Вчинив домашнє насильство – зумій понести за нього відповідальність

23.03.2023 19:10   Джерело: TeNews
Опубліковано : Марта Сахно

Конституція України передбачає, що людина, її життя і здоров’я честь і гідність, недоторканість і безпека визнаються найвищою соціальною цінністю, права і свободи людини та їх гарантії визначають зміст та спрямованість діяльності держави, а утвердження і забезпечення прав і свобод людини є головним обов'язком держави. Це означає, що захист прав та свобод людини і громадянина покладено на різні державні та недержавні органи.

Обмежувальний припис стосовно кривдника – спеціальний захід щодо протидії домашньому насильству, спрямований на забезпечення безпеки постраждалої особи.

            До Бережанського бюро правової допомоги звернулася внутрішньо переміщена особа, громадянка Тетяна в пошуках виходу із ситуації, яка склалася у її сім’ї.

В ході спілкування із клієнткою з’ясувалося, що остання та її діти зазнали домашнього насильства зі сторони чоловіка (батька). Громадянин Іван через схильність до вживання алкоголю та прояви агресії в стані сп’яніння систематично влаштовував скандали за місцем їхнього спільного проживання, використовував нецензурну лайку в присутності дітей, погрожував застосуванням насильства, а інколи навіть застосовував насильство, яке проявлялось у вигляді нанесення ударів в різні ділянки тіла, штовханні, здушуванні і таке інше.

            Тетяна неодноразово зверталася до правоохоронних органів за захистом, після чого її чоловіка притягували до адміністративної відповідальності. Але це, на жаль, не дало ніякого результату – чоловік продовжував вчиняти домашнє насильство.

Це все негативно відображається на фізичному та психічному здоров’ї та спокої жінки та її дітей та викликає побоювання за безпеку їхнього життя та здоров’я, адже  вони не в змозі боротися із кривдником.

Ознайомившись з ситуацією, працівник бюро Петро ПРОЦИК разом із п. Тетяною дійшли висновку, що з метою найбільш повного та всебічного забезпечення прав та законних інтересів її та дітей необхідно звернутися до суду із заявою про видачу обмежувального припису стосовно кривдника.

В судовому засіданні з урахуванням всіх фактів і доказів, які були пред’явлені суд прийняв рішення, яким задовільнив заяву про видачу обмежувального припису відносно кривдника, Івана, і визначив ряд тимчасових обмежень його прав. 

Рішення: https://reyestr.court.gov.ua/Review/109639795 

За отриманням безоплатної правової допомоги громадяни можуть звертатися до бюро правової допомоги Тернопільського місцевого центру з надання БВПД за адресами:

- м.Тернопіль, вул. Шпитальна,7;

- м. Бережани, вул. Банкова, 6;

- смт. Козова, вул. Дорошенка, 3;

- смт. Підволочиськ, вул. Д. Галицького, 80;

- м. Теребовля, вул. Кн. Василька, 104а.

         Дізнайтеся більше про надання безоплатної правової допомоги: https://linktr.ee/legalaid.gov.ua


Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу tenews.te.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер, долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук, підключайтеся до каналу Телеграм.
Джерело: TeNews  

Коментарі