Дотримуємось закону милосердя та допомоги людям з особливими потребами

Опубліковано:
12 Грудня, 2022

Міжнародний день людей з інвалідністю – це час підсумовування зробленого для цієї категорії громадян. Час аналізу фактичного становища людей з обмеженими фізичними можливостями в Україні та визначення планів щодо поліпшення їх життєвого рівня.

Інвалідність – явище соціальне, уникнути якого не може жодне суспільство. І кожна держава відповідно до рівня свого розвитку, пріоритетів та можливостей формує соціальну та економічну політику щодо осіб з інвалідністю.

У важкі часи воєнного часу ще більшої уваги, підтримки, співчуття та допомоги маємо надавати цій категорії громадян. Якщо можемо зробити багато доброго для інших людей, тим більше для людей з інвалідністю, варто використовувати цей шанс.

Фонд соціального страхування України знають здебільшого як організацію, що відповідає за нарахування та виплату допомог, засобів реабілітації постраждалим на виробництві застрахованим особам, проведення профілактики виробничого травматизму. Але крім свого прямого призначення Фонд залучає осіб з інвалідністю до активного громадського життя. Один із таких соціальних проєктів, який проводився багато років, – Всеукраїнська спартакіада для потерпілих на виробництві «Сила духу», яка допомагає тисячам людей, які з виробничих причин втратили здоров’я, відчути, що вони здатні на більше і можуть стати прикладом для інших.

Ще один із таких соціальних проєктів перед пандемією організувало управління виконавчої дирекції Фонду соціального страхування України в Тернопільській області спільно з представниками ЗМІ: медіапроєкт та книга нарисів про сильних духом людей під спільною назвою «Виклик долі». Це живі історії про людей, які подолали виклики долі, зневіру, параліч думок та прагнень, зовнішні та внутрішні застороги й невпевненість і перемогли хвороби та життєві негаразди. За роки діяльності працівники управління та його відділень організували в області чимало зустрічей, круглих столів, сотні відвідувань за місцем проживання осіб з інвалідністю І-ІІ груп трудового каліцтва, вирішуючи чимало їх проблем.

Підсумовуючи зроблене для цієї категорії громадян в області, у Фонді констатують: «Ми працюємо у сервісній службі, яка у роботі з людьми дотримується закону милосердя і співчуття». Люди з інвалідністю і в матеріальному, і в моральному сенсі встократ вразливіші, їх необхідно «витягувати» з глибин самотності, невпевненості, розчарування, матеріальних прірв.

Фонд соціального страхування України фінансує потерпілим на виробництві майже тридцять різних допомог та виплат. За 10 місяців 2022 року потерпілим на виробництві в Тернопільській області структури Фонду вчасно виплатили щомісячні, одноразові допомоги на суму понад 51,2 млн гривень. Що стосується виплат одноразової допомоги та втраченого заробітку потерпілим на виробництві, то надії багатьох скалічених на виробництві людей, які колись роками не отримували компенсацій за заподіяну їхньому здоров’ю шкоду, із початком діяльності структур Фонду виправдалися. Усі види поточних виплат, які проводить Фонд соціального страхування України, є повними і регулярними незалежно від галузі, в якій працював потерпілий, фінансового стану підприємства, де з ним трапилася біда, навіть якщо це підприємство збанкрутіле чи ліквідоване. Потерпілим на виробництві повністю забезпечується відшкодування витрат на медичну та соціальну реабілітацію: фінансується повна вартість лікарських засобів та виробів медичного призначення, потреба в яких визначена МСЕК та лікарсько-консультативною комісією закладу охорони здоров’я, на побутове обслуговування та постійний сторонній догляд, протезування, коляски тощо. За 10 місяців 2022 року на медико-соціальну реабілітацію цієї категорії громадян Фондом профінансовано 5,1 млн гривень.

Право потерпілих на виробництві на соціальний захист, охорону життя та здоров’я гарантоване Конституцією України та законодавством про загальнообов’язкове державне соціальне страхування. Це один із вагомих напрямів роботи Фонду соціального страхування України, який має тривати попри всі економічні проблеми в державі.

Соціальні проєкти, виплати для людей в теперішній непростий час – це та допомога, яка підсилює підтримку, особливо для тих, хто пережив сумний досвід нещасного випадку і набув статусу особи з інвалідністю.

На жаль, нині у нашій країні більшає кількість молодих чоловіків та жінок, наших захисників, – осіб з інвалідністю. Якось потерпіла на виробництві, уродженка Скалата Підволочиського району Надія Валіон на заходах, організованих управлінням ВД ФССУ в Тернопільській області, сказала: «Я тут через них. Через цих молодих людей, які боронять Україну. Звичайно, не можна порівняти мої проблеми з їхніми, та мені також довелося багато пережити, тому біль кожної дитини, кожного захисника нині відчуваю, як свій особистий. Своїм прикладом я хочу їх підтримати, показати, що з інвалідністю життя не закінчується».

А Надія Мушалюк із села Постолівка Гусятинського району, яка втратила на виробництві праву руку, всім тим, хто повертаються з війни без руки, ноги із власного досвіду в інтерв’ю радила: «Перш за все я порадила б повірити і подякувати Господу, що ти залишився живий. Чи ти без руки, чи без ноги – ти живеш. Радій життю! Воно в тебе одне-єдине і воно прекрасне. Усе з роками владнається. Земне життя для нас – випробування. Тож ніколи не треба розчаровуватися, а мати сильну віру, підтримувати її молитвою. Я дуже часто, щороку, по кілька разів ходила пішки до Зарваниці. Там така сила, що енергії вистачає на цілий рік! Я відчуваю опіку Матінки Божої, відчуваю її підтримку, а за все, що мені в житті вдається, — завдячую Господу. Дуже вдячна також працівникам Фонду соціального страхування України. У Теребовлянському відділенні Фонду працюють доброзичливі люди, які розуміють нас, людей з інвалідністю, у будь-який момент сюди завжди можна прийти і просто поспілкуватися. Взагалі я зустрічаю на шляху тільки хороших, добрих і позитивних людей. І сама намагаюся бути такою, адже все добро, яке ти випромінюєш до людей, в кілька разів більше повертається до тебе».

Люди з інвалідністю для нас усіх є прикладом мужності і сили духу. Вони вчать нас цінувати життя, долати перешкоди та використовувати можливості, які дає нам доля. У часи воєнного часу ще більше усвідомлюємо, що Україна – це не будинки, не ландшафти. Це люди! Які живуть в цій державі, які творять її і якими наша держава сильна. 

Федір БОРТНЯК, начальник управління виконавчої дирекції Фонду соціального страхування України в Тернопільській області. 

null
null
null

На світлинах: пам’ятні миті презентації соціального проекту “Виклик долі”

Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу tenews.te.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер, долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук, підключайтеся до каналу Телеграм.

Джерело: Новини Тернопільщини
Теги: #Міжнародний день людей з інвалідністю
Коментарі





Опілля квас ціни iPhone 14 Pro в Одесі, Україна

Статті

Інтерв'ю
Голова Андрій Смаглюк розповів про актуальне і наболіле Кременецької громади
13:58, 21 Квітня, 2024

Голова Андрій Смаглюк розповів про актуальне і наболіле Кременецької громади

Блоги

ТОП новини тернопільщини: