Суд «покарав» ректора Почаївської семінарії Московської церкви за проросійський допис

Опубліковано:
9 Січня, 2023

У Тернопільській області Кременецький районний суд виніс вирок ректору Почаївської духовної семінарії Йову Смакоузу за розпалювання релігійної ворожнечі. Йому слід заплатити штраф і оплатити за проведені судові експертизи.

Про це пише “Файне місто” з посиланням на вирок суду.

Нагадаємо, як встановили в СБУ, архієпископ поширював у соцмережах “дописи”, в яких принижував національну честь та гідність українців. Також своїми діями він сприяв розпалюванню релігійної ворожнечі та ненависті.

За даними суду, керівник семінарії, використовуючи сторінку у Facebook, де він був зареєстрований під псевдонімом, розмістив світлину із зображенням панорами Почаївської Свято-Успенської Лаври, а також текст, що відповідно до висновку експерта за результатами проведення судово-лінгвістичної (семантико-текстуальної) експертизи мовлення «містить ознаки розпалювання релігійної ворожнечі та ненависті, приниження національної честі та гідності та образа почуттів громадян у зв`язку з їхніми релігійними переконаннями». При цьому, що саме було написано, в оприлюдненому тексті вироку, приховали. 

Вирок суду

Суд ухвалив «визнати винуватим у вчиненні злочину, передбаченого ч.1 ст.161 КК України та призначити йому узгоджене сторонами угоди про визнання винуватості від 26 грудня 2022 року покарання у виді штрафу в розмірі 500 неоподаткованих мінімумів громадян, що становить 8 500 грн».

Крім того, священник має сплатити на користь держави 9 061 грн за проведені судові експертизи.

Вирок може бути оскаржений з підстав, передбачених ст. 394 КПК України до Тернопільського апеляційного суду через Кременецький районний суд Тернопільської області, шляхом подачі апеляції протягом тридцяти днів з дня його проголошення.

Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу tenews.te.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер, долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук, підключайтеся до каналу Телеграм.

Джерело: Новини Тернопільщини
Теги: #Почаївська семінарія
Коментарі





Опілля квас ціни iPhone 14 Pro в Одесі, Україна

Статті

Інтерв'ю
Голова Андрій Смаглюк розповів про актуальне і наболіле Кременецької громади
13:58, 21 Квітня, 2024

Голова Андрій Смаглюк розповів про актуальне і наболіле Кременецької громади

Блоги

ТОП новини тернопільщини: