Унікальна виставка корон у замку Збаража

05.05.2023 12:34   Джерело: TeNews
Опубліковано : Марта Сахно

Виставкова діяльність займає одне з провідних місць в роботі Національного заповідника «Замки Тернопілля».

Тільки в Збаразькому замку діє понад тридцять виставкових залів із стаціонарними виставками. Разом з тим, періодично відбувається відкриття тимчасових виставок. Не випадково замок у місті Збараж називають «діамантом у короні тернопільських твердинь». Так, на сьогоднішній час у виставковому залі замку м. Збараж діє унікальна експозиція корон, де вперше представлені вінці та корони не тільки різних країн, але й різних континентів, різних епох.

У виставці зібрані вінці, корони, головні убори духовних та світських лідерів різних країн світу, зниклих цивілізацій. Дотепер королівські корони є одними з найбільших державних реліквій, символами наступництва та спадкоємства об’єднавчих державотворчих зусиль. В експозиції представлено більше 70-ти одиниць. Наявні також реконструкції зниклих шедеврів. Серед представлених вінців особливої уваги заслуговують корони Святого Володимира і Анни Візантійської. Слід відзначити, що до цього часу реконструкція цих корон Х-ХІ ст. в нашій країні не проводилася і їм немає аналогів. Також в колекції можна побачити вперше реконструйований шолом-корону падишаха, халіфа Сулеймана І Законодавця (Сулеймана І Пишного) та головний убір Гюррем Султан (Роксолани). Вперше реконструйовані корони короля Речі Посполитої Яна ІІІ Собеського та його дружини Марії Казимири. В експозиції представлені корона короля Данила Галицького. Особливої уваги потребують імператорські головні убори. Цікавими експонатами являються іменні головні убори  церковних владик, вінчальні вінці. Серед корон стародавнього світу є реконструкції корон Нефертіті, Тутанхамона, царів Шумеру а Ассирії. Не можливо оминути увагою головні убори володарів величних цивілізацій Америки.

Кожен турист, відвідавши експозицію корон, має можливість приміряти копії головних уборів монархів та королів і сфотографуватися в них. 

null
Фото з мережі Інтернет
null
null
 
null

Завідувач сектору промоції та комунікації

Зоряна Мазуранчик


Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу tenews.te.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер, долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук, підключайтеся до каналу Телеграм.
Джерело: TeNews  

Коментарі