Граматичний мікс: змішаний тип умовних речень в англійській мові

30.01.2023 20:14   Джерело: TeNews
Опубліковано : Новини Тернопілля

Тема умовних речень здається складною для розуміння та засвоєння. А коли справа доходить до змішаного типу, у більшості студентів взагалі опускаються руки. Не хвилюйтесь, експерти Grade Education Centre впорядкували для вас складну інформацію та запрошують на курси ділової англійської https://grade.ua/uk/adults/business/ де можна навчатися онлайн та в офлайн форматах. Розповідаємо про mixed conditionals стисло та просто. 

Загальні відомості про conditionals

Завчасно попереджаємо, якщо ви ще не проходили тему умовних речень, та не знайомі з іншими типами, розпочинати вивчення змішаного типу трохи зарано. Правила та формули мають спільні ознаки, отже варто розібратись з основами, щоб рухатись далі. Нагадаймо базову інформацію:

Тип умовного речення

Коли використовується

Умова (If-clause)

Наслідок (main clause)

Zero Conditional

(Нульовий)

Факти, правдиві та постійні речі

Present Simple

Present Simple

(Continuous, Perfect)

First Conditional

(Перший)

Можлива подія, що відбудеться в майбутньому

Present Simple

Future Simple

Second Conditional

(Другий)

Теперішні або минулі нереальні ситуації

Past Simple

would (could, mingt) + infinitive

Third Conditional

(Третій)

Нереальні ситуації в минулому

Past Perfect

would (could, mingt) + have + Past Participle

Що стосується mixed conditionals, то поєднувати між собою можна умовні речення другого та третього типів. В цьому випадку дві частини умовного речення будуть належати до різних відрізків часу. Наприклад, з допомогою змішаного типу умовних речень ми розповідаємо про певний результат, отриманий завдяки минулому досвіду чи навпаки. Варто бути готовими до того, що цей стрибок в часі може бути доволі заплутаним. Але про все за порядком.

Типи mixed conditionals

Існує два види змішаних умовних речень. 

Перший дозволяє використовувати простий минулий час в умові (If-clause) та would have + Past Participle в головній частині (main clause). Найчастіше таким способом розповідають про ситуацію, яку вже неможливо змінити. При чому результат події належить до минулого, а от умова стосується теперішнього (це можуть бути загальні факти чи всім відомі принципи). 

Умова (If-clause)

Наслідок (main clause)

Past Simple

would + Past Participle

If he could speak Japanese, he would have moved to Tokyo.

(Якби він міг говорити японською, він би переїхав до Токіо)

Людина, про яку йдеться, не знає японської й це не секрет. Якби вона говорила цією мовою, то вже переїхала б до Токіо. Але цього не сталось.

If I were Alex, I would have congratulated Mary on her promotion.

(Якби я був Алексом, я б привітав Мері з підвищенням).

Бути іншою людиною неможливо — це факт. Але якби така можливість існувала, то Мері привітали б з її кар’єрними успіхами й це відбулося б в минулому.

Другий змішаний тип згадує нереальну ситуацію в минулому (If-clause) та її результат (часто уявний) в теперішньому часі. Це суміш третього та другого conditionals. Тому для побудови нам знадобляться Past Perfect в умові та would + infinitive в головній частині.

Умова (If-clause)

Наслідок (main clause)

Past Perfect 

would + infinitive
 

If I had gone to bed on time yesterday, I wouldn`t be so exhausted now.

(Якби я вчора ліг спати вчасно, я б зараз не був таким виснаженим).

Вчорашній день вже завершився (в минулому), заснути вчасно не вдалось. Зараз (теперішній час) відчувається втома. Змінити минуле неможливо, залишається лише подумки шкодувати про відсутність хорошого відпочинку.

If we hadn't met, I wouldn't be the person I am now.

(Якби ми не зустрілися, я б не була тією людиною, якою є зараз).

Зустріч відбулась, тому автор тепер є особистістю, з певними рисами та якостями. Але якщо прокрутити в голові інший сценарій, все могло б статись інакше.

Дізнайтесь більше інформації про рівень англійської B2 https://grade.ua/uk/blog/cambridge-english-b2-first/, вивчайте англійську разом з освітнім центром Grade!

Do Mixed Conditionals mix you up?

Вивчайте conditionals послідовно

Тепер ви знаєте, що змішаний тип умовних речень створено зовсім не для того, щоб зробити складну англійську граматику ще складнішою. Насправді з його допомогою можна передати більше відтінків значення, ніж зі звичайними трьома conditionals. Можливо, весь цей обсяг інформації не вкладається відразу в голові, і це нормально. Саме тому в нашому навчальному центрі програму побудовано таким чином, щоб граматика вивчалася послідовно, без форсування подій. В результаті всі правила зрозумілі, а студенти впевнено застосовують отримані знання у щоденному спілкуванні. Приєднуйтесь!


Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу tenews.te.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер, долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук, підключайтеся до каналу Телеграм.
Джерело: TeNews  

Коментарі