Отримати реабілітацію військові можуть у камері сенсорної депривації у Тернополі

Опубліковано:
30 Червня, 2023

Камера сенсорної депривації – така конструкція вже понад 2 роки працює у Тернополі, а від початку повномасштабного вторгнення допомагає українським воїнам пройти реабілітацію. Безкоштовно.

Про конструкцію у формі піраміди і як вона працює розказує винахідник, інженер, технолог, голова громадської організації “Центр реабілітації постраждалих від війни” Ігор Донець.

Зовні це піраміда. Всередині є ванна, яка наповнюється розчином магнезії.

“Звичайна магнезія, медичний препарат. Це 40-відсотковий розчин, ви у ньому лежите і не тонете, і це хороша реабілітаційна процедура, тому що ви дуже гарно заспокоюєтесь. Воно працює як антидепресант, як заспокійливий засіб”, – пояснює Ігор Донець. 

Розчин магнезії відіграє основну роль. Саме завдяки йому людина поринає в невагомість. 

“Сенсорна депривація – це коли ви, перебуваючи і закритому просторі і в невагомості, починаєте втрачати всі тактильні відчуття. Очі, вуха не споживають оперативну пам’ять, і ви можете заходити в стан абсолютного релаксу. Цього стану фактично неможливо досягнути в інакший спосіб, окрім як в таких камерах”, – пояснює розробник.

Сама ідея такого розвантаження зародилась, коли люди почали літати в космос. Тоді треба було адаптувати їх до стану невагомості.

“Потім, десь в 70-х роках, цю технологію розсекретили американці. З’явився такий лікар і винахідник Джон Лілі. Він цю технологію адаптував до бізнесу, розробив такі конструкції, зробив їх у вигляді звичайних кімнат із басейном. Єдина умова була, що це повинна бути звуко-, світлоізолююча кімната. Цю технологію в свій час назвали “флоатінг” – плаваючий”, – розповідає Ігор Донець. 

Маючи знання і розуміння технології “флоатінгу” розробники у Тернополі вирішили придумати власну унікальну конструкцію для сенсорної депривації.

“Подумали зробити таку конструкцію у вигляді дзеркал Козирєва – це або напівяйце, або ¼ завитка равлика. В результаті з’явилася ідея зробити це все у вигляді піраміди, бо такого ніхто не робив, плюс всередині вписане це дзеркало Козирєва, плюс технологія “флоатінгу” і утворилася так звана капсула сенсорної депривації”, – пригадує розробник.

Подібні конструкції в світі є, але у вигляді піраміди із дзеркалом Козирєва у Тернополі єдина, додає Ігор Донець.

Наявність піраміди йде на рівні сприйняття. Вона додає незвичності процедурі, так само як і дзеркала у середині.

Яка користь для військових?

Саму піраміду сконструювали до 2022 року. Задумувалась вона як бізнес-проєкт. Послугу хотіли надавати у спа-центрі. Але з початком воєнного стану пріоритети змінились.

“Побачили, що сюди приходять військові і отримують високий рівень реабілітації, відходу від тих емоційних потрясінь, від адреналінової залежності. Перебуваючи в піраміді, в цьому розчині, проходять фантомні болі в людей, які мають ампутації”, – говорить Ігор Донець з розповідей тих, хто побував у капсулі. 

Але піраміда підходить не для всіх військових. Наприклад, хто має контузію, кому важко перебувати у закритому просторі, їм не рекомендують.

“Тому вже плануємо наступний проєкт зробити таку саму ванну тільки відкриту, щоб люди із контузіями теж могли пройти реабілітацію”.

Для військових такі послуги надають повністю безкоштовно.

В майбутньому в ГО “Центр реабілітації постраждалих від війни” будуть пробувати долучатись до державних програм. Наразі співпрацюють із Тернопільським обласним лікарсько-фізкультурним диспансером.

Камера сенсорної депривації розташована у центрі Тернополя. 

Більше про послугу можна дізнатися в Ігоря Донця за номером телефону: 067-332-47-54.

Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу tenews.te.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер, долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук, підключайтеся до каналу Телеграм.

Джерело: Новини Тернопільщини
Теги: #Камера сенсорної депривації
Коментарі





Опілля квас ціни iPhone 14 Pro в Одесі, Україна

Статті

Інтерв'ю
Спасо-Преображенська церква
14:14, 27 Квітня, 2024

Духовна фортеця козаччини: де на Тернопільщині молились гетьмани

Блоги

ТОП новини тернопільщини: