УПЦ МП досі є складовою РПЦ, бо Кіріл не піддав їх анафемі, як Філарета, – архімандрит Романос

06.10.2022 19:29   Джерело: Духовний фронт України
Опубліковано : Марта Сахно

Архімандрит Вселенського патріархату Романос Анастасіадіс.

В інтерв’ю, розтиражованому грецькими проросійськими сайтами, нового єпископа Волоколамського (РПЦ) Антонія, серед іншого, запитали про відносини з нібито самопроголошеною «незалежною» церковною структурою в Україні на чолі з Митрополитом Онуфрієм.

Дослівно згадується наступне: «Митрополит Антоній також згадав про свою попередню діяльність на посаді голови Управління справами закордонних установ Московського Патріархату, а також про свої постійні контакти за кордоном з духовенством Української Православної Церкви. „Ми співслужили, ми спілкувалися… Ці контакти залишаються і продовжуються, але будь-яка публічність для священиків, які захищають канонічну Церкву в Україні, створює низку труднощів як для них самих, так і для членів їхніх родин. Але це теж треба враховувати“, – сказав Антоній».

По суті, тоді Антоній показав, що в Україні, в структурі Онуфрія, є зрадники, які – всупереч рішенням про нібито «незалежність» – перебувають у кулуарному спілкуванні з Москвою, подалі від уваги, і плетуть змови проти Церкви і народу України…

Але Антонію не потрібно було нам про це розповідати. Обман лицеміра і брехуна Онуфрія та решти тих, хто керує його промосковською церковною структурою (я свідомо виключаю все духовенство і народ, більшість якого справді відвернулася від Москви), відчули всі. За результатами судять про них. І я поясню: Коли Філарет у 1992 році зробив те саме, що нібито зробив Онуфрій (тобто оголосив себе незалежним від Москви), Російська Церква поспішила скинути його і піддати анафемі разом з усіма, хто потім пішов за ним. Навпаки, після нібито «незалежності» Онуфрія лжепатріарх Московії поспішив відправити його… привітав з річницею інтронізації! А тепер маємо ось таку сповідь Волоколамського Антонія про «взаємодії» і «спілкування»… З ким? Чи не є онуфріївці «розкольниками», оскільки вони добровільно і самовільно оголосили себе «автокефальними»? Чи ви з ними співслужите, панове лицеміри Московії?

Але, у згаданому інтерв’ю Антоній сказав і інше достойне нарікання на плачевний стан РПЦ, як, наприклад, про злочинну війну, яку його країна веде, з «благословення» свого патріарха, проти України:

«Відповідаючи на запитання про оцінку російським єрархом військових дій між Росією та Україною, він зазначив, що „не є метою священнослужителя висловлюватися з таких питань…“»!!!!

І взагалі це інтерв’ю з Антонієм є корисним, оскільки розкриває весь спектр єретичного російського богослов’я та еклезіології, які не тільки не можуть бути прийняті Єдиною, Святою, Соборною і Апостольською Церквою, але й, якщо не будуть виправлені, є достатньою підставою для засудження та відлученням Російської Церкви…

Отже, з нагоди інтерв’ю з Волоколамським Антонієм можна сказати:

1. Від кого Російська церква отримала автокефалію?! Від Константинополя? Йдеться про автокефалію, тобто про її відокремлення від Константинопольської Церкви-Матері. Вона пішла на це за власним бажанням? Тобто, неканонічно? Значить, розкольники?

2. Хто дав Церкві Росії право мати юрисдикцію від Америки до Австралії? На якому прецеденті це ґрунтується, чи то на Священних Канонах, чи то на Священному Переданні? Чи визнають представники російської церкви, що в місті має бути єпископ, згідно зі святими канонами?  Чи поширювалися межі їхньої патріаршої влади на весь світ? Про що йдеться у відповідному томосі?

3. Волоколамський Антоній, як священнослужитель, ніби не займається справою війни, а його предстоятель однозначно благословляє агресивну війну і дає відпущення гріхів і… обіцянку раю (як справжній… ісламо-фашистський джихадист) кожному, хто проливає свою кров за «Святу Русь» в агресивній, повторюю, війні!

4. Невже Волоколамський Антоній, як єрарх, не відчуває докорів сумління за свої церковні злочини? За їхню неправославну фальсифікацію еклезіології? За одвічні вторгнення і окупації канонічних територій інших Церков? За те, що відрізав їх від того, де вони отримали Благодать? Він нічого не відчуває? Хіба він не відчуває сповзання вниз, падіння від помилки до помилки?

Риторичні запитання, бо ніхто з цієї ексцентричної «церкви» Росії не наважується і не може на них відповісти…


Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу tenews.te.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер, долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук, підключайтеся до каналу Телеграм.
Джерело: Духовний фронт України  

Коментарі