Документальний фільм Максима Черкашина «Трансформація»: життєво важлива роль активістів під час війни

Опубліковано:
24 Жовтня, 2022

Новий документальний фільм «Трансформація» розповідає про громадських активістів України та життєво важливу роль, яку вони відіграють у цей час війни.

Розмовляючи з EED, Максим Черкашин випромінює енергію та ентузіазм. Максим приїхав до Брюсселя на міжнародну прем’єру документального фільму «Трансформація», знятого ним спільно з Марією Пачковською, в якому розповідається про те, як змінилось українське громадянське суспільство за останнє десятиліття, та надзвичайно важливу роботу, яку виконують активісти сьогодні. Кінець дводенної подорожі суходолом з рідного Тернополя означає, шо він, нарешті, після шести довгих місяців розлуки, може провести дорогоцінний час зі своєю молодою сім’єю. Його маленький син шумно грається з новою іграшковою машинкою поруч з нами, поки ми розмовляємо.

Максим очолює ГО «Освітньо-аналітичний центр розвитку громад» (ЦРГ), який знаходиться у Тернополі, і цей документальний фільм є втіленням творчої ідеї його організації.

У «Трансформації» розповідається про роботу п’яти провідних українських організацій – усі вони є партнерами EED – з різних куточків України: це «The Ukrainians» зі Львова, «Зелений лист» з Одеси, ЦРГ Максима з Тернополя, «Горизонт змін» з Черкас і Всеукраїнське об’єднання «Автомайдан». Понад 40 хвилин ці активісти розповідають свої особисті історії про силу, організованість, згуртованість і мужність громадянського суспільства. Фільм доступний як в англомовній, так і в україномовній версії.

Cherkashyn2

Трансформація України

Максим пояснює, що поштовхом до створення «Трансформації» стали події війни, масовий переїзд людей до західних областей України, в тому числі й до Тернополя, та його зустрічі з активістами з різних куточків України.

«Я познайомився з багатьма чудовими ініціативними організаціями зі східних областей України, і це стало для мене відкриттям. Хоча у своїй діяльності ці активісти можуть зосереджуватися на інших темах, ніж ми, усіх нас об’єднує спільний підхід і бажання вирішувати проблеми нашої країни. Ми креативні та винахідливі, й працюємо командами. Наші організації трансформувалися завдяки своїй роботі, а наша робота трансформує нашу країну та наше суспільство на краще», – говорить він.

У той час як громадські активісти з усієї України виявили безпрецедентну солідарність, щоб підтримати одне одного та суспільство, якому вони служать, Максим задумав зняти фільм як спосіб продемонструвати цінність цієї активістської роботи та задокументувати її.

Він також вважає цей фільм важливим для демократичного майбутнього України. «Сьогодні всі розуміють важливість наших зусиль, – продовжує він. – Люди бачать роботу громадських активістів навколо себе, але в мирний час громадською активністю займається лише мізерна частина українців. Треба думати, як захистити й розвинути громадянське суспільство після війни. Нам потрібно посилити нашу мережу, щоб після закінчення війни у нас були інструменти для продовження розбудови демократичної України. Ми всі знаємо, що тоді працювати буде набагато важче», – говорить він.

Він пояснює, що англомовна версія фільму має на меті розповісти міжнародній аудиторії про роль громадського активізму в Україні. «Разом ми побудували сильне громадянське суспільство, яке сьогодні, в час найбільшої потреби, захищає нашу країну. У нас є армія громадян, які підтримують одне одного, які є організованими та вмотивованими», – говорить він.

Cherkashyn3

Ключова роль громадянського суспільства сьогодні та в післявоєнній Україні

ЦРГ вже розпочав обговорення з місцевими громадськими організаціями і місцевою владою майбутньої ролі громадянського суспільства після закінчення війни, і Максим висловлюється на підтримку Луганської декларації – Маніфесту громадянського суспільства 2022, оголошеного в червні в Швейцарії на Конференції з відновлення України. У цьому документі окреслено ключову роль, яку має відіграти громадянське суспільство у відновленні післявоєнної України.

Максим і ЦРГ вже закладають основи для цього, що є природним продовженням їхньої роботи у довоєнний період.

Заснований у 2016 році, ЦРГ працює з місцевими активістами та органами влади шести західноукраїнських областей у рамках реформи децентралізації в Україні, яка надає більше повноважень місцевій владі. Завдяки грантовій підтримці EED ЦРГ допоміг місцевим громадським активістам і громадам самоорганізуватися, налагодити зв’язки і розбудувати спроможність, щоб вони могли тісніше співпрацювати з місцевою владою та брати участь у прийнятті рішень на місцевому рівні.

Максим також активно просував роль культури в розбудові демократії, будучи співзасновником щорічного музичного фестивалю «Файне місто», який приваблює молодь з усієї країни.

Cherkashyn4

Післявоєнні виклики

На питання про те, з якими викликами стикнеться Україна після війни, Максим відповідає однозначно. Найбільша проблема, яка постане в Україні в період післявоєнної відбудови, – це корупція. Він вважає, що антикорупційні механізми будуть потрібні на всіх рівнях суспільства, і що організації громадянського суспільства можуть відіграти вирішальну роль у забезпеченні підзвітності та прозорості уряду.

«Україна сьогодні в серці кожного», – говорить він. – Нам потрібно захистити свою добру репутацію. Якщо зможемо знищити корупцію, то Україна може стати ключовим гравцем у світі. Наш народ прагне демократичного майбутнього».

Звертаючись до своєї міжнародної аудиторії, він висловлює одне прохання: «Нам потрібна міжнародна допомога, а не ваша жалість. Ми не хочемо, щоб нас жаліли, тому що у нас війна. Ми сильні. Але нам потрібна ваша підтримка».

 

 У цій статті представлені погляди грантоотримувача. Зміст статті не обов’язково відображає офіційну позицію Європейського фонду за демократію, Європейської комісії чи будь-якої країни-члена ЄС, або іншої сторони, яка надає донорську підтримку EED.

Photo Credits: Anne Dovie and ЦРГ 

Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу tenews.te.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер, долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук, підключайтеся до каналу Телеграм.

Джерело: Новини Тернопільщини
Теги: #Трансформація фільм, #черкашин
Коментарі





Опілля квас ціни iPhone 14 Pro в Одесі, Україна
Статті
Інтерв'ю
“Це те місце, де я повинен бути”: історія бізнесмена, який переїхав з Гонконгу до Кременця
20:11, 18 Квітня, 2024

“Це те місце, де я повинен бути”: історія бізнесмена, який переїхав з Гонконгу до Кременця

Блоги
Найбільше читають: