Дивні ці діти, та й дорослі далеко від них не втекли, всі мріють отримати від святого Миколая подарунки. Листи пишуть… А які подарунки святому приготував кожний з нас? Вочевидь, не багато знайдеться тих, хто бодай на хвильку замислювався над такими звичаєвими речами, а я? Що особисто я приготував чи приготувала для Небесного покровителя? Тим часом…

У Тернопільському академічному обласному театрі актора і ляльки про це задумались раніше… Так з легкої (і талановитої!) руки режисера Дмитра Татарінова народилась вистава «Святий Миколай і таємниця Найдорожчого подарунка». Унікальність моменту в тому, що вона поєднує у собі три епохальні часові простори: минуле, сучасне і майбутнє. Головні земні персонажі – їхнє відображення: дівчинка Олеся (Тетяна Кошильовська), її Мама (Ольга Томбоштейн), Дідусь (Богдан Брантюк), Батько (Андрій Репецький, студент ТНПУ ім. Гнатюка, кафедра сценічного мистецтва). Небесні – Св.Миколай – Олег Боков, Ангелятко – Ярина Поправа (студія «Третій Дзвінок»). В основі задуму режисера – донести до сучасного глядача важливу думку: творити добро – було, є і буде актуальним у всі часи. І яскравий тому приклад – Св. Миколай, який також був колись маленьким дитям. Як він зростав, на яких моральних цінностях формувався його характер і світогляд, зрештою, як він став святою особою – про все це маленькі глядачі дізнаються із чарівного дзеркала разом із Ангелятком. Та й місія в Чудотворця особлива – Небесний покровитель, розповідаючи про своє далеке дитинство, готує помічника, який вперше готуватиме подарунок Олесі (духовна наука). Багато мудрости дівчинка черпає із розповідей Дідуся і Мами (тяглість поколінь, передавання енергії роду). Олеся – уособлює тисячі українських дітей, батьки яких захищають на фронті нашу країну. Усі вони мріють про закінчення війни, настання Перемоги і Миру, повернення батьків додому. Тому й не дивно, що… пишучи листа до Св. Миколая, дівчинка мріє про найзаповітніше – зустріч із татом. Вона так щиро молиться про це, що їй на допомогу приходить Ангелятко. Спільна молитва робить диво! З фронту повертається батько… Фінальна сцена нікого не залишає байдужими. Присутній у залі тернополянин Северинко, на питання, що йому найбільше сподобалося у виставі, так і сказав: «Обійми!». А все тому, що він з нетерпінням чекає на повернення з фронту свого рідного брата.

Мізансцена зі спеченими миколайчиками – це ляльковий театр у театрі. Винятковий виховний момент у виставі, її лейтмотив: замість електронних пристроїв та іграшок, якнайчастіше у сьогоденні даруйте своїм дітям (онукам)… себе. Знайдіть для них вільну хвилинку (часинку) – побавтесь з ними у казку, подаруйте їм радісну усмішку, обійміть! Зрештою, підіть разом на виставу «Святий Миколай і таємниця Найдорожчого подарунка» . Її вам разом із згаданими акторами створили автор сценарію та режисер Дмитро Татарінов, художник з освітлення – заслужений працівник культури України Володимир Баранов, художник-постановник – заслужений художник України Володимир Якубовський під керівництвом директора і художнього керівника театру Івана Шелепа.

null
 
null

Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу tenews.te.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер, долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук, підключайтеся до каналу Телеграм.

Джерело: Новини Тернопільщини
Теги: #святий миколай
Коментарі





Опілля квас ціни iPhone 14 Pro в Одесі, Україна

Статті

Інтерв'ю
Голова Андрій Смаглюк розповів про актуальне і наболіле Кременецької громади
13:58, 21 Квітня, 2024

Голова Андрій Смаглюк розповів про актуальне і наболіле Кременецької громади

Блоги

ТОП новини тернопільщини: