Профілактика ГРВІ та сезонних вірусних захворювань: що радять тернопільські лікарі

Опубліковано:
23 Листопада, 2022

Із настанням холодної пори року, з’являються сприятливі умови для поширення збудників гострих респіраторних вірусних інфекцій.

А це веде до зростання рівня захворюваності на ці інфекції. Також виникає загроза епідемії грипу. Лікарі Тернопільського обласного центру контролю та профілактики хвороб кажуть, що до групи гострих респіраторних вірусних інфекцій належить багато вірусних захворювань, під час яких уражаються верхні дихальні шляхи. Найбільш поширені ГРВІ: грип, парагрип, респіраторно-синцитіальна, аденовірусна та риновірусна інфекції, з 2019 року коронавірусна інфекція. То ж людям важливо дотримуватися певних рекомендацій задля профілактики грипу та ГРВІ:

«Потрібно уникати близького контакту з людьми. Намагайтеся якнайменше перебувати поряд із людьми, які хворіють на застуду, мають нежить або кашель.

  • Якщо захворіли ви, то тримайте дистанцію поруч з іншими, щоб вберегти їх від хвороби.
  • Захворіли – лишайтеся вдома. Якщо можливо, то візьміть вихідний з роботи або навчання. Грип швидко передається іншим, тож ваше перебування в людних місцях сприятиме поширенню інфекції.
  • Прикривайте ніс та рот. Під час кашлю та чхання грип розповсюджується особливо швидко. Прикрийте серветкою органи дихання – це знизить ймовірність передачі інфекції іншим.
  • Мийте руки. Часте миття рук допоможе захиститися від мікробів. Якщо поруч немає води та мила, використовуйте спреї для рук на спиртовій основі.
  • Намагайтеся не торкатися обличчя. Очі, рот та ніс для мікробів, як вхідні двері. На руках дуже багато мікробів та торкаючись ними обличчя ви збільшуєте їхні шанси потрапити в організм.
  • Привчіть себе до корисних звичок.
  • Ретельно очистіть та продезинфікуйте поверхню, до якої часто торкаєтеся вдома, на роботі або в навчальних закладах. Це особливо важливо, якщо в приміщенні перебуває хворий.
  • Стежте за достатньою кількістю сну, будьте фізично активними, уникайте стресу, пийте багато води та харчуйтеся поживною їжею.
  • У разі, якщо ви відчуваєте симптоми ГРВІ та сезонних вірусних захворювань, радимо звернутися до лікаря», – розповіли лікарі Тернопільського обласного центру контролю та профілактики хвороб.

Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу tenews.te.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер, долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук, підключайтеся до каналу Телеграм.

Джерело: Новини Тернопільщини
Теги: #грві
Коментарі





Опілля квас ціни iPhone 14 Pro в Одесі, Україна

Статті

Інтерв'ю
Тернопільський “водоканалівець” Любомир Калиняк: «Я дуже люблю людей і свою роботу»
21:11, 6 Травня, 2024

Тернопільський “водоканалівець” Любомир Калиняк: «Я дуже люблю людей і свою роботу»

Блоги

ТОП новини тернопільщини: