У Теропільській обласній раді відбулася зустріч з головами громад Тернопільщини

Опубліковано:
16 Березня, 2023

Голова обласної ради Михайло Головко провів робочу зустріч з лідерами громад, депутатських фракцій, керівниками комунальних підприємств. Під час зустрічі обговорили важливі для області питання щодо міжнародної співпраці, залучення закордонних інвесторів, створення індустріальних парків та подальшу стратегію координацї співпраці в умовах воєнного стану. 

«Тернопільська обласна рада вболіває за кожну громаду. Подібні зустрічі відбувалися і раніше в рамках підготовки до економічного форуму, однак війна внесла свої корективи, пригальмувала реформи децентралізації, та ми продовжуємо рухатися вперед, комунікувати, щоб спільно допомагати кожній громаді успішно реалізувати проекти та вирішувати проблеми», — сказав Михайло Головко.  

Після початку російського повномасштабного вторгнення органи місцевого самоврядування зіткнулися із низкою проблем, до яких вони не були готові: колони біженців, обстріли цивільної інфраструктури, втрата бюджетних находжень тощо. Водночас, трагічні події спричинені наступом росіян, а також ефективна робота української дипломатії привернули неабияку увагу міжнародної спільноти. Іноземні фонди, компанії, міста та організації почали шукати способи як допомогти українцям подолати ті виклики, із якими вони зіткнулися. Саме тому, для українських громад відкрилося вікно можливостей для співпраці з міжнародними партнерами з можливістю отримання безповоротної фінансової допомоги у вигляді грантів.

Про це зокрема говорив на зустрічі начальник відділу міжнародного співробітництва та промоції області Руслан Кулик. Також він розповів про Програму Interreg NEXT PL-UA 2021-2027, яка була затверджена Європейською Комісією в листопаді 2022 року і на яку було виділено 187,4 млн євро.

Перший конкурс проєктних заявок у рамках Програми Interreg NEXT Польща-Україна 2021-2027 розпочнеться у травні та триватиме до кінця липня 2023 року. Заявники зможуть подати заявку на отримання коштів ЄС за наступними пріоритетами: «здоров’я» (бюджет 37,36 млн євро) та «довкілля» (43,75 млн євро). Щоб допомогти громадам області краще писати проекти, що фінансуються за кошти Європейського Союзу запланували в кінці місяця провести для них безкоштовний семінар із залученням іноземних експертів. Звернув увагу й на те, що обов’язковою умовою для участі в даній програмі є наявність польського партнера для реалізації проєктів. Нажаль з 55 громад краю, лише близько 40 % мають партнерів за кордоном, тому особисто готовий допомогти громадам краю в цьому питанні, – повідомив Руслан Кулик.  

На зустрічі презентували проект каталогу виробників крафтової продукції Тернопільщини та бізнес форум з презентацією потенціалу краю для міжнародних партнерів та інвесторів.

Загалом вдалося напрацювати ряд питань для підготовки на розгляд сесії. Голова Тернопільської обласної ради зауважив, що потреба зустрічі назріла давно, та висловив сподівання, що подібні засідання будуть регулярними, учасники  активними, а спільна праця  продуктивною та результативною.

null
null
null
null

Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу tenews.te.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер, долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук, підключайтеся до каналу Телеграм.

Джерело: Новини Тернопільщини
Теги: #головко, #обласна рада
Коментарі





Опілля квас ціни iPhone 14 Pro в Одесі, Україна

Статті

Інтерв'ю
“Це те місце, де я повинен бути”: історія бізнесмена, який переїхав з Гонконгу до Кременця
20:11, 18 Квітня, 2024

“Це те місце, де я повинен бути”: історія бізнесмена, який переїхав з Гонконгу до Кременця

Блоги

ТОП новини тернопільщини: