У Тернополі відбувся всеукраїнський форум громадянського суспільства

Опубліковано:
29 Березня, 2023

На два дні місто Тернопіль перетворилося на справжній центр громадської активності. У місті 23-24 березня проходив Всеукраїнський форум громадянського суспільства «Рік незламності та боротьби».

Подію організувала команда громадської організації «Освітньо-аналітичний центр розвитку громад».

На форум приїхало понад 50 активістів та активісток з усієї України, які представляли громадські організації, благодійні фонди, волонтерські організації та молодіжні ради. Робота на заході проходила у форматі панельних дискусій, які стосувалися різної тематики. Зокрема йшлося про діяльність громадського сектору в умовах війни, реалізацію спільних ініціатив влади, бізнесу та активістів, молодіжну діяльність, креативні індустрії та релоковані громадські організації.

Серед спікерів форуму були народні депутати України, голови територіальних громад, експерти, представники громадських організацій, молодіжних рад та креативних індустрій.

«В умовах війни реалізовується багато корисних ініціатив у різних форматах, які направленні на нашу перемогу. Зараз важливо ці всі процеси обговорювати, ділитися кейсами та шукати оптимальні шляхи для розвитку й відбудови України», – розповідає керівник ГО «Освітньо-аналітичний центр розвитку громад» Максим Черкашин.

Учасники форуму ознайомилися з практиками взаємодії бізнесу та громадського сектору в реалізації спільних ініціатив та обговорили волонтерський рух в умовах війни.

«За час війни ми пройшли трансформацію та багато чого переосмислили. Бізнес зараз має вміти мотивувати команду працювати, не зважаючи на всі зовнішні виклики. Лідери повинні створювати впевненість в тому, що вони знають як вести компанію вперед. Команду треба налаштовувати на перемозі, на перемозі організації та України», – наголосив під час панельної дискусії голова наглядової ради компанії «Молокія» Володимир Глащенков.

Молодіжна політика під час воєнного стану змінилася, багато молодіжних рад трансформували свою діяльність у гуманітарні штаби та волонтерські центри. Про це йшлося на панельній дискусії «Молодіжна політика в умовах воєнного часу: перезавантаження».

За словами керівниці Молодіжного конгресу Зборівської громади Лесі Голояд, в перші два-три місяці після повномасштабного вторгнення молодіжній політиці менше приділялося уваги, оскільки на це не було часу.

«Більшість молоді працювало у форматі гуманітарних штабів. Тепер діяльність молодіжних рад змінилася, вони поєднують волонтерську діяльність та роботу безпосередньо з молоддю. Наприклад, наша молодіжна рада відкрила благодійний фонд, тому додалося багато іншої роботи пов’язаної з допомогою військовим», – додала спікерка.

Не оминули увагою на форумі тему культури та діяльності креативних індустрій в умовах війни. Спікери обговорили основні виклики та здобутки культури після повномасштабного вторгнення. Наголошувалося, що культура стала важливим інструментом просування України в світі, її цінностей, історії, традицій.

Великий блок на форумі був присвячений темі консолідації влади, місцевого самоврядування і громадського сектору у відновленні та розвитку України. Народний депутат України Ярослав Юрчишин підкреслив, що зараз є велика загроза бути не готовими до перемоги.

«Війна значно ускладнює взаємодію між місцевою владою та структурами центрального рівня. Ми маємо певні ризики централізації, є багато закритих реєстрів та рішень, що створює низку проблем для громадськості. Сподіваємося, що ситуація невдовзі зміниться. У нас суспільство активно включилося в управлінські процеси, але ми маємо дбати про новий рівень взаємодії громадськості та влади. Після війни має бути продовжена децентралізація та удосконалитися низка процесів у різних сферах», – наголосив Ярослав Юрчишин.

Під час панельної дискусії виконавчий директор Асоціації міст України Олександр Слобожан розповів про здобутки децентралізаційної реформи та навів приклади згуртованості волонтерських організацій та керівництва територіальних громад. Експерт наголошував на важливості консолідації зусиль навколо перемоги України та її розвитку як демократичної держави.

Також на форумі ділилися своїм досвідом релоковані громадські організації, які переїхали в нові громади та продовжуються там свою діяльність. У кінцівці форуму Копичинецький міський голова Богдан Келічавий презентував успішний кейс своєї громади у напрямку співпраці влади, ВПО та релокованого бізнесу.

«Надзвичайно цікавий та змістовний форум. Мені особливо сподобалися блоки про співпрацю бізнесу з громадським секторам, цікавою була панельна дискусія по культуру та креативні індустрії. Почерпнула для себе багато нового, свіжі думи та плани для розвитку організації», – поділилася враженнями представниця ГО «Молодіжний портал Бучача» Софія Кашуба.

null
null
null
null
null

Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу tenews.te.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер, долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук, підключайтеся до каналу Телеграм.

Джерело: Новини Тернопільщини
Теги: #Рік незламності та боротьби
Коментарі





Опілля квас ціни iPhone 14 Pro в Одесі, Україна

Статті

Інтерв'ю
Голова Андрій Смаглюк розповів про актуальне і наболіле Кременецької громади
13:58, 21 Квітня, 2024

Голова Андрій Смаглюк розповів про актуальне і наболіле Кременецької громади

Блоги

ТОП новини тернопільщини: