Причини призначення аналізів на аланінамінотрансферазу

02.11.2022 14:44   Джерело: TeNews
Опубліковано : Новини Тернопілля

Аланінамінотрансфераза - це фермент, амінокислота, яка виробляється організмом. Коли людина здорова, його концентрація в крові зовсім не висока. Але підвищення цього показника може свідчити про руйнування деяких органів та серйозні захворювання.

На що вказує підвищений рівень аланінамінотрансферази?

Варто визначити, у скільки разів підвищена аланінамінотрансфераза алт. Зростання не більше, ніж у 5 разів, може свідчити про прийом оральних контрацептивів, вагітність, а також регулярний прийом алкоголю. Цей показник збільшується у людей похилого віку, в яких відбувається розпад м'язових волокон.

Проте головна причина підвищення цього показника - серйозні захворювання печінки. Це відбувається під час цирозу або розпаду тканин, через онкологію, ракові захворювання. Дуже високий рівень цього ферменту свідчить про проблеми у підшлунковій залозі.

Коли призначають дослідження на аланінамінотрансферазу?

Зазвичай це дослідження призначають не як окремий показник, а у купі з іншими аналізами. Найчастіше це буває при ішемічній хворобі серця, у разі підозри інфаркту або серцевої недостатності. Досить часто цей показник призначають разом з визначенням концентрації білірубіну, для діагностування хвороби печінки.

Можуть призначати вагітним жінкам на пізніх строках, щоб діагностувати гестоз. У нормі, у вагітних, цей показник може бути трохи завищеним, але якщо концентрація ферменту перевищує норму, більше ніж у 10 разів, це може сигналізувати про гестоз та серйозні захворювання вагітної.

Це один з важливих показників, який визначається перед трансплантацією органів серед донорів. Зазвичай аналіз призначають перед проведенням пересадки печінки. Знижений показник може говорити про недостатній прийом вітаміну b6.

Правила забору венозної крові для визначення аланінамінотрансферази:

  • Забір крові варто здійснювати рано-вранці, не приймаючи їжі та не вживаючи чай з цукром. Потрібно прийти на голодний шлунок.
  • Перед дослідженням варто попередити свого лікаря про прийом оральних контрацептивів. Деякі гормональні препарати суттєво впливають на остаточні результати дослідження.
  • Забороняється за декілька днів до проведення досліджень вживати алкоголь.

Невелике перевищення норми може фіксуватися у людей з зайвою вагою, а також у пацієнтів, які зараз проходять лікування з введенням внутрішньом'язових ін'єкцій. У пацієнтів, які працюють на важких роботах та вимагають величезного фізичного навантаження, також концентрація цього ферменту може бути дещо підвищена. Не варто сприймати результати як діагноз.


Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу tenews.te.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер, долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук, підключайтеся до каналу Телеграм.
Джерело: TeNews  

Коментарі