Що необхідно для ефективної системи опалення?

Опубліковано:
21 Листопада, 2022

Наскільки ефективна система опалення вашого дому? Чи лякають вас зимові рахунки за газ або електрику? Сьогодні ми поговоримо про те, як створити тепло й затишок в домі з мінімальними витратами, навіть якщо за вікном хуртовина.

lemjhxRH9s5UQZhUpAMWbA4EXEYeWEGSyrmGDhE7qPyJ2NTDItp3bM7s5hWK9Y7vZlzGTDqqhhANVp9J9NUwXJH8vxZEUyqkFxeIHKee76d1DXOvCbzx8KAcd0YOaZEjYFJGENY_t2J3Rvc4c_TNQqEt2XAs2xSbwZQbvK2gLDBd0I1azhdjS4E

4 кроки до економії на опаленні

  1.  Зменшення теплових втрат

Почніть з тепловізійного обстеження будинку — воно покаже, де відбувається найбільш інтенсивний витік тепла. Причина може бути в «холодному» даху чи тонких стінах, старих або просто неправильно встановлених вікнах/дверях. Тож почати бажано з утеплення самого дому. Додатково рекомендується використовувати склопакети з енергозберігаючим покриттям (+10% тепла). Ще один потужний інструмент — тепловідбивальний екран з порілексу, фольгопласту, ізолону чи пенофолу. Він монтується на стіну за радіатором і підвищує ефективність останнього в середньому на 20%, а це зовсім не зайві 2–3 градуси у приміщенні.

Якщо йдеться про приватний будинок чи квартиру з автономним опаленням, зменшити тепловтрати взимку можна, перекривши радіатори в деяких кімнатах і скоротивши площу обігріву.

1 Правильний вибір розширювального баку

Для сучасних систем, де циркуляція теплоносія відбувається примусово, оптимальним варіантом вважається розширювальний бачок закритого типу. Його головна перевага — мінімізація тепловтрат на етапі, коли тимчасовий надлишок рідини знаходиться у резервуарі. Окрім того, подібна конструкція перешкоджає насиченню води з контуру киснем, який провокує окислення металу.  Також розширювальний бак закритого типу дозволяє безпечно використовувати в якості теплоносія як воду, так і антифриз. Зверніть увагу, що часто котли потужністю до 30 кВт мають вбудовану резервну ємність і насос. Тож перед покупкою впевніться, що відповідне обладнання дійсно потрібно.

jc2mav0pHCgalVaAMQI6HFiyA3p8eI0zxDll97Ds4ksQpSr4k0ghc8tys_Su5XbnYW6VQgd4f4il9Kilmd95Vplbx8qfmWjMCg7IE8lEWwubeCWOtzNXeDOL4XS00_2qMNHu30zWF9uotFgF2mrODtIwszaC_cmy9yfRVKdGkCvR0u-Ao1uCUZM2 Циркуляційний насос

Вищезгадана примусова циркуляція теплоносія можлива тільки за рахунок встановлення спеціального насосного обладнання. Пристрій забезпечує активне переміщення рідини у контурі, більш рівномірно і якісно прогріваючи приміщення в порівнянні з самопливною системою. Встановлюючи циркуляційний насос, ви можете заощадити до 30% на оплаті енергоносіїв. Єдиний нюанс — залежність обладнання від електрики. Аби зберегти автономію, експерти радять проектувати комбіновану систему, яка здатна функціонувати як з насосом так і за принципом самопливу. 

3 Правильний вибір котла

Чималу роль в ефективності опалення відіграє котел. Найбільше палива споживають моделі з відкритою камерою згоряння, адже чимала частка тепла йде у димохід. Більш економічними, хоча й дорожчими є котли закритого типу. Рекордсменами за рівнем ККД й ефективного обігріву лишаються конденсаційні моделі. Проте такі котли залежні від електромережі, тож перед покупкою радимо проконсультуватися з досвідченим спеціалістом з систем обігріву. Він допоможе обрати не тільки котел, а й розширювальний бачок, насос, інші елементи системи опалення.

Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу tenews.te.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер, долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук, підключайтеся до каналу Телеграм.

Джерело: Новини Тернопільщини
Теги: #новини тернопільщини, #новини тернополя, #опалення, #тернопіль, #тернопільські новини
Коментарі





Опілля квас ціни iPhone 14 Pro в Одесі, Україна

Статті

Інтерв'ю
Голова Андрій Смаглюк розповів про актуальне і наболіле Кременецької громади
13:58, 21 Квітня, 2024

Голова Андрій Смаглюк розповів про актуальне і наболіле Кременецької громади

Блоги

ТОП новини тернопільщини: