Валентина Семеняк

Валентина Семеняк

журналіст, фотохудожниця, письменниця

Про те, «Де скарб твій…», знає Марія Лавренюк

29.09.2022 20:04   Джерело: TeNews
Автор : Валентина Семеняк

Напередодні бібліотечного свята у світлиці Тернопільської обласної наукової бібліотеки відбулася творча зустріч із українською письменницею, ілюстраторкою Марією Лавренюк (Лішнянською).

Дипломантка Всеукраїнського фестивалю «Таланти твої, Україно», ІІІ премія обласного конкурсу читців «Срібні дзвони», лауреатка літературної премії ім. Михайла Дубова за кращий літературний дебют 2012 року та Міжнародної літературної премії імені Уласа Самчука за роман «Калина січена…» (2019 р.). Друкувалась у газетах «День», «Літературна Україна», журналі «Погорина», літературно-мистецькому альманасі «Курінь», на сайті «А4-UA».

Всеохопність творчих уподобань пані Марії вражає, вона ілюструє книги, вишиває, займається бісероплетінням, пише новели, романи. Хоча за фахом – інженер- конструктор, дизайнер. Ось про це і спілкувалися під час зустрічі. Бібліотекарка читальної зали Валентина Павлишин, яка модерувала захід, допомагала присутнім зануритися у творчу лабораторію письменниці. Зачитувала уривки з книг. Її книги читаються легко, мова жива, багата метафористикою, емоційно насичена. З вдячністю пані Марія згадувала й кременецького письменника Сергія Синюка, який на початках «підштовхнув» її до співпраці. У творчому доробку авторки збірник новел «Декамерон одного села» (2012р.) – трагікомічна сага південноволинського села, що розкриває його побут, стремління, занурює в комічні та трагічні перипетії подій, інтригуючим осердям яких є стосунки між чоловіками і жінками. Авантюрно-краєзнавчий роман «Де скарб твій…» (2012р.) написаний у співавторстві з Сергієм Синюком. До книги «Війна і мир одного села» (2013р.) увійшли кіноповість «Віра» та добірка оповідань «Життя і капуста». Книга «Печериці для мудрої господині» (2013р.) про щоденний практичний досвід сучасної української господині та доброзичливий гумор. Збірник кулінарної есеїстики «Полба» (2014) розкриває древні таємниці та новітні можливості незаслужено забутої культури. Роман «Калина січена» (2019) презентувався на Львівському книжковому Форумі.

 Для мене стало справжнім відкриттям дізнатись, що Марія Лавренюк оформляла у свій час експозиції у літературно-меморіальному музеї Георгія Петрука-Попика (с. Іловиця) та в музеї Кременецького ботанічного саду.


Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу tenews.te.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер, долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук, підключайтеся до каналу Телеграм.
Джерело: TeNews  

Коментарі