Попри війну, у Теребовлянській ОТГ культура – на часі: підсумки року

Опубліковано:
12 Січня, 2023

Теребовлянщина – край талановитих людей. Навіть в умовах війни Теребовлянська ОТГ культурно збагачується.

Про культурну сферу року, що минає, та плани на прийдешній 2023-й теребовлянці розповіли журналістам.

Цьогоріч Теребовлянський музей-майстерню відвідало більше 3-х тисяч українців. Це свідчить про те, що навіть у час війни люди прагнуть розвиватися, дізнаватися щось нове і цікаве про Україну і побут наших земляків у минулих століттях.

Директор Теребовлянського музею-майстерні Ярослав Ярошевський каже, дивлячись на експонати музею, можна побачити, як жили і працювали люди 100-150 років тому.

Музей не так давно відкрився після реставрації і вже став однією з родзинок Теребовлі. Він сучасний, цікавий та інтерактивний.

– У нас з’явилися такі послуги як аудіоекскурсія. Розповіді записані трьома мовами – українською, англійською і польською. Відвідувач може одягнути навушники і сам ходити музеєм та слухати екскурсію. До деяких експонатів є QR-коди, відсканувавши який можна прочитати більш детальну інформацію про експонат, – зазначив Ярослав Ярошевський.

У музеї можна не лише торкатися до деяких експонатів, а й створювати власноруч сувеніри на згадку.

– Стараємося прислухатися до бажань дітей, молоді та дорослих. Вдосконалюємо наші майстер-класи. Найулюбленіші для наших відвідувачів – миловаріння, вітражний розпис скла, створення ляльки-мотанки, розпис екосумки. Регулярно придумуємо нові майстер-класи, – поділилася екскурсовод Теребовлянського музею-майстерні Лілія Соха.

Успішним цей рік був і для вихованців Теребовлянської мистецької школи, у якій навчається понад чотири сотні дітей. Цього року вони стали лауреатами багатьох всеукраїнських і міжнародних конкурсів.

– Коли почалося повномасштабне вторгнення, більшість конкурсів було переведено в онлайн-формат. Наші діти брали участь також в міжнародних конкурсах. Маємо дипломи з Франції, Іспанії, Туреччини. Стараємося розвиватися, попри нелегкі умови, бо діти, молодь – майбутнє нашої держави, – наголосив директор Теребовлянської мистецької школи Володимир Каськів.

У мистецькій школі тривають ремонтні роботи. Вже відремонтовано дах, створено музичних зал.

У нових реаліях працюють і бібліотеки. Система публічно-шкільних бібліотек ОТГ налічує 14 книгозбірень. Війна також внесла корективи у роботу бібліотекарів. Наразі відтермінували ремонт Центральної теребовлянської бібліотеки. Триває створення електронного каталогу книг і електронного читацького квитка. Окрім цього, бібліотекарі готують новий проект для дітей, які мають страхи через війну.

– Наш проект буде називатися «Кімната терапії іграшок». Ми збираємо іграшки від волонтерів. Виперемо їх, покварцуємо, підготуємо і наша психологиня Марія Ворончак буде працювати з кожною дитиною, яка прийде у кімнату. Малеча вибере забавку собі до душі. Психологиня поспілкується з дитиною та батьками, а іграшка стане «помагайликом» у важкі часи,– поділилася планами директорка централізованої системи публічно-шкільних бібліотек Теребовлянської громади Наталка Галицька.

Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу tenews.te.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер, долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук, підключайтеся до каналу Телеграм.

Джерело: Новини Тернопільщини
Теги: #Теребовлянська ОТГ
Коментарі





Опілля квас ціни iPhone 14 Pro в Одесі, Україна

Статті

Інтерв'ю
Голова Андрій Смаглюк розповів про актуальне і наболіле Кременецької громади
13:58, 21 Квітня, 2024

Голова Андрій Смаглюк розповів про актуальне і наболіле Кременецької громади

Блоги

ТОП новини тернопільщини: