Ризиковане об’єднання: Тернопільський перинатальний центр «Мати і дитина» опинився під загрозою зникнення

03.06.2023 08:01   Джерело: Тернополяни
Опубліковано : Марта Сахно
Колектив Тернопільського перинатального центру «Мати і дитина» вже понад два місяці б’є на сполох – передовий в області медичний заклад опинився на межі зникнення.

Центр «Мати і дитина» – єдиний на Тернопільщині заклад ІІІ рівня акредитації акушерсько-гінекологічної та неонатологічної допомоги. Тут в повному обсязі надається висококваліфікована медична допомога жінкам зі складною акушерською та екстрагенітальною патологією, породіллям та новонародженим дітям. У 2022 році тернопільський перинатальний центр посів 6 місце за кількістю пологів серед усіх медичних закладів такого профілю в Україні.

Одне рішення зведе нанівець усі старання

Та усі результати роботи професійного колективу і план розвитку на майбутні роки може перекреслити одне рішення. Так, надкластерну установу КНП «ТОКПЦ Мати і дитина» ТОР хочуть приєднати до надкластерної установи КНП «Тернопільська обласна дитяча клінічна лікарня» ТОР.

Відповідне рішення було ухвалено 4 квітня на засіданні робочої групи Тернопільської облради з напрацювання пропозицій щодо визначення спроможної мережі закладів охорони здоров’я спільної власності територіальних громад сіл, селищ, міст Тернопільської області. Цікаво, що засідання відбулося без запрошення генеральних директорів закладів охорони здоров’я, що неприпустимо.

Таке рішення у центрі «Мати і дитина» називають вкрай шкідливим та необдуманим, а ще воно суперечить постанові Кабінету Міністрів України щодо організації спроможної мережі закладів охорони здоров’я. Відповідно до документа, перинатальний центр відноситься до надкластерного медичного закладу.

Центр «Мати і дитина» буде змушений покинути приміщення на Замковій

У разі об’єднання колектив буде повинен покинути приміщення за адресою вулиця Замкова, 10. Майновий комплекс та земельна ділянка, на яких розміщений перинатальний центр «Мати і дитина» зараз перебуває у безстроковій та безоплатній оренді на підставі рішення Тернопільської міської ради від листопада 2011 року. Згідно з Законом України «Про оренду державного та комунального майна», заміна юридичної та фізичної особи приведе до розірвання договору та втрати майна. Відтак, Центр «Мати і дитина» упродовж 10-ти днів буде змушений покинути приміщення.

«Робоча група своїм рішенням хоче зробити так, щоб в тилу гинули наші жінки та діти»

У центрі «Мати і дитина» вважають, що приєднання їхнього медичного закладу до Тернопільської обласної дитячої клінічної лікарні неминуче призведе до погіршення якості та своєчасності допомоги.

– Матеріально-технічна база  перинатального центру «Мати і дитина» є найкращою в області та відповідає всім міжнародним сучасним стандартам. Пологове відділення з індивідуальними сімейними пологовими залами та операційним блоком розташовані на одному поверсі з відділенням анестезіології з ліжками інтенсивної терапії, відділенням інтенсивної терапії новонароджених, що підходить під замкнутий цикл надання допомоги передчасно народженим дітям та дітям, які народилися зі складною патологією,– зазначають у центрі «Мати і дитина».

Такий замкнутий цикл надання допомоги дав змогу в останні роки знизити показники материнської та малюкової смертності.

– В  інших закладах області відсутні умови та матеріально-технічна база для створення замкнутого циклу акушерсько-неонатологічної допомоги, що безпосередньо призведе до погіршення якості та своєчасності допомоги. В нашій країні йде війна, наші чоловіки гинуть, захищаючи Україну, а робоча група своїм рішенням хоче зробити так, щоб в тилу гинули ще наші жінки та діти, – застерігає колектив перинатального центру.   

До чого призведе об’єднання

У перинатальному центрі також розповіли, до чого призведе об’єднання:  

  1. Розпаду роками напрацьованого професійного колективу.
  2. Втрати навчально-організаційної структури, на базі якої роками проводилося навчання з напрямку акушерсько-анестезіологічної служби.
  3. Втрати акушерсько-анестезіологічної високоспеціалізованої бригади, яка надає допомогу всім закладам області.
  4. Втрати надання допомоги передчасно народженим дітям з критично низькою масою тіла.

Колектив центру «Мати і дитина» продовжує боротися за існування медичного закладу. Працівники зібрали вже кілька десятків підписів. Вони закликають не дати зруйнувати роками напрацьований професійний колектив і не залишити його без засобу існування в умовах війни.

Постійна комісія Тернопільської облради з питань законності, запобігання корупції, регламенту, депутатської діяльності та здійснення демократичного цивільного контролю за сектором безпеки, оборони і правоохоронними органами розкритикувала можливість такого об’єднання і закликала врахувати напрацьовані нею пропозиції.

Далі буде…

 
 
 

Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу tenews.te.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер, долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук, підключайтеся до каналу Телеграм.
Джерело: Тернополяни  

Коментарі