«Веселий рум’янок» – книга, яку автор не встиг побачити

Опубліковано:
30 Листопада, 2022

Лише кілька тижнів тернопільський письменник Володимир Присяжний не дочекався презентації власної книжки…

Але душа вже щось відчувала… І у жовтні пан Володимир став квапитись. Дзвонив до ілюстраторів – підганяв. «Веселий рум’янок» – ілюстрована  книга для дітей (художнє оформлення Євген Ваврин та Наталія Волотовська), яку у Тернопільській спілці письменників презентував очільник літоб’єднання Зіновій Кіпибіда. Уся життєва творчість письменника Володимира Присяжного – це громадянська, патріотична й пісенна лірика, оповідання. 22 його пісні у репертуарі співака Ігоря Вовчака. І раптом – дитяча добра книжка. Ось де по справжньому розкрилилася душа поета! 22 вірші – саме стільки увійшло до згаданої збірки. Тематика розмаїта: від спогадів дитинства – до сучасності. Про материнську турботу і ніжність («Веселий рум’янок», «Вишневий спогад», «Школярик», «На день матері» ), про батькову мудру настанову («Батькове слово»), про пам’ять роду («Дідове поле»), про любов до рідного краю («Козачок», «Хатинко, молитво моя…»). Не зміг автор оминути й тему війни – «Відлуння війни», «Художник», «Зустрічає Іра тата». Окремо про вірш «Оленка». В його основі реальний факт про дівчинку з Буковини, яка відрізала власну косу і «… віддала за набої, –  //Оленка знала їй ціну.//Прощала тихою сльозою//Навіки втрачену красу…». Коли війна торкається дитячих сердець – це суцільний біль і тривога, і нам усім жити з цим у майбутньому.

«Маленький біженець з Донбасу//Війну малює на стіні…//Заручник долі й злого часу//Чекає батька у вікні.//Дитина вірить щиро, свято://Додому вернуть журавлі,//Що москалів поборе тато//І мир настане на землі».  «Миколай іде до нас»  – завершальна поезія книжечки. Свято, яке з нетерпінням чекають діти й дорослі. Не дочекався на нього тернопільський письменник Володимир Присяжний. У пам’ятку залишаться його твори, його добра і світла душа. І ось ці строфи із вірша: «Причаїлись тихо села://Ось настала щастя мить – // У смерекових оселях//Дітвора лукаво спить.//Потаємно тиша мліє,//Затріщав десь перелаз.//Серце стомлене радіє – //Миколай іде до нас».  

Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу tenews.te.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер, долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук, підключайтеся до каналу Телеграм.

Джерело: Новини Тернопільщини
Теги: #Веселий рум’янок, #Володимир Присяжний
Коментарі





Опілля квас ціни iPhone 14 Pro в Одесі, Україна

Статті

Інтерв'ю
Голова Андрій Смаглюк розповів про актуальне і наболіле Кременецької громади
13:58, 21 Квітня, 2024

Голова Андрій Смаглюк розповів про актуальне і наболіле Кременецької громади

Блоги

ТОП новини тернопільщини: