Чого бракує «доктрині Зеленського»

Опубліковано:
1 Липня, 2023

У більш як годинному виступі перед Верховною Радою президент Зеленський детально висвітлив бачення своєю командою післявоєнного майбутнього нашої країни. Хоча війна ще триває, але погляд на майбутнє має збільшити мотивацію до перемоги. Викладені Президентом великі плани і перспективи загалом відповідають можливостям українського народу зайняти нове важливе місце у світовій спільноті вільних народів.

Багато які з викладених ним пропозицій щодо того, як це зробити, варті уваги й можуть ефективно реалізуватися. Проте загалом план приречений на невдачу через відсутність достатньої уваги до двох ключових напрямків, без яких прогресивна трансформація країни неможлива,- розвиток фундаментальної науки та територіального самоурядування. Перший дає інтелектуальну опору для кардинальних змін, другий – суспільну базу для їх повного сприйняття і завершення. Крім того, дуже великі можливості швидкого просування в цих напрямках суспільних змін відповідають етнічним особливостям і ментальності українського народу. Адже і потяг до науки та великі наукові досягнення, і територіальна самосвідомість та вміння ефективної справді демократичної організації діяльності територіальних громад завжди були особливими рисами українців. 

Без фундаментальної науки не може бути якісної глибокої освіти та технологічного прогресу, про які багато говорив Зеленський. Без неї можна лише запозичувати чуже, а справді свого робити не можна. У цьому випадку не можна навіть мріяти про будь-які передові позиції в світі, а навіть при сприятливих обставинах задовольнятися лише місцем міцного середнячка. Раніше науковий інтелект українців ефективно використовувався чужими державами. Зокрема, без його застосування Совєтський Союз не міг би навіть говорити про будь-яку конкуренцію зі США в період “холодної війни”. Тепер же у власній державі, яка кров’ю виборює право на своє існування, ентузіазм науковців й ефективність використання наукового інтелекту українців були б незрівнянно більші.

Досконале територіальне самоурядування було однією з основ суспільного устрою Козацької держави, яка, не маючи сталих кордонів і формального визнання, забезпечувала своєму народові високий рівень економічного та культурного розвитку. Та й у війнах територіальні збройні формування були і є особливо ефективними, а виростають вони з міцних територіальних громад. Єдність у різноманітності, ефективне взаємодоповнення, максимальна самореалізація мешканців кожного населеного пункту в розбудові міцної єдиної держави забезпечується не централізованим управлінням, а внутрішньою активністю населення кожної громади. Тому для такої активності треба створити якнайкращі умови.

На жаль, як видно з виступу Зеленського, цього всього команда Президента поки що або не бачить, або не розуміє.

Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу tenews.te.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер, долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук, підключайтеся до каналу Телеграм.

Джерело: Новини Тернопільщини
Теги: #зеленський
Коментарі





Опілля квас ціни iPhone 14 Pro в Одесі, Україна

Статті

Інтерв'ю
Спасо-Преображенська церква
14:14, 27 Квітня, 2024

Духовна фортеця козаччини: де на Тернопільщині молились гетьмани

Блоги

ТОП новини тернопільщини: