Сергій Волохатий

Сергій Волохатий

Експерт із висвітлення та комунікації Тернопільського регіонального офісу Програми «U-LEAD з Європою»

Експерти U-LEAD роз’яснили громадам Тернопільщини процедуру облаштування пунктів обігріву

26.11.2022 07:20   Джерело: TeNews
Автор : Сергій Волохатий

З настанням зимового періоду, особливо в контексті війни, в територіальних громадах актуальності набирає питання облаштування пунктів обігріву.

Команда регіонального офісу «U-LEAD з Європою» у Тернопільській області провела консультацію для громад Тернопільщини в ході якої експерти роз’яснили правові та фінансові аспекти створення таких пунктів.

«Ми всі входимо у складний зимовий період. Враховуючи ситуацію з відключенням електроенергії, у громадах стає актуальним питання облаштування пунктів обігріву. Такі пункти вимагають від громад фінансових ресурсів та правильного юридичного оформлення документації. Наші експерти U-LEAD готові їм у цьому допомагати та надавати відповідну консультаційну підтримку», – зазначила керівниця регіонального офісу U-LEAD у Тернопільській області Наталія Онищук.

Експерти зазначили, що в громадах можуть створюватися мобільні або стаціонарні пункти обігріву. Перші облаштовують на вулицях завдяки палаткам чи тентам, а стаціонарні – у приміщеннях комунальних закладів.

За словами Михайла Лисиканича, радника з питань децентралізації та місцевого самоврядування U-LEAD, у кожній територіальній громаді є певний відсоток людей, які потребують спеціально облаштованих пунктів обігріву. Завдання громад – подбати про безпеку та комфорт своїх жителів, створивши для цього необхідні умови в пунктах.

«Пункти обігріву це тимчасові споруди, які найкраще облаштовувати на базі існуючих закладів – будинків культури, ФАПів, адміністративних приміщень тощо. Також доцільним є облаштування мобільних пунктів в палатках чи тентах. Важливо весь процес створення та облаштування таких пунктів правильно оформлювати юридично, включаючи фінансові питання», – наголосила Вікторія Корецька, радниця з муніципальних фінансів та управління U-LEAD.

Фахівці рекомендують при облаштуванні пунктів обігріву враховувати їхнє місце розташування, кількість та розміри, необхідне обладнання та джерела енергії.

Експерти U-LEAD підкреслили необхідність розробки у територіальних громадах комплексних програм цивільного захисту населення або порядку чи положення про створення матеріального резерву, з якого виділятимуть кошти для облаштування пунктів обігріву

Програма для України з розширення прав і можливостей на місцевому рівні, підзвітності та розвитку «U-LEAD з Європою» спільно фінансується ЄС та його державами-членами Німеччиною, Польщею, Швецією, Данією, Естонією та Словенією для підтримки України на її шляху до зміцнення місцевого самоврядування. U-LEAD сприяє прозорому, підзвітному та багаторівневому управлінню в Україні, яке відповідає потребам громадян, та розширює можливості громад.


Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу tenews.te.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер, долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук, підключайтеся до каналу Телеграм.
Джерело: TeNews  

Коментарі