«Ораторія Вічності» – так назвала свій творчий проєкт, приурочений 300-річчю від народження Григорія Сковороди, письменниця, просвітянка, краєзнавиця, педагогиня із Доброводів Збаразького району, Марія Назар.

Презентація відбувалася у Буцнівській бібліотеці Великоберезовицької громади, яку організувала завідувачка бібліотеки Оксана Бандак.

Марія Назар, у якої за плечима 44 роки педагогічної діяльності, невтомна і працьовита, немов та сковородинівська бджілка на ниві україністики. У її творчому доробку 12 поетичних книг і 10 краєзнавчих. Разом – двадцять років творчої діяльності. У доброму товаристві однодумців, що завітали на згадану зустріч, велася щира і сповідально-пізнавальна бесіда. Може й тому пані Марія нарекла сільську бібліотеку духовним пунктом незламності. Дванадцять поетичних книг – це дванадцять струн, яким відповідає назва кожної книги. «Соло» (за назвою книги) її творчих пошуків безмежне, як і сама творчість: акровірші, рубаї, катрени, сонети, тавтограми, глоси.  На думку письменниці, кожна творча людина повинна бути неспокійною, постійно перебувати у творчому пошуку. Її зріла досвідчена душа має особливий зв’язок із природою («У плесі тиші»), тому чимало творів народжуються (народились) на лоні природи. З особливим теплом згадує і цитує (світлої пам’яти) свого творчого вчителя і наставника Богдана Березу. Його думка про літературу для неї важлива: «Література – це дерево. У ньому є коріння: Григорій Сковорода, Іван Котляревський; стовбур – Тарас Шевченко, Іван Франко, Леся Українка; гілочки – класики літератури, яких чимало; листочки – сучасні поети і прозаїки». Значна складова пані Марії – її мандрівки духовними місцями. І що важливо, вдруге ніколи не повертається до тих місць, де побувала, бо душа прагне нових пілігримних доріг. Єдине місце на планеті, куди захотіла повернутись вдруге – був Єрусалим. Однак війна стала на заваді. Та подорож – то окрема велика тема у її житті, адже серце відгукнулось на неї спочатку щоденниковими записами, а згодом через кілька років, духовною поетичною збіркою «Єрусалимськими стезями». До дня народження Григорія Сковороди Марія Назар підготувала добротну книгу «Наш Сковорода: від А до Я». Це своєрідний путівник для кожного українця – від малого й до великого. Він допомагає не просто відкрити для себе світ безмежної душі філософа, а й почерпнути в ній найсокровенніше – Божу благодать і стати ще кращим, аніж ти був досі.

На зустріч із письменницею завітали бібліотекарі громади. Враженнями поділилися отець-доктор Михайло Пастух, парох села отець Євген, староста села Марія Мац, завідувачка Серединівської бібліотеки Марія Колоденна. Мистецькою окрасою творчої події став виступ юних бандуристок.

null
null
null

Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу tenews.te.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер, долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук, підключайтеся до каналу Телеграм.

Джерело: Новини Тернопільщини
Теги: #Ораторія Вічності, #семеняк
Коментарі





Опілля квас ціни iPhone 14 Pro в Одесі, Україна

Статті

Інтерв'ю
Голова Андрій Смаглюк розповів про актуальне і наболіле Кременецької громади
13:58, 21 Квітня, 2024

Голова Андрій Смаглюк розповів про актуальне і наболіле Кременецької громади

Блоги

ТОП новини тернопільщини: