Види контактних лінз та їх головні особливості

28.11.2022 23:58   Джерело: TeNews
Опубліковано : Новини Тернопілля

Кількість людей з проблемами зору невпинно зростає, і це дуже прикрий факт. Прикрий, але цілком закономірний. Так вже склалося, що в сучасних реаліях зоровій системі людині доводиться скрутно. Постійне перебування за комп'ютером, ноутбуком чи смартфоном, регулярна робота, що потребує зорового навантаження, щоденні стреси і поганий сон — це ще далеко не повний перелік факторів, вплив яких призводить до погіршення гостроти зору.

Наслідком такої ситуації є неабияка затребуваність засобів для корекції зору, тобто окулярів і контактних лінз. При цьому, якщо ще кілька років тому окуляри впевнено лідирували по популярності серед широкого загалу, то сьогодні ситуація змінюється і лінзи поступово завойовують все більше користувачів. Сучасні контактні лінзи мають низку важливих переваг, як-от:

  • забезпечення природного та всебічного зору;
  • відсутність візуальних спотворень оточуючої картинки та збереження природніх пропорцій, розмірів предметів і відстаней;
  • повна свобода дій, можливість вільно займатися спортом та іншими активностями;
  • лінз не видно при носінні, тобто нічого в зовнішньому вигляді користувача лінзами не видає наявність
  • проблем із зором.
null

Асортимент засобів контактної корекції, що нині доступний в магазинах оптики, великий та різноманітний. Той, хто вже носить чи поки тільки планує почати носити лінзи, має добре знатися на тонкощах їх класифікації. Які є різновиди лінз, чим характеризується кожен з них? Знання відповідей на ці питання допоможе вибрати лінзи вдало.

Контактні лінзи поділяються на різновиди за відразу кількома критеріями (характеристиками):

  • режим заміни — характеристика, яка визначає максимально допустимий проміжок часу, протягом якого можна використовувати одну пару лінз;
  • дизайн — характеристика, яка вказує на особливості дизайну лінз, що визначають їх призначення для корекції тих чи інших дефектів рефракції;
  • режим носіння — характеристика, що вказує на максимально допустимий проміжок часу, протягом якого можна носити лінзи не знімаючи.

За режимом заміни доступні лінзи одноденні, місячні та планові. Одноденні контактні лінзи, як зрозуміло з їх назви, можна носити лише один день. Тобто кожного ранку потрібно одягати новеньку пару лінз, прямо з блістера. Такі лінзи сьогодні вважаються найбільш зручним і гігієнічним варіантом. 

Пару місячних контактних лінз потрібно оновлювати кожні 30 днів, себто кожен місяць. Таким лінзам потрібен додатковий догляд: їх необхідно зберігати в спеціальному контейнері та регулярно зволожувати і дезінфікувати за допомогою розчину (розчином потрібно наповнювати контейнер). Ще один, найменш популярний на сьогодні вид контактних лінз за режимом заміни — планові або ж пролонговані. Певні лінзи такого виду можна носити від 3 до 6 місяців.

Зауважте: не варто самостійно вирішувати, які контактні лінзи носити саме вам. Радимо перед покупкою неодмінно проконсультуватися з лікарем-офтальмологом.

За дизайном, тобто за призначенням нині є наступні різновиди:

  • сферичні лінзи — стандартний дизайн, призначений для людей з вадами зору незначної та посередньої складності;
  • лінзи астигматичні — мають спеціальний дизайн, що призначений для корекції астигматизму;
  • асферичні лінзи — мають вдосконалену геометрію, забезпечують чіткий зір на різних відстанях;
  • мультифокальні лінзи виправляють вікову короткозорість — пресбіопію. 

Те, лінзи якого дизайну необхідні у вашому випадку, знову ж таки, може точно визначити лише лікар-офтальмолог, лише після діагностики зору.


Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу tenews.te.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер, долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук, підключайтеся до каналу Телеграм.
Джерело: TeNews  

Коментарі