Як вибрати безпечні сонцезахисні окуляри для міста та відпочинку на природі?

Опубліковано:
27 Березня, 2023

Якісні сонцезахисні окуляри здатні захистити очі від сонця та ультрафіолету, а ніжну шкіру довкола них від зморшків та пігментації. Сьогодні ви дізнаєтесь, як обрати такий аксесуар та перевірити його якість. Ми поговоримо про три критерії вибору:

  • Категорію світлофільтра;
  • Захист від ультрафіолету;
  • Поляризаційне покриття.
null

Яку обрати категорію світлофільтра? 

Відкривши каталог сонцезахисних окулярів https://kyivlinza.ua/catalog/solntsezashchitnye-ochki/, в описі кожної моделі ви побачите зазначену категорію світлофільтра. Вона визначає, скільки світла пропускає лінза. Існує 5 категорій: від 0 до 4. Лінзи з маркуванням Cat 0 та вважаються косметичними, адже пропускають понад 80% сонячних променів. Лінзи 2 категорії мають незначне тонування, тому їх бажано носити у похмурі дні, на закритій терасі чи під парасолькою. 

null

Найбільш універсальними є моделі з маркуванням Cat 3, вони достатньо тоновані, щоб захистити очі в місті та на відпочинку. 4 категорія світлофільтра пропускає не більше 8% світла, тому призначена для умов з аномально яскравим освітленням. Такі окуляри носять у горах чи країнах, наближених до екватора. Вони настільки темні, що в них заборонено керувати автомобілем. 

Чи всі темні окуляри захищають від ультрафіолету?

Деякі люди вважають, що для захисту очей від сонця та шкідливих випромінювань достатньо надягнути будь-які окуляри із темними лінзами. Насправді тонування чи колір лінз не впливає на їх здатність утримувати UV-промені. Навіть прозорі скельця можуть захистити від ультрафіолету, якщо вони покриті спеціальним фільтром. Обираючи сонцезахисні окуляри, перевірте наявність такого маркування: UV 400, UV-B protection або 100% UV-protection. Будь-який із цих написів свідчить, що лінзи утримують 100% УФ-променів. 

null

Як перевірити окуляри на наявність UV фільтра?

Для перевірки окулярів у більшості салонів оптики є спеціальний пристрій — спектрограф. Він вимірює довжину ультрафіолетових хвиль, які утримує лінза. Для перевірки потрібно піднести скельце до тестера. Якщо тестер не реагує, а на екрані залишається напис “UU 00”, ці лінзи не мають фільтра, який блокує УФ-промені. Якісні аксесуари зазвичай мають показник “UU 400”. Він означає, що лінзи утримують 100% шкідливого ультрафіолету. Офтальмологи радять перевіряти сонцезахисні та медичні окуляри, тестуючи центральну та периферійні області лінз. 

null

Кому потрібні окуляри з поляризацією? 

Поляризаційне покриття захищає очі від світла, що відбивається від поверхні води, скла чи металу. Ці відблиски не менш шкідливі, ніж прямі сонячні промені, адже швидко втомлюють очі. Сонцезахисна оптика з поляризацією знімає напругу, дозволяючи комфортно насолоджуватись морським пейзажем чи видом засніжених гір. Поляризаційне покриття корисне всюди: на відпочинку та в місті, де сонячні промені відбиваються від мокрого асфальту чи скляних вітрин. А особливо корисним воно є для водіїв, адже захищає їх очі від відблисків на капоті чи машин, які проїжджають повз.

Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу tenews.te.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер, долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук, підключайтеся до каналу Телеграм.

Джерело: Новини Тернопільщини
Теги: #окуляри
Коментарі





Опілля квас ціни iPhone 14 Pro в Одесі, Україна

Статті

Інтерв'ю
“Це те місце, де я повинен бути”: історія бізнесмена, який переїхав з Гонконгу до Кременця
20:11, 18 Квітня, 2024

“Це те місце, де я повинен бути”: історія бізнесмена, який переїхав з Гонконгу до Кременця

Блоги

ТОП новини тернопільщини: