Селище міського типу Тернопільської області, що знаходиться на давньому торговому шляху.

Початкова назва поселення – Волочище – походить від слова «волочити» – «тягти волоком». Колись тут вантажі перетягували волоком через заболочені місця й на човнах переправляли річкою Збруч. З середини XVII ст. лівобережне поселення називають Волочиськ, а правобережне – Підволочиськ. Територія Підволочиська і навколо нього була заселена в епоху трипільської та черняхівської культур, про що свідчать археологічні пам’ятки. Перша письмова згадка про селище знайдена в 1463 р. у грамоті, в якій зазначено, що поселення переходить у володіння князя Збаразького. Серед відомих дворянських родів Підволочиськом володіли Острозькі, Вишневецькі (з видання: Кругляк Ю. М. Ім’я вашого міста. Київ. 1978. С. 105).

У селищі є чимало цікавих історичних архітектурних об’єктів: будівля ратуші, залізничний вокзал, житлові будинки. Частково збереглися синагога та старий єврейський цвинтар. Головна культова споруда міста – кам’яна церква Святої Трійці.

У фонді бібліотеки зберігається велика колекція старих поштівок із зображенням українських міст та місцевостей, серед них і види давнього Підволочиська. Пропонуємо до перегляду ці світлини.

Джерело: www.facebook.com/dnabb.org

null

Колейова вулиця (нині Д. Галицького). Підволочиськ. Листівка. 1906 р.
null

Вигляд околиць Підволочиська. Листівка.
null

Колейова вулиця (нині Д. Галицького). Підволочиськ. Листівка. 1906 р.

 

 

Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу tenews.te.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер, долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук, підключайтеся до каналу Телеграм.

Джерело: Новини Тернопільщини
Теги: #ретро, #селище підволочиськ
Коментарі





Опілля квас ціни iPhone 14 Pro в Одесі, Україна
Статті
Інтерв'ю
Макс Кідрук: “Я не песиміст, а реаліст…”
15:14, 11 Квітня, 2024

Макс Кідрук: “Я не песиміст, а реаліст…”

Блоги
Найбільше читають: