Тернопільщина туристична: Гусятин – перлина Надзбручанського краю

Опубліковано:
27 Червня, 2023

Гусятин – центр громади та перлина Надзбручанського краю. Селище вражає своїми історичними пам’ятками. У формі оборонного трикутника розташовані храм св. Онуфрія (XVI ст.), храм св. Антонія (XII ст.), Гусятинська синагога (XVII ст.), в давнину усі вони були з’єднані оборонним муром. Товщина стін у спорудах сягає до трьох метрів, усі вони були облаштовані бійницями. Поміж них на постаменті височіє славетна постать в історії України Северин Наливайко – уродженець Гусятина, хрещений у місцевій церкві св. Онуфрія.

Уся історія краю за останні тисячоліття зібрана у Гусятинському краєзнавчому музеї. Тут можна оглянути скам’янілі рештки прадавніх тварин та рослин, ознайомитись із побутом та ремеслами носіїв Трипільської та Черняхівської культур, зануритись в атмосферу української вишивки. Візитівкою музею є експозиція Збруцького культового центру та Збруцького ідола. 

Неоціненною є єврейська спадщина Гусятина – синагога та постать рабина Мордехая Файвіш Шрага Фрідмана, символічна могила котрого знаходиться у селищі. Надприродні можливості рабина, його проповідницька діяльність, розташування на кордоні імперій – все це сприяло становленню великої єврейської громади у Гусятині із своїми звичаями та культурою.

У селі Личківці нас чекає дуже цікава туристична локація: Палац Тімельмана, колишнього власника села, руїни костелу XVIII ст., водяний млин із робочим оладнанням, відреставрований пам’ятник жертвам холери та унікальний надгробок Заборовського. У селі Сидорів ми зможемо зайти на борт замкукорабля збудованого у 1640 році коронним гетьманом Марціном Калиновським, яким рід володів аж до початку XIX cт. На другому пагорбі ми споглядаємо костел Пресвятої Діви Марії, збудований у 1730 році за проектом Яна де Вітта у формі герба «Калинова». Пізніше село стає творчою обителлю родини Пайгертів, поетів та митців. Про них нам сьогодні нагадує лише їхній родинний склеп на місцевому кладовищі. Присутня тут, поруч із костелом смачна зупинка на пасіці, дегустація бджолопродуктів, напоїв та сон на вулику. 

Подорожуючи Гусятинщиною, неодмінно відвідайте заповідник «Медобори», природній скарб із тисячами представників місцевої флори та фауни, бездонними джерелами-вікнинами, місцем язичницького паломництва горою Богіт. У заповіднику прокладені екологічні стежки та розроблені екскурсії. Найцікавішою є екостежка «До пущі відлюдника», де на маршруті будуть городище часів Київської Русі, печера «Перлина», печерний храм монахів-відлюдників, цілющі джерела, поляна блискавок та багато приємних вражень. На маршрут рекомендуємо заїжджати через курорт «Сатанів», де розвинута уся відповідна інфраструктура. Активно відпочивши, запрошуємо на відпочинок та дегустацію Гусятинських мінеральних вод типу «Нафтуся» та «Ропа» у Гусятинську бальнеологічну лікарню із найновішим обладнанням та умовами, а для душі і тіла – дегустація місцевого крафтового вина від Першої винарні Тернопільщини «Fathers wine». Запрошуємо на Гусятинщину, край, де гості будуть мати змогу якісно оздоровитись та провести своє дозвілля, вивчаючи історію краю та насолодитись усіма принадами Надзбруччя.

null

Фото з мережі Інтернет
null

Фото з мережі Інтернет
null

Фото з мережі Інтернет

Тарас Василик

Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу tenews.te.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер, долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук, підключайтеся до каналу Телеграм.

Джерело: Новини Тернопільщини
Теги: #гусятин
Коментарі





Опілля квас ціни iPhone 14 Pro в Одесі, Україна

Статті

Інтерв'ю
Голова Андрій Смаглюк розповів про актуальне і наболіле Кременецької громади
13:58, 21 Квітня, 2024

Голова Андрій Смаглюк розповів про актуальне і наболіле Кременецької громади

Блоги

ТОП новини тернопільщини: