1 червня з уст дітей Героїв з Тернопільщини прозвучить вірш Василя Ярмуша «Україно моя»

Опубліковано:
29 Травня, 2023

1 червня 2023 року вірш Василя ЯРМУША «УКРАЇНО МОЯ» звучатиме у шкільних закладах міст Хмельницький, Київ, на Харківському телеграм-каналі «Герої освітнього фронту» і «Харків надихає» та в Донецькій, Львівській, Одеській, Рівненських областях. 

До дня захисту дітей, під час війни, яку розв’язала росія, я створила в Україні та започаткувала разом із дітьми Героїв у місті Тернополі соціально-мистецький проєкт «Голос Народу – діти Героїв», спрямований на посилення національно-патріатичного виховання дітей. За основу використала патріотичний вірш В. ЯРМУША «УКРАЇНО МОЯ». Восьмеро дітей – учасників проєкту з Тернопільщини, батьки яких на передовій  захищають від російського агресора Україну, а саме: Юля Караванська, Найсик Марта, Середюк Анастасія, Яциковська Катерина, Олійник Андрій, Вібла Наталя, Звір Богдан, та Діваков Дмитро(нещодавно батько Дмитра – Діваков Олександр Володимирович загинув на війні, віддавши  найцінніше за Україну – своє життя). 

Учасники проєкту – учні Тернопільської загальноосвітньої школи І-ІІІ ступенів N8 і сіл Острів, Мишковичі, Буцнева, Шляхтинці. Дітей підготували Огороднік Руслана Володимирівна – вчитель української мови та літератури, Антимис Тетяна Петрівна – головний спеціаліст відділу освіти Великоберезовицької селищної ради.

Естафету вірша і знамено проєкту діти Тернопільських Героїв з рідного краю передають уже в Донецьку область і в місто Хмельницький 1 червня.

Вірю і знаю, що це багаторазовий захід, який обов’язково буде  чудовою  поетично-патріотичною традицією, яка кожного року, 1 червня, разом із дітьми Героїв, мандруватиме  від області до області поетичними стежками вільної і незалежної України. Щороку діти декламуватимуть патріотичний вірш, презентуючи свій рідний край, відкриваючи нові імена  краянина поета чи поетеси для усієї України. 

Заради дітей Героїв, батьки яких на передовій, в мистецькій колаборації згуртувалися найкращі тернопільські митці, друзі та небайдужі люди. Кожен з них зробив, що зміг, щоб діти Тернопільських Героїв гідно представили  свій рідний край. Також департамент освіти і науки Тернопільської обласної військової адміністрації зробили розсилку вірша Василя Ярмуша «УКРАЇНО МОЯ» багатьма областями навчальних закладів України.

УКРАЇНО МОЯ

Україно моя,

синьоокий барвінку,

земле наших батьків,

земле наших синів,

мій заклечаний світанку,

мій заклечаний світанку!

Пахнуть медом поля,

пахнуть хлібом

натруджені руки….

І Дніпро, і Дністер

сторожують засіяний степ,

і в колисці онуків,

 

і в колисці онуків.

Наливайся добром,

краю рідний і милий…

Та схилімо чоло,

де в полях за селом

обеліски, як підняті крила,

обеліски, як підняті крила!

Україно моя,

рідна батьківська мово!

Пломінь наших дідів,

пломінь наших синів

світить в кожному слові,

світить в кожному слові!

Україно моя!

Йде від роду до роду

пісня наших степів,

синіх гір і лісів,

бо то – Голос Народу,

бо то – Серце Народу!

Василь Ярмуш 1970 р

***

Oh my dear Ukraine!

You’re the blue periwinkle, 

you’re the land of my fathers

and the land of my sons.

You’re my cherished sunrise!

Fields are smelling so sweet

and the hard- working hands

smell  like bread…

Both Dnipro and Dnister 

guard the lands

and our grandchildren in the cradles.

Oh with  goodness be filled

my sweet  Motherland!     

Yet kneel down for  a moment                                                                                                              

before those who have fallen for you,

oh my dear Ukraine! 

Oh how sweet is your language!

That’s the light of our ancestors and the  light

of our sons shining through each of your words.

Oh my dear Ukraine –

songs of yours are immortal!

Our songs are the voice of the nation!

Our songs are the heart of the nation!

Vasyl Yarmush 1970 y.

Проєкт спрямований на популяризацію національної культури України та привернення уваги світової спільноти до постраждалих дітей через повномасштабну збройну агресію росії. Вірш перекладено англійською для того, щоб дітей Героїв не тільки почули, побачили, але зрозумів увесь світ.  Адже ми не тільки незламіні і вільні, але ще й дуже талановиті. Тому у назві проєкту я цілеспрямовано написала два слова” Народ” і “Герої  з великої літери.

На мою думку, вірш «УКРАЇНО МОЯ» та інші твори Василя Ярмуша є гідним підґрунтям для патріотичного виховання нового і майбутніх поколінь українців, а соціально-патріотичний проєкт, який започаткували діти Героїв, буде невід’ємною частиною української культури. Василя Ярмуша з нами немає уже 47 років, але мій батько- Василь Ількович і досі використовує своє перо і могутнє Слово, як зброю, щоб послужити Україні і дітям. Соціально – мистецький проєкт «Голос Народу – діти Героїв»- це наш із батьком внесок у розвиток молодого покоління і Перемогу України. Тримаємо стрій разом з Україною на культурному фронті і крокуємо усі разом  до Перемоги.

Мирослава Ярмуш,
фундаторка проєкту «Голос Народу – діти Героїв», донька поета Василя Ярмуша.

Фото: Андрій Шкварко. 

Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу tenews.te.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер, долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук, підключайтеся до каналу Телеграм.

Джерело: Новини Тернопільщини
Теги: #василь ярмуш
Коментарі





Опілля квас ціни iPhone 14 Pro в Одесі, Україна
Статті
Інтерв'ю
“Це те місце, де я повинен бути”: історія бізнесмена, який переїхав з Гонконгу до Кременця
20:11, 18 Квітня, 2024

“Це те місце, де я повинен бути”: історія бізнесмена, який переїхав з Гонконгу до Кременця

Блоги
Найбільше читають: