Життєвий цикл домену: що це таке і чому його потрібно знати

Опубліковано:
12 Червня, 2023

Життєвий цикл домену — під цим поняттям варто розуміти період від реєстрації домену до його повного видалення із доменної зони. 

У цій статті, створеній спеціалістами реєстратора доменних імен Cityhost.ua, більш детально розберемо кожен із етапів цього циклу. Ця інформація важлива для власників сайтів, адже на більшості фаз домен ще можна відновити та запобігти його втраті. 

null

Фото з мережі Інтернет

Протягом життєвого циклу доменне ім’я може перебувати у п’яти різних фазах:

  1. Available — вільний домен для реєстрації.
  2. Registered — безпосередньо реєстрація домену.
  3. Hold — призупинення дії.
  4. Redemption Period — стадія викупу.
  5. Pending Delete — стадія очікування видалення.

Available — вільний домен для реєстрації 

Доменне ім’я буває вільним у двох випадках: 

  1. Створена нова адреса, яка раніше ніколи не використовувалась.
  2. Домен видалено через несплату власником, який його зареєстрував, але згодом не продовжив термін дії (на стадію Available домен повертається після того, як остаточно був видалений). 

На етапі Available користувач має змогу підібрати адресу для свого сайту (назва повинна бути унікальною) та зареєструвати її, скориставшись інструментом одного із реєстраторів доменних імен.

Registered — стадія реєстрації

На цій стадії відбувається резервування адреси веб-сайту. Вона повинна бути унікальною, короткою та зрозумілою для користувачів сайту. Реєстрація доменного імені передбачає проходження декількох стадій:

  1. Перевірка на доступність в зоні, яка цікавить

Перевірка доступності імені домену: вільне чи ні для реєстрації. Для цього веб-майстри використовують різні сервіси. Так, наприклад, Whois надає повну інформацію про адресу сайту:   

  • дата створення та реєстрації; 
  • внесені зміни;
  • фаза життєвого циклу домену;
  • NS-сервери (де зберігається вся інформація про домен для правильної роботи сайту);
  • контакти, куди скаржитись на спам;
  • назва реєстратора доменного імені тощо.

Якщо сервіс видає фідбек типу «No entries found for…», це означає, що ім’я вільне. 

  1. Реєстрація домену

Спочатку треба вибрати компанію-реєстратора. Далі потрібно створити заявку на сайті, вказавши наступну інформацію:

  • реєстраційні дані власника та його контакти;
  • назву доменного імені;
  • термін оренди.

Мінімальний термін, на який, як правило, реєструється домен — 12 місяців, максимальний — до 10 років. Після того, як ім’я зареєстровано, сайт, який сидить на цьому домені, з’являється в органічному пошуку.

null

Фото з мережі Інтернет

Hold — призупинення дії домену

Статус Hold частіше за все з’являється, коли власник не пролонгував термін дії домену. У цей час не можливо внести зміни про власника домену та у систему DNS (від англ. Domain Name System «система доменних імен»). Також у статусі «Hold» унеможливлюється зміна компанії-реєстратора. Щоби розблокувати домен, потрібно сплатити борг у терміни, встановлені адміном доменної зони. Зазвичай, це 30-40 днів. 

Але блокування може бути пов’язане не тільки з несплатою. Наприклад, через невірно вказану інформацію замовника під час реєстрації заявки або через недотримання умов використання доменних імен. Домен може блокуватись при порушенні власником авторських прав. У цих випадках питання вирішується безпосередньо з реєстратором, який може не тільки заблочити, але й видалити домен.

Більше про всі етапи життя доменів дізнавайтеся зі статті Що таке життєвий цикл домена, у написанні якої допомагали технічні спеціалісти — тож вся інформація перевірена і достовірна.  

Redemption Period — стадія викупу 

Якщо власник так і не сплатив за продовження дії домену на стадії «Hold», домен переходить в наступну фазу викупу Redemption Period — останній для власника шанс продовжити дію домену, але вже за іншою ціною. Реєстратор запропонує повернути активність домену за окрему платню. Період фази Redemption Period зазвичай триває до 30 днів, але може відрізнятись у кожного реєстратора.

Якщо протягом цього терміну власник проігнорує Redemption Period, то домен остаточно видалиться із зони і згодом буде доступний для повторного використання іншим користувачем. Аби уникнути таких проблем, власники сайтів реєструють адресу на довгий термін або вчасно подовжують дію домену. Треба зазначити, що не кожен реєстратор надає послугу з відновлення на стадії RedemptionPeriod, тому радимо спочатку ознайомитись з політикою компанії відносно управління доменних імен.

Pending Delete — стадія очікування видалення домену

Якщо термін дії не подовжено на стадії RedemptionPeriod, доменне ім’я відправляється в чергу на видалення із зони. Фаза видалення триває в середньому 5-15 днів. Після видалення сайти на цьому домені перестають працювати. Домен вже не відновити, не перевести на другий реєстр і не змінити інформацію про власника.

По завершенню фази Pending Delete, за 24-72 години домен буде доступний для нової реєстрації. 

Наостанок треба доповнити, що попри видалення, слід від домену залишається у пошукових системах. Якщо авторитет домену був високий, після його купівлі на вторинному ринку, на веб-сайт добре йтиме трафік. Але також адреса може мати й погану репутацію, через що у нового сайту можуть виникнути проблеми. Тому слід ретельно перевіряти статус та історію під час покупки домену.

Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу tenews.te.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер, долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук, підключайтеся до каналу Телеграм.

Джерело: Новини Тернопільщини
Теги: #redemptionperiod скільки триває, #аукціон дроп доменів, #перевірити домен вільний, #перевірити домен на доступність, #перевірити термін дії домену, #перевірка доступності домену
Коментарі





Опілля квас ціни iPhone 14 Pro в Одесі, Україна

Статті

Інтерв'ю
Спасо-Преображенська церква
14:14, 27 Квітня, 2024

Духовна фортеця козаччини: де на Тернопільщині молились гетьмани

Блоги

ТОП новини тернопільщини: