Павло Жебрівський

Павло Жебрівський

Громадський діяч, Президент військово-цивільної спілки "Бойове Братерство України"

Розумна тактика на шляху до перемоги

12.04.2023 20:05   Джерело: TeNews
Автор : Павло Жебрівський

Весняно-літній контрнаступ нашого війська буде стовідсотково й однозначно. Наразі все, що можна було для цього зробити, – зроблено.

Моє глибоке переконання: вже сьогодні маємо готувати військо і країну до осінньо-зимового наступу ЗСУ для очищення території України від ворога.
Однак завдання і на весняно-літню кампанію, і на подальшу – осінньо-зимову — мають бути визначені.

На місці Верховного головнокомандувача я б зараз поставив за мету перед військовими: під час весняно-літньої кампанії досягнути конкретних результатів. Наприклад, звільнити Запоріжчину, Херсонщину, і, можливо, навіть Крим. За умови, що для того є конкретне необхідне озброєння. А далі — заздалегідь — починати готувати військо до осінньо-зимової кампанії з очищення України від ворога. З цього приводу мало б бути виписано, що потрібно українському війську: скільки військовослужбовців підготувати, скільки артилерійських комплексів, бронетехніки, літаків, ракет.

Після цього треба чітко визначитися щодо джерел фінансування осінньо-зимової кампанії. Приміром, певну частину надходжень можна забезпечити за рахунок державного бюджету України. Інша частка коштів надійде у вигляді допомоги від наших західних партнерів по Рамштайну. А необхідний залишок можна було б отримати в рамках ленд-лізу. Поєднання, мікс планування і фінансування може забезпечити успіх осінньо-зимової кампанії ЗСУ, що допоможе очистити Україну від ворога.

Зокрема, і до військових має надійти технічне завдання від Верховного головнокомандувача. Чи є таке завдання? Невідомо. Звісно ж, військові можуть, якщо у них запитають, висловити свої потреби. Але Ставка Верховного головнокомандувача — це коли йдеться про контроль за виконанням рішень, які були прийняті раніше, постановку завдань на перспективу та корекцію під час виконання поточних завдань. Ставка Верховного головнокомандувача – це про стратегію, контроль і корекцію. Для цього вона створюється. А не для того, щоб вказувати військовим, наприклад, чи утримувати їм Бахмут, чи відходити на вигідніші позиції.

Втім, насправді щодо Бахмуту ситуація критична. З ворожого боку там воюють не тільки «вагнерівці», а й професійні військові, спецпідрозділи московитських військ. І потрібно проаналізувати стан справ не з точки зору чиїхось бажань чи забаганок, а з точки зору військової стратегії та здорового глузду.

Наприклад, ми визначили, що ключова місія утримання Бахмута – перемелювання московитського біосміття. Перше питання: чи виконується це завдання, і які втрати з нашого боку? Якщо втрати один до одного, то це не перемелювання. Якщо втрати один до трьох, то варто замислитися. Якщо ж один до п’яти – то однозначно треба тримати.

Отже, як казали мудрі люди, сім разів відміряй, і один раз відріж. То є розумна тактика на шляху до Перемоги.

Фото Сухопутні війська ЗС України


Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу tenews.te.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер, долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук, підключайтеся до каналу Телеграм.
Джерело: TeNews  

Коментарі