Чимало людей спантеличує буквена категоризація рівнів володіння мовою. Насправді Загальноєвропейські компетенції володіння іноземною мовою (Common European Framework of Reference for Languages – CEFR) одночасно полегшують розуміння та деталізують особливості кожного з рівнів. CEFR ділить рівні володіння англійською мовою на категорії A, B та C, де А – це низький (або початковий), а B та C відповідно середній та високий рівні. Своєю чергою вони поділяються на підкатегорії:

А1 – Beginner (його ще називають Elementary) – початковий рівень 

“Hello, my name is Mike, I am 15 years old and I live in Kyiv.” На самому старті вивчення англійської учні ознайомлюються з такими основами як коротке представлення себе та інших та найпростіші побутові теми. Початковий рівень є рівнем виживання, адже перебуваючи в англомовному середовищі людина може надати основну інформацію про себе: вік, дата і місце народження, місце навчання чи роботи, сімейний стан, описати знайомих людей, або поставити нескладні запитання. Так само учень рівня А1 може зрозуміти елементарні фрази на слух, якщо мовець говорить повільно та чітко. 

А2 – Pre-Intermediate – рівень нижче середнього

Цей рівень є перехідним між базовим та середнім, відповідно і спектр навичок учня цього рівня дещо ускладнюється. Таким чином, розширюються словниковий запас (лексичні теми Hobbies, Shopping. Leisure, Food, Clothes, etc.) і відповідно різноманітність тем для розмов, які може підтримати учень рівня А2, використовуючи релевантний обсяг знань з граматики (Present/Past Continuous, Past Simple, деякі модальні дієслова, вживання конструкції there is/are). Також, учень цього рівня може вести бесіду на рутинні теми та написати невеличкий лист до друга, наприклад як він провів  відпустку без вдавання в подробиці. 

B1 – Intermediate – середній рівень 

Учні середнього рівня можуть надавати характеристики та опису явищ чи подій з достатньою аргументацією. Наприклад, замість простого “I like shopping and don’t like washing the dishes”, власник B1 може сказати: “Since early childhood, I’ve been keen on going shopping instead of washing the dishes which I find boring.” Отож, такий учень в змозі надати ґрунтовніший опис за допомогою часів Present Perfect (Continuous), Past Perfect, пасивного стану, умовних речень, форм (be/get)used to, глибшого розуміння модальних дієслів). Також, цей рівень дозволяє розуміти неспецифічні особисті думки інших людей, читати адаптовану художню літературу та написати формального листа з врахуванням його особливостей. 

B2 – Upper-Intermediate – рівень вище середнього 

Рівень B2 є дуже серйозним досягненням на шляху до досконалого володіння англійською. Він дозволяє відчувати себе досить вільно в англомовному середовищі, навчатись у деяких вищих навчальних закладах та працювати у перспективних компаніях. У такий спосіб, власник В2 пристойно розуміється на вузьких темах своєї галузі, в загальному орієнтується у ширших темах, та може підтримати розмову з носіями мови без напруження для жодної зі сторін. Також він/вона може детально проаналізувати проблематику певного явища чи події у тексті, визначаючи плюси та мінуси, аргументуючи свою точку зору у нетривіальний спосіб. Нарешті, цей рівень цілком дозволяє відмовитись від адаптованої літератури на користь оригіналу. 

C1 – Advanced – просунутий рівень 

Цей рівень дозволяє почуватись як «риба у воді», адже його власник може спонтанно обговорити теми майже будь-якої складності, успішно та швидко лавірувати між стилями мовлення (безпомилково підбирати граматику та лексику відповідно до міжособистісного/соціального/професійного/академічного контексту), швидко розуміти тексти складної специфіки, писати довгі та правильно побудовані есе, переглядати улюблені серіали на Нетфліксі без спокуси увімкнути субтитри. Також, цей рівень дозволяє упіймати приховані сенси та натяки інших мовців. 

C2 – Proficient – рівень носія мови 

Рівень С2 є «вершиною Евересту» в контексті рівнів володіння англійською. Насправді навіть не всі носії мови можуть похвастатись компетенцією цього рівня, адже він вимагає досконалого знання і розуміння найдрібніших деталей процесів, що відбуваються у мові. Власник С2 зможе зрозуміти лекцію професора в інституті біохімії та вловити тему розмови біля шумної проїжджої частини. Також, такому мовцю легко вдасться написати текст практично будь-якої специфіки та підтримати розмову на найрізноманітніші теми, переглядати нішевий кінематограф у оригіналі, та зрозуміти найшвидший речитатив зірок реп музики. І хоч яким недосяжним може здаватись цей рівень, пам’ятайте, що його представники колись розпочинали з А1. 

Якщо Вам необхідно підтягнути свої знання англійської для використання на роботі, записуйтеся на курс бізнес англійської від нашого освітнього центру Grade!

Як визначити свій рівень англійської? 

Щоб самостійно швидко зорієнтуватись у своєму рівні володіння мовою, радимо пройти тест на визначення рівня англійської мови, для якого вам необхідно лише створити власний кабінет. Його можна пройти як дорослим, так і дітям віком 10-17 років. Також ви можете пройти швидке тестування від ресурсу Cambridge English, де вам надається чотири коротких тести на вибір, серед яких є навіть Бізнес-англійська. Знаючи свій рівень англійської мови, ви зможете визначити в якому напрямку вам рухатись далі та який етап буде наступним у вашому навчанні. Отож, сподіваємось, що вас більше не лякатиме оголошення «Шукаємо креативного вебдизайнера в нашу міжнародну компанію з досвідом роботи від одного року та рівнем володіння англійською не нижче B2.

Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу tenews.te.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер, долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук, підключайтеся до каналу Телеграм.

Джерело: Новини Тернопільщини
Теги: #англійська, #курси, #навчання, #система CEFR
Коментарі





Опілля квас ціни iPhone 14 Pro в Одесі, Україна

Статті

Інтерв'ю
Голова Андрій Смаглюк розповів про актуальне і наболіле Кременецької громади
13:58, 21 Квітня, 2024

Голова Андрій Смаглюк розповів про актуальне і наболіле Кременецької громади

Блоги

ТОП новини тернопільщини: