Війна і книгодрукування, як спосіб протистояння у визвольній боротьбі

Опубліковано:
10 Грудня, 2022

9 листопада 2022 року в читальній залі бібліотеці ТНМУ відбулась презентація книги «Медична фізіологія» авторства Артура Ґайтона і Голла.

Широко відомий у світі підручник перекладений українською мовою. Науковий редактор даного видання – доктор медичних наук, професор, заслужений діяч науки і техніки України, завідувач кафедри фізіології з основами біоетики та біобезпеки Тернопільського національного медичного університету імені І.Я. Горбачевського Степан Вадзюк.

На початку зустрічі професор розповів про непростий життєвий та професійний шлях відомого науковця-фізіолога. Артур Ґайтон народився в сім’ї лікаря Біллі С. Ґайтона в Оксфорді (штат Міссісіпі) та вчительки математики та фізики Кейт Гайтон. Батько був знаним оториноларинголом, а матір, окрім роботи вчителем до заміжжя вела активну місіонерську роботу в Китаї. Отож в майбутнього світила науки були широкі перспективи для розвитку.

Ще будучи студентом, Артур Ґайтон мріяв стати кардіохірургом, та його мрії не судилося втілитися в життя. Під час останнього року навчання в ординатурі від заразився поліомієлітом і в результаті втратив повноцінну рухову активність. Його верхні кінцівки, а також права нога були паралізовані. Однак складні життєві обставини тільки активізували допитливий розум молодого науковця. Він розробив спеціальний механізований інвалідний візок, за який навіть був удостоєний державної нагороди.

Через свою інвалідність Артуру Ґайтону довелось відмовитись від бажання стати кардіохірургом. Замість цього він зосередився на дослідженнях і викладанні фізіології, згодом очолив кафедру фізіології та біофізики Університету Міссісіпі.

Підручник, який створив Артур Ґайтон, є одним з найбільш продаваних у світі і користується популярністю серед студентів та випускників медичних закладів вищої освіти. Автор одноосібно писав перші вісім видань, які регулярно друкувались для читачів впродовж 40 років. За цей період часу підручник вдосконалювався і зараз містить  глибокі та детальні пояснення фізіологічних процесів, багато ілюстрований і має чітку логічну структуру, наповнену схемами та фотографіями, дуже зручну для сприйняття та засвоєння. Очевидно, що певну заслугу в цьому має і сам ореол сили, яким наділив свою книгу Артур Ґайтон – людина, котра мала особливу здатність надихати людей незламним духом.

Треба відзначити, що перша україномовна версія побачила світ в дуже складний для нашої держави час. Перші примірники були отримані адресатами вже наприкінці вересня 2022 року, а робота над виданням тривала майже рік. У адаптації книги для українського читача взяли участь науковці з Івано-Франківського, Полтавського, Вінницького та Київського національних медичних університетів. Представниками ТНМУ імені І.Я. Горбачевського, які взяли участь в роботі колективу були співробітники кафедри фізіології з основами біоетики та біобезпеки: професор Волкова Н.М., доценти Папінко І.Я, Паньків І.Б, а також аспіранти Горбань Л.І. та Болюх Ю.В.

Як зазначає науковий редактор україномовного видання, професор С.Н. Вадзюк: «Видання такої книги зараз – це дієвий спосіб утверджувати українську мову та українську книгу та українську мову в державі, тримати освітню лінію фронту, як би це не було складно!»

Також під час своїх виступів, доценти кафедри поділились враженнями від проведеної роботи. Професор Н.М. Волкова підкреслила, що дана праця дає дуже гарно структуровані теоретичні знання, які міцно переплітаються з прикладами клінічної медицини і вказує на наявність найновіших медичних знань, які тільки можна уявити. Доцент Папінко І.Я. окреслив розділи книги, де вказано основні шляхи порушення та відновлення ушкоджень системи кровообігу, а також особливості діагностики, яка ґрунтується на розумінні фізіології. Виступили також доцент Паньків І.Б. та завідувач кафедри патологічної фізіології професор Денефіль О.В. та молодий лікар-кардіолог Табас П.С., підтвердивши непересічну актуальність цього видання. Студенти  2-го курсу, що були присутні на презентації, поділились власними враженнями від читання книги, наповненої актуальною та цікавою інформацією.

Вагома медична праця, що охоплює фізіологічні процеси людського організму, а також клінічні аспекти медицини, буде актуальною та необхідною для навчання як студентам медичного вишу, так і спеціалістам медицини. 

null
null
null

Автор: Н.В. Волотовська

Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу tenews.te.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер, долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук, підключайтеся до каналу Телеграм.

Джерело: Новини Тернопільщини
Теги: #Війна і книгодрукування, #новини тернопільщини, #новини тернополя, #тернопіль, #тернопільські новини
Коментарі





Опілля квас ціни iPhone 14 Pro в Одесі, Україна
Статті
Інтерв'ю
“Це те місце, де я повинен бути”: історія бізнесмена, який переїхав з Гонконгу до Кременця
20:11, 18 Квітня, 2024

“Це те місце, де я повинен бути”: історія бізнесмена, який переїхав з Гонконгу до Кременця

Блоги
Найбільше читають: