У Тернополі презентували виставку портретів православних архієреїв

Опубліковано:
16 Грудня, 2022

У Тернополі презентували виставку портретів православних архієреїв. В експозиції – 14 робіт, які створив протоієрей Мирон Гах. Священник працював над портретами протягом року.

“Почав сумніватися, чи я зможу. Не маю такої освіти, портретами не займався. У свій час працював художником-оформлювачем. Коли я став священником, почав писати ікони. Це перша моя робота у плані портретного живопису. Всіх їх розвішував у себе в майстерні, де я працював. Приступав до роботи. Розпочинав роботу з молитви”, – каже настоятель храму Покрови Пресвятої Богородиці села Мишковичі Мирон Гах.

Архієпископ Тернопільський і Кременецький Нестор розповів, що на портретах зображені архієреї, які служили на Тернопільщині з 1902 року. Більшість з них відстоювали українську державу та мову.

“Православна кафедра на Тернопільщині існує вже 120 років. Звичайно, ми не можемо змагатися в древності з Київською кафедрою, чи Володимир-Волинською, Львівською. Якщо ми відштовхуємося від принципу, де єпископ там і церква. То ми можемо говорити, що православні єпископи на Тернопільщині перебувають з 1902 року”.

Дослідив історії єпископів протоієрей Василь Хоміцький. Його роботу можуть використовувати студенти та науковці історичних факультетів.

“Немає нічого важливішого зараз, як розуміння свого коріння, віднайдення та відновлення історичної правди. Наша історія дуже перекручена. Дуже багато речей зникло, інтерпретовано. Є певні схеми усталені, які треба долати. Виробляти нове бачення процесів, які відбувалися, – повідомила релігієзнавиця Елла Бистрицька.

null
null
null
null

Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу tenews.te.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер, долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук, підключайтеся до каналу Телеграм.

Джерело: Новини Тернопільщини
Теги: #виставка, #Православні архієреї
Коментарі





Опілля квас ціни iPhone 14 Pro в Одесі, Україна

Статті

Інтерв'ю
Голова Андрій Смаглюк розповів про актуальне і наболіле Кременецької громади
13:58, 21 Квітня, 2024

Голова Андрій Смаглюк розповів про актуальне і наболіле Кременецької громади

Блоги

ТОП новини тернопільщини: