Листи на передову: Мирослава Ярмуш

01.06.2023 21:00   Джерело: TeNews
Опубліковано : Марта Сахно

Незважаючи на війну, я створила і започаткувала соціально-мистецький проєкт “Голос Народу – діти Героїв” до Міжнародного дня захисту дітей. За основу використала вірш «УКРАЇНО МОЯ» мого батька- поета, прозаїка, який має заряд ПЕРЕМОГИ! Я завжди мріяла створити щось особливе, не матеріальне, але водночас дуже цінне. Тому я вірю і щиро надіюся, що разом із дітьми Героїв ми уже започаткували поетично-патріотичну традицію, яка стане невід’ємною частиною української культури.

З великою гордістю і радістю представляю усіх дітей Героїв, які взяли участь у проєкті із віршем Василя Ярмуша «УКРАЇНО МОЯ», а саме: Діваков Дмитро (нещодавно батько Дмитра – Діваков Олександр Володимирович загинув на війні, він віддав найцінніше за Україну – своє життя. Усі інші батьки  учасників проєкту на передовій), Юля Караванська, Найсик Марта, Середюк Анастасія, Яциковська Катерина, Олійник Андрій, Вібла Наталя Звір Богдан. 

Підготували дітей  Огороднік Руслана Володимирівна – вчитель української мови і літератури Тернопільської загальноосвітньої школи І-ІІІ ступенів N8 , за якою закріплений кімната-музей В. Ярмуша і Антимис Тетяна Петрівна – головний спеціаліст відділу освіти Великоберезовицької селищної ради.

Заради дітей захисників України в мистецькій колаборації згуртувалися навколо моєї ідеї проєкту найкращі тернопільські митці: відеооператор Віталій Дуда «RENDEZ», Андрій Шкварко – фотостудія «Автограф», перукар-стиліст Юрій Грубич, інформаційно підтримав Тарас Савчук.  Для мелодійності вірша використано музику українського співака, композитора, Заслуженого артиста України – Андрія Підлужного, з репертуару Володимира Трача на пісню «Не говори» Вірш «УКРАЇНО МОЯ». Зробила переклад з української на англійську мову Віра Грабчук, тому відеовірш уже із субтитрами англійською, щоб  наших дітей не тільки побачив, але почув, зрозумів увесь світ, щоб привернути увагу світової спільноти до українських дітей .Tv-4 презентують на телебаченні відеовірш Василя Ярмуша. Михайло Тимошик – сприяв розміщенню фотографій дітей Героїв на двох бордах і восьми сітілайтах у файному місті Тернопіль. Розробка дизайну фото для сітілайтів – центр оперативної поліграфії «Чумацький шлях – Т». Гстинно відкрив свої двері тернопільський драматичний театр, розсилку вірша «УКРАЇНО МОЯ» по багатьох обласних навчальних закладах зробив департамент освіти і науки Тернопільської обласної військової адміністрації. 

Також до нашого проєкту долучилась Ольга Сумська – українська акторка та телеведуча, Заслужена артистка України. Вона продекламувала вірш Василя Ярмуша «Україно моя».

На мою думку, саме діти українських Героїв є символом незламності і потужним Голосом Народу. Сила мистецтва і патріотичної поезії Ярмуша мандруватиме цього року  мистецькими стежками різних куточків України. Проєкт має на меті щороку передавати естафету патріотичного вірша та Знамено проєкту від міста до міста, від області до області, від серця до серця дітей Героїв. Аби щороку, 1 червня, діти Героїів  відкривали Україні нові імена поетів та потес рідного краю. Також щороку відома людина мистецтва або культури пліч-о-пліч декламуватиме вірші разом дітьми, гідно очоливши свій рідний край. Для проєкту я створила Знамено, щоб передавати естафету. Воно має два кольори :жовтий і блакитний. три символи: сонце, небо, серце. Жовтий колір    це Сонце, як символ світла та перемоги над темрявою, яке має 26 жовтих промінчиків ( як 26 областей України до окупації) Блакитний колір – це мирне небо України. Два серця демонструє велику любов та опіку дітей. Одне серце майже повністю накриває інше- це Серце наших Герої, які прикривають своїми серцями дітей та Україну. 

1 червня відеовірш “УКРАЇНО МОЯ” Василя Ярмуша звучатиме на Тернопільщині, в місті Хмельницький, заплановано у м.  Києві, Донецькій, Львівській, Одеській та Рівненських областях. Три Знамена проєкту та естафету вірша “УКРАЇНО МОЯ” уже передано в навчально-виховний комплекс № 2 м. Хмельницького, Мирноградську ЗОШ 9,  Українську загальноосвітню школу І-ІІІ ступенів №12 Селидівської міської ради Донецької області. Вірш «УКРАЇНО МОЯ» Ярмуша об’єднав  велику частину України, тому  це ще раз доводить усім нам, що  справжні цінності знищити не можливо. Міська рада Харкова долучається до проєкту інформаційно і розмістить відеовірш «УКРАЇНО МОЯ» у себе на телеграм каналах «Харківські героїі освітнього фронту» і «Харків надихає». Також Міністерство культури та інформаційної політики МКІП долучається і готове сприяти у поширенні інформації  про проєкт та  транслюватиме відеовірша на своїх інформаційних ресурсах та в соціальних мережах. Також відео-вірш можна подивитися на ютуб-каналі В.Ярмуша. 

Дякую особисто усім батькам дітей нашого проєкту, які зараз на передовій і  хочу вклонитися низько за те, що виховали таких чудових, світлих і талановитих дітей. Честь Вам і Хвала. У Міжнародний день захисту дітей  хочу подякувати також усім і кожному захиснику і захисниці, які зараз  на передовій, також до слів подяки приєднуються і діти Героїів у своїх листах батькам Героям та ЗСУ.

ДМИТРО ДІВАКОВ

Так, як дякуємо Богу, за кожен прожитий день, маємо подякувати українському солдату, за те, що цей день був мирним. Не можна в одне слово вкласти всю ту подяку, яку усі ми відчуваємо до українських воїнів. Хай Бог їх охороняє й захищає!

МАРТА НАЙСИК

Привіт, тату. Як ти там? Я сьогодні побувала на своєму першому літературнику. Це було круто та атмосферно. Мені сподобалося виступати перед такими ж письменниками. Сподіваюся, що скоро тебе побачу! Дякую, що в цей важкий час ти і твої побратими стоять на захисті України. Вірю в нашу перемогу! Слава Україні!

ЯЦИКОВСЬКА КАТЕРИНА

Любий тату, у нас все добре, не хвилюйся за нас. Я готуюся до сольного  концерту і закінчення навчання у школі.

Сумую за нашими сімейними веселими вечорами. 

Хочу тебе обійняти! Повертайся якнайшвидше додому  здоровий і разом з перемогою. 

Також від свого імені дякую ЗСУ, воїнам, які на передовій  захищають нас та виборюють наше щасливе майбутнє.

ВІБЛА НАТАЛЯ

Найкращий у світі тату! Хочу, щоб ти прочитав мій лист, який я тобі пишу… Дорогенький мій, я дуже сильно люблю тебе! Ти у мене справжній герой, який захищає всіх українців. Хочу тобі побажати, щоб ти завжди був таким, як ти є: сильним, веселим, хорошим. Ми дуже радіємо з братом, що ми твої діти і схожі на тебе. Щиро віримо і надіємось, що ти і усі наші захисники скоро повернетесь додому живі і неушкоджені. І, обовʼязково, з такою бажаною перемогою. І ми усі будемо такими щасливими, як до війни. Ви наші Янголи- охоронці! Любимо вас і будемо допомагати чим зможемо! Слава Україні! Героям Слава! Слава ЗСУ!

СЕРЕДЮК АНАСТАСІЯ

Любий татусю! У нас усе добре. Бабуся і дідусь часто провідують нас. Братик Сашко, здається,так підріс, що ти його не впізнаєш. Я ходжу до школи. Найбільше люблю вчити напам’ять вірші. Коли розказую їх на уроці, то уявляю, що виступаю на  сцені. Учителька завжди хвалить мене.

Татусю, як ти? Я дуже сумую за тобою. Мені так хочеться побачити тебе ,обійняти, поділитися таємницями.

Але розумію, що ти повинен нас захищати. Ти знаєш,мені здається, що я швидко подорослішала. Уже частіше допомагаю мамі. Інколи заспокоюю Сашка, бо він маленький і часто плаче, коли тебе згадує. Я щиро вірю,що війна швидко закінчиться і кожен батько повернеться до своїх дітей, а матері дочекаються своїх синів-захисників.

Дякуємо тобі й усім  твоїм побратимам, що маємо змогу ходити до школи, гратися та відпочивати. З нетерпінням чекаю зустрічі з тобою.

Твоя любляча доня Настя.

ЮЛЯ КАРАВАНСЬКА

Дорогий батьку! Хочу тобі сказати, що я тебе дуже сильно люблю! Хочу подякувати тобі за все! За твою щиру любов, за найцінніші уроки, які ти мені дав; за те, що ти виховав мене патріотом та справжнім чоловіком! Ти є прикладом та опорою для мене, бажаю тобі залишатися таким, яким ти є: мужнім, сильним, розумним та кмітливим! Тому повертайся разом з усіма нашими захисниками додому живі, неушкоджені та з перемогою якнайшвидше!

Слава Україні! Героям слава!

БОГДАН ЗВІР

Дорогий батьку! Хочу тобі сказати, що я тебе дуже сильно люблю! Хочу подякувати тобі за все! За твою щиру любов, за найцінніші уроки, які ти мені дав; за те, що ти виховав мене патріотом та справжнім чоловіком! Ти є прикладом та опорою для мене, бажаю тобі залишатися таким, яким ти є: мужнім, сильним, розумним та кмітливим! Тому повертайся разом з усіма нашими захисниками додому живі, неушкоджені та з перемогою якнайшвидше!

Слава Україні! Героям слава! 

Ніхто і ніщо не зупинить Слово поета, якщо його Час прийшов.

Слово мого батька продовжує гідно служити на благо України та згуртовує наколо себе творчих людей та дітей Героїв з багатьох куточків України. Разом із дітьми Героїв ми тримаємо гідно стрій на культурному фронті. Незважаючи ні на що, ми  живемо, плануємо і створюємо в Україні.

Василь Ярмуш використовує пророче поезію, як мистецький інструмент, щоб передати дітям Героїів Слово Перемоги.

БЕЗСМЕРТНЕ ПОКОЛІННЯ

Не всіх нас мати пригортала,

Не всіх нас батько обіймав…

Над нами бомби реготали

І кулі жадібно співали,

І дим нам очі виїдав.

На грудях вбитих матерів,

Цілуючи холодні руки,

Ми бачили, як край горів,

Як орда зайшлих ворогів,

Несли страждання,

Смерть і муку!

На свіжих згарищах руїн

Здригалась втомлена земля…

Та не схилилась на коліна

Залита кров’ю Україна –

Ніким нескорена земля.

І ми не впали, не зомліли,

А йшли крізь смерті ураган…

І нас не ласка мами гріла,

Коли в п’ятнадцять ми сивіли,

У вісімнадцять – гинули від ран!

Скінчилась буря…

Та синів, ще до тепер чекає мати…

А ми виходячи з боїв,

Під мирний щебіт солов’їв

Ішли до дому, як солдати.

Теплом хлюпоче новий день,

Рясніє молоде пагіння…

Та не старіється,

Цвіте,

І гордо по землі іде

Моє безсмертне покоління!

Василь Ярмуш 16.05.1973

Мирослава Ярмуш,
донька Василя Ярмуша, фундаторка проєкту «Голос Народу – діти Героїв»

Фото: Андрій Шкварко. 


Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу tenews.te.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер, долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук, підключайтеся до каналу Телеграм.
Джерело: TeNews  

Коментарі