТОП новини тернопільщини: