В Україні триває сертифікація вчителів початкових класів

Опубліковано:
30 Березня, 2023

Система освіти України в умовах інтеграції в європейський простір зазнає значних змін та оновлень.

Одним із пріоритетних завдань освітньої політики держави є забезпечення якості освіти та впровадження кращих світових практик. Це залежить від низки факторів, таких як: професійність педагогічних кадрів, їх готовність до ефективної діяльності в умова змін та прагнення до безперервного вдосконалення фахової майстерності

Зараз вчителі початкових класів проходять сертифікацію відповідно до Положення про сертифікацію педагогічних працівників, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 27 грудня 2018 року №1190 (в редакції постанови Кабінету Міністрів України від 24 грудня 2019 року №1094).

Метою сертифікації є виявлення та стимулювання педагогічних працівників з високим рівнем професійної майстерності, які володіють методиками компетентнісного навчання і новими освітніми технологіями та сприяють їх поширенню.

Енергійні та сміливі вчителі добре усвідомлюють необхідність такого процесу, незважаючи на складний і непростий час воєнного стану. Вони продовжують удосконалювати власну фахову компетентність, активно реалізовують ефективні методи роботи з учнями і дбають про якість їхньої освіти. Це вкрай важливо для становлення розвинутої, розумної, вихованої  особистості. Адже саме підростаюче покоління – це майбутнє нашої вільної і незалежної України!

Сертифікація складається з трьох етапів, що відбуваються послідовно один за одним, а саме із:

1) незалежного тестування учасників сертифікації, яке проводить Український та регіональні центри оцінювання якості освіти;

2) самооцінювання учасниками сертифікації власної педагогічної майстерності яке проводить Державна служба якості освіти та її територіальні органи;

3) вивчення практичного досвіду роботи учасників сертифікації, яке проводить Державна служба якості освіти та її територіальні органи.

Сертифікація педагогічного працівника відбувається за умови його добровільної реєстрації. Взяти участь у сертифікації можуть педагогічні працівники, які на момент реєстрації для участі в сертифікації працюють на відповідній посаді за основним місцем роботи та мають стаж педагогічної роботи не менше двох років.

Вже відбувся І етап сертифікації, де 47 педагогів закладів загальної середньої освіти Тернопільської області проходили незалежне тестування фахових знань та умінь учителів початкової школи.

Зараз триває ІІ етап сертифікації вчителів початкових класів – самооцінювання власної педагогічної майстерності з формування в учнів ключових компетентностей та вмінь шляхом заповнення анкети для самооцінювання.

ІІІ етап сертифікації є дуже важливим, тому що на цьому етапі вивчається практичний досвід роботи педагогів. Цей етап відбуватиметься з 17 квітня по 31 травня 2023 року. Для його проведення Державна служба якості освіти України організувала навчання для експертів з питань оцінювання професійних компетентностей вчителів початкових класів під час їх сертифікації.

Навчання було спрямоване на забезпечення розуміння ролі та основних завдань освітніх експертів, удосконалення навичок оцінювання професійних компетентностей учасників сертифікації, ознайомлення з методичними рекомендаціями щодо формування експертного висновку. Відібрано 76 педагогічних і науково-педагогічних працівників Тернопільської області, які  успішно склали тестування.

Саме ці експерти в подальшому збирають інформацію для експертного висновку. Основним методом збору інформації є спостереження за навчальними заняттями. Отож, під час сертифікації учителя оцінює вчитель. Обмін досвідом відбувається на рівні України. Експерти з однієї області вивчають досвід роботи вчителів з інших регіонів і не залучаються до вивчення досвіду роботи вчителя зі свого регіону.

Цьогоріч, важливою «родзинкою» сертифікації вчителів є те, що вперше учителі математики та української мови і літератури матимуть змогу взяти участь у пілотному етапі процедури сертифікації для вчителів базової середньої освіти – мовно-літературної і математичної освітніх галузей. Реєстрація для участі в сертифікації триватиме упродовж 01–11 серпня. Також затверджено програми тестування, за якими охочі зареєструватися для проходження сертифікації вже можуть розпочинати підготовку до тестування

Сертифіковані вчителі стають індикатором максимальної відданості державі та справі, яку вони обрали. Вони є лідерами педагогічної спільноти і носіями креативного підходу до вирішення завдань з формування практичних вмінь і навичок здобувачів освіти. Вони відповідають на виклики часу, відчувають потребу і мають власні сили для енергійного поступу вперед!

 

(За матеріалами управління Державної служби якості освіти у Тернопільській області)

 

Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу tenews.te.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер, долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук, підключайтеся до каналу Телеграм.

Джерело: Новини Тернопільщини
Теги: #Сертифікація вчителів
Коментарі





Опілля квас ціни iPhone 14 Pro в Одесі, Україна

Статті

Інтерв'ю
Голова Андрій Смаглюк розповів про актуальне і наболіле Кременецької громади
13:58, 21 Квітня, 2024

Голова Андрій Смаглюк розповів про актуальне і наболіле Кременецької громади

Блоги

ТОП новини тернопільщини: