У Тернополі відзначили річницю проголошення Західноукраїнської Народної Республіки. На З цієї нагоди на Микулинецькому кладовищі відправили панахиду за борцями за волю України. Представники влади та громадськості поклали квіти до могил Січових стрільців.

На захід прийшов житель Тернополя, Петро Кузьмінчук, чоловік каже, щороку у цей день він приходить віддати шану тим, хто відстоював світле майбутнє України і хто зіграв надзвичайно важливу роль у держвотворчих процесах.

«1 листопада – знакова дата, її ще називають «Листопадовий чин». У ніч з 31 жовтня на 1 листопада 1918 року стрілецькі частини на чолі з сотником Дмитром Вітовським зайняли урядові установи й підняли синьо-жовтий прапор у Львові. Тоді хвиля національної революції прокотилась по всій Галичині. Так була створена ЗУНР, до складу якої увійшли українські етнічні землі – Галичина, Буковина та Закарпаття. Тернопіль був одним із центрів тих важливих подій. Після окупації Львова, наше місто практично стало другою столицею ЗУНР, де деякий період знаходився уряд новоствореної держави. Він засідав у будівлі недіючої гімназії, а сьогодні ЗОШ № 4 у центрі Тернополя. Я щороку святкую цей день, адже він був одним із вирішальних в історії нашої свободолюбивої держави. Я вірю, що і у наш час нам вдасться відстояти свою свободу, незалежність і ще раз довести, що українці – незламні!», – каже тернополянин.

null
null
null
null

Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу tenews.te.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер, долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук, підключайтеся до каналу Телеграм.

Джерело: Новини Тернопільщини
Теги: #ЗУНР
Коментарі





Опілля квас ціни iPhone 14 Pro в Одесі, Україна

Статті

Інтерв'ю
Спасо-Преображенська церква
14:14, 27 Квітня, 2024

Духовна фортеця козаччини: де на Тернопільщині молились гетьмани

Блоги

ТОП новини тернопільщини: