Півтори сотні дітей внутрішньо переміщених осіб зі всієї України навчаються у Теребовлянській ОТГ

Опубліковано:
13 Січня, 2023

Понад 150 дітей внутрішньо переміщених осіб навчаються у дошкільних закладах і школах Теребовлянської ОТГ.

Діти з Запоріжжя, Харкова, Маріуполя та інших міст, які постраждали від війни, вже адаптувалися і знайшли друзів у Теребовлі.

У Теребовлянській ЗОШ І-ІІІ ступенів № 1 навчається 34 дитини ВПО, раніше їх було понад 70. Дехто уже встиг повернутися додому на звільнені території.

З першого дня війни цей навчальний заклад приймав людей, які рятувалися від небезпеки. Люди тут жили, харчувалися і отримували гуманітарну допомогу.

Директор школи Василь Йосипович Пемковський налагодив контакти із колегами з Польщі та Німеччини, які тепер допомагають піклуватися про нових учнів.

– У березні ми для дітей внутрішньо переміщених осіб повністю закупили все учнівське приладдя – від простого олівця до рюкзака. Перед першим вересня до нас приїхали інші діти. Їм також придбали канцелярію,– розповів директор школи Василь Пемковський.

Еліна приїхала з Запорізької області в березні. Її батьки залишилися вдома, а доньку відвезли у безпечне місце до рідних. Дівчині у теребовлянській школі дуже подобається, хоч вона дуже сумує за колишніми однокласниками.

У школі № 1 навчаються діти зі всієї України. Наприклад, Ангеліна, учениця 5 класу, приїхала з Маріуполя. Дівчинка живе тут з родиною.

Окрім цього, у приміщенні школи зараз розташований садочок «Ромашка». Він переїхав сюди, щоб діти мали можливість використовувати шкільне укриття. Цього року у садочку є кілька внутрішньо переміщених осіб.

Також допомагають звикати до нового колективу дітям волонтери. Представники благодійного фонду «Посмішка UA» проводять колективні та індивідуальні заняття з дітками, щоб допомогти їм знайти своє місце у новому середовищі.

– Наш фонд надає психосоціальну допомогу дітям. Проводимо заняття, які розвивають. Намагаємося адаптувати дітей в цей соціум. Щоб не було такого що є «одні» та «інші». Ми допомагаємо усім бути дружніми, толерантними, щоб не було дискримінації, – наголосила представниця благодійного фонду «Посмішка UA» Вікторія Димченко.

Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу tenews.te.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер, долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук, підключайтеся до каналу Телеграм.

Джерело: Новини Тернопільщини
Теги: #Теребовлянська ОТГ
Коментарі





Опілля квас ціни iPhone 14 Pro в Одесі, Україна

Статті

Інтерв'ю
Голова Андрій Смаглюк розповів про актуальне і наболіле Кременецької громади
13:58, 21 Квітня, 2024

Голова Андрій Смаглюк розповів про актуальне і наболіле Кременецької громади

Блоги

ТОП новини тернопільщини: