Мирослава Новосільська – відоме імʼя в світовій медицині

Опубліковано:
7 Лютого, 2023

– На сторінках у соцмережах Ви часто пишете, що хотіли стати лікарем ще з двох років. Але коли Ви обрали саме трихологію, чому цей напрямок?

– Лікар – це покликання душі, для мене не може бути іншої причини. Я завжди шукала те, що мало відомо, і прагнула зрозуміти та навчитись. Тоді й почалась моя практика та здобуття досвіду в Польщі, Італії, Ізраїлі, Туреччині, Грузії, Португалії, США… і я захопилась трихологією, а згодом і трансплантацією волосся. 

– Ви входите в топ лікарів-трихологів світу, представляєте Україну на міжнародних конференціях, в чому секрет Вашого успіху?

– Часто на міжнародних конференціях першою умовою для участі є вимога вислати результати своїх робіт, як мінімум 100, з різним перебігом процесу лікування та ускладненнями. Для мене це просто, тому що я завжди в процесі, я насолоджуюсь своєю роботою та результатами – і міжнародна спільнота це цінує.

–Вже втретє відбувся конгрес трихологів, який Ви, як президентка Української асоціації трансплантологів волосся, організували. Ви наважились провести його в час війни. Чи були сумніви, як Ви це подолали?

– Я не вірила, що це станеться, всі міжнародні спікери телефонували, що їхні посольства забороняють летіти в Україну, а я до хрипоти в голосі доказувала, що все буде добре. І ми це зробили.  Багато з топ хірургів тільки завдяки роботі Асоціації хірургічного відновлення волосся побачили нашу країну; і коли почалася війна, допомагали в госпіталях кожен по своїх можливостях. 

– Назвіть основні опори, на яких тримається Ваша клініка? 

– Мої сестри – вони стали невід’ємною і сильною частиною команди. Стабільний колектив, якому можна довіряти. Розумні пацієнти, які завжди підтримують і пишаються. Постійне вдосконалення та першість, розвиток щодня.

– З якого віку стають пацієнтами трихолога?

– Проблеми зі здоров’ям, що приводять до трихолога, не вибирають людину за віком. Наприклад, випадіння волосся у дитини може свідчити про дефіцит в організмі важливих вітамінів і мікроелементів, що, зокрема, може бути пов’язане з поганим засвоєнням через захворювання шлунково-кишкового   тракту. Алопеція  може  бути  спричиненою  автоімунними захворюваннями, грибковими захворюваннями волосистої частини тіла, а також бути наслідком хіміо- та променевої терапії ракових захворювань у дітей. Для підлітків свої причини, що можуть призвести до проблем із шевелюрою: неправильне харчування, порушення гормонального балансу, стреси, надмірний догляд за волоссям, прийом лікарських препаратів, інфекції та захворювання внутрішніх органів.

– Як зрозуміти де межа сезонного випадіння волосся, а де червона лінія та сигнал про захворювання? 

– Волосся постійно оновлюється в послідовних циклах росту, відпочинку, випадання і повторного росту, тому ми, зазвичай, втрачаємо до 100 волосин на день.  Завдяки цьому волосся не випадає все відразу, а оновлюється поступово. Раптове та інтенсивне випадання волосся пов’язане з раннім проникненням волосся в фазу телогена (фаза припинення росту з подальшим випадінням волосся). Це відбувається приблизно через 3 місяці після впливу негативних чинників, якими можуть бути: стрес, гормональний дисбаланс, сезонні зміни, забруднення навколишнього середовища, незбалансоване харчування, ендокринні розлади, серйозні захворювання шкіри голови та випадання волосся, викликане лікарськими препаратами. Не потрібно чекати найгіршого, варто прийти до лікаря на обстеження та консультацію до того, як процес зайде надто далеко.

– Скажіть 5 основних ознак якісного прийому в трихолога, що він точно має робити? А що повинно насторожити пацієнта?

– Основне: трихолог – це лікар, тобто має спеціальну медичну освіту і практику, а не лише доктор у соціальних мережах. Він повинен провести обстеження та огляд на трихоскопі, знайти причину, що призвела до того чи іншого захворювання волосся або шкіри голови. Пояснити людині доступними їй словами всю картину, яка вимальовується. Потім показати результати лікування схожих випадків і запропонувати індивідуальну схему лікування у даному випадку.

Насторожитись, на мою думку, потрібно тоді, коли трихолог: готовий призначати гормональні мазі та креми; виставляє діагноз на око, без комплексного підходу до проблеми; призначає мезотерапію, як панацею від усіх захворювань волосся; рекомендує амінокседил без розуміння навіщо і в якому випадку; полюбляє призначити “поганяти глисти».

– З чого варто розпочати лікування? Від чого залежить результат? 

– Для початку необхідно записатись на прийом до лікаря-трихолога. Якщо під час прийому виявиться, що для уточнення діагнозу мало звичайного огляду, лікар сам приймає рішення про призначення тих або інших лабораторних досліджень. У деяких випадках може знадобитися консультація інших лікарів – невропатолога, ендокринолога, гастроентеролога, генетика або імунолога. 
Якщо є хронічні захворювання, обов’язково потрібно повідомити про це лікаря. Також взяти з собою перелік лікарських препаратів, які приймаєте, або приймали останнім часом. А результат, зазвичай, залежить від готовності лікуватись і не сходити з цього шляху.

– Скільки може тривати лікування, через який час досягаються видимі результати? 

– Результати боротьби з випадінням волосся ви не побачите через 2 тижні. Це тривалий процес (3-6 місяців) і до цього потрібно бути готовим.

– А що робити, якщо лікування не допомагає? Коли думати про пересадку?

– Звісно, бувають випадки, коли лікування не допомагає, або має короткотривалий ефект, або людина просто не хоче витрачати свій час і сили на довготривале лікування, а хоче мати густе волосся вже зараз. Тоді можна звернутися до процедур, таких, як трансплантація волосся. Це хірургічна процедура, під час якої лікар-трансплантолог пересаджує волосяні цибулини з інших частин тіла (наприклад, з грудей у чоловіків) на місце облисіння. Пересаджене волосся продовжує рости протягом усього життя. І навіть при природному випадінні з цибулини волосина заміняється новою. Для багатьох наших пацієнтів трансплантація волосся – це не лише вирішення косметичної проблеми, а й психологічної. Адже цю процедуру проводять і при облисінні, і після опіків та травм.

– Що варто знати про трансплантацію волосся в першу чергу?

– У першу чергу, пересадка волосся можлива при здоровій шкірі голови. Також необхідна хороша донорська зона на потилиці; якщо немає, то на тілі чи бороді.

У своїй роботі даю пожиттєву гарантію 95 % на ту зону, на яку зроблено операцію.

– Як це відбувається і скільки коштує?

– Перед операцією пацієнт здає біохімічний аналіз, аналіз на цукор і на гепатит. Тоді ми визначаємо день для процедури. Операція триває від 3 до 7 годин, для її проведення застосовується місцева анестезія, а не повний наркоз. За потреби, особливо у випадку великих ділянок облисіння, процедура повторюється кілька разів. Упродовж операції пацієнт говорить з нами, п’є каву, говорить по телефону, спить  загалом вільно себе почуває. Операцію виконують одразу декілька спеціалістів. У результаті, без болю, без тривалих реабілітаційних періодів, без рубців і шрамів пацієнт отримує нове, здорове волосся на всій поверхні голови.

Вартість такої операції розраховується за кількістю графтів. Графт  це елемент волосяної тканини людини з фолікулами волосся. В одному графті може бути від 1 до 4 фолікул. По світу ціни орієнтовно такі: в Ізраїлі пересадка одного графта коштує 10 доларів, в Європі  6 доларів, в Америці  20 доларів, а в нас  1 долар. Загалом, операція коштує від тисячі до 3,5 тисяч доларів.

– Як швидко відростає нове волосся?

-Якщо говоримо про трансплантацію, то на початок четвертого місяця після операції вже скидають задоволене селфі з новою зачіскою.

– Чи можна робити пересадку брів або бороди?

– Відсутність росту волосся на обличчі або, наприклад, п’ятнистої бороди є результатом генетики, електролізу, фізичної травми, хірургічного пошкодження чи вроджених дефектів. У таких випадках це можна виправити з допомогою методів трансплантації волосся, отримавши пишні брови, вуса чи бороду.

– Чи є процедури, які Ви б не радили та не рекомендували пацієнтам ніколи?

– Ніколи не порекомендую втирати часник, цибулю, перець у шкіру голови. Ніякі яйця не допоможуть як маска, краще з’їжте. Дарсонваль не допомагає при випадінні волосся, не потрібно втрачати час. І не колоти гормональні препарати в голову!

– Лікування онлайн реальне?

Ми з пацієнтами доводимо реальність онлайн лікування щодня. Всі результати для публікації, фото яких надала, досягнуті онлайн. І в період ковіду, і зараз  це єдиний шанс допомогти тим, хто далеко, але потребує лікування.

– Від чого залежить Ваш успіх? Поділіться рецептом.

– Своїм успіхом я завдячую моїм батькам у першу чергу. Також упевнена, що мене до успіху привела, крім наполегливої щоденної роботи, також велика любов до людей та неймовірне бажання їм допомагати. Я про це мріяла з самого дитинства. А ще колектив, який є біля мене  це запорука успіху! Людський фактор – це той механізм, який приводить у дію елемент успіху.

null

Журнал CITY LIFE
№7, листопад-грудень 2022 року

Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу tenews.te.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер, долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук, підключайтеся до каналу Телеграм.

Джерело: Новини Тернопільщини
Теги: #лікар, #Мирослава Новосільська
Коментарі





Опілля квас ціни iPhone 14 Pro в Одесі, Україна

Статті

Інтерв'ю
Голова Андрій Смаглюк розповів про актуальне і наболіле Кременецької громади
13:58, 21 Квітня, 2024

Голова Андрій Смаглюк розповів про актуальне і наболіле Кременецької громади

Блоги

ТОП новини тернопільщини: