У Тернополі люди вийшли проти «благодатної» багатоповерхівки, яку будують в таємниці від парафіян

26.09.2022 18:03   Джерело: Тернополяни
Опубліковано : Марта Сахно
У Тернополі набирає обертів будівельний скандал. Попри незгоду парафіян, на території Церкви Пресвятої Трійці УГКЦ, що на стику вулиць Чайковського, Малишка та Слівенської, зводять багатоповерхівку.

Для парафіян храму така новина стала неабиякою несподіванкою. Люди кажуть, на зеленій зоні поблизу церкви планували облаштувати духовний центр, але у пароха Іллі Довгошиї, схоже, вже давно були інші плани.

У суботу, 24 вересня, кілька десятків місцевих жителів вийшли зібралися поблизу Церкви Пресвятої Трійці УГКЦ. Люди кажуть, питань до забудовника у них немає. Усі претензії – до священника, який «благословив» початок будівництва комерційної нерухомості.

306519968 1107479256824116 4163851401731288039 n

Що будують – таємниця

– Ми були шоковані, коли побачили, що на території церкви зрізали дерева та поставили височезний паркан. Паспорт будівлі, який вивісили, інформував про те, що тут зводять багатоповерховий житловий будинок. Через годину-дві цей стенд прибрали й досі не відновили. Люди незадоволені. Люди хочуть пояснень. Люди хочуть розуміння. Ще у 2003 році цю ділянку дали нашій парафії для будівництва духовно-культурного центру туристичного призначення. Планувалося також, що облаштують Алею Хресної дороги, Алею історії УГКЦ та дитячий майданчик для маленьких парафіян. Зненацька приїхала техніка, поставили огорожу – буде багатоповерхівка на майже 13 тисяч квадратних метрів житлової площі! Жодного натяку на споруди релігійного призначення– розповів парафіянин Сергій Парай.

Місцеві жителі надіслали на ім’я церкви колективне звернення з вимогою надати копії документів, що стосуються будівництва. Натомість парох Ілля Довгошия заявив, що надати їх не може, бо інформація є «конфіденційною».

307262041 814979699925917 2208017146672095945 n

«У храм, який мав сакральне значення, вже не хочеться йти»

Серед парафіян церкви – відомий тернопільський боксер Володимир Шнуровський. Чоловік поділився, що цей храм для нього мав сакральне значення. Тепер чоловік не маж бажання ходити на богослужіння до церкви, настоятель якої «благословляє» землю святині під комерційну забудову.

– Мій дідусь був дяком у цій церкві ще з перших днів її заснування. Ми часті гості в цьому храмі – там я брав шлюб, хрестив дитину, хоронив бабцю та діда, щонеділі усією сім’єю ми відвідували богослужіння. Ця церква для мене мала сакральне значення, адже побудована руками наших дідів, наших батьків. Усе було добре, поки в один момент я не побачив на церковній землі високий паркан, а в паспорті будівлі було зазначено, що скоро там з’явиться висотка. Для мене ця новина була, мов холодний душ. Я розпитав усіх сусідів, ніхто теж нічого не чув про будівництво, а тим більше не давав ніякої згоди,– зазначив Володимир Шнуровський.

308143555 651135703007423 4155269490961609087 n 

«Єдина зелена зона, яка залишилася»

Парафіянин Володимир Шенгера ще донедавна був старшим братом. Чоловік виступив проти будівництва багатоповерхівки, а тому у «коло дружніх до місцевого пароха людей» більше не входить.

– У мене немає питань до інвесторів. Вони мають дозвіл на будівництво і чесні перед законом. Головне питання: чому про будову нічого не розповів парох Ілля Довгошия? Моя пропозиція – звести на цьому місці духовно-меморіальний комплекс, Алею Героїв, побудувати трапезний зал та капличку для відспівування померлих. Це – єдина зелена зона на «Східному», яка залишилася, тому мусимо зберегти її усіма силами, – наголосив Володимир Шенгера.   

Настоятель храму, який живе поблизу церкви, до людей, які зібралися на мирний протест, не вийшов. За коментарем журналісти прийшли у його оселю, однак двері нам ніхто так і не відчинив.

Наразі парафіяни збирають підписи (уже є понад три сотні) про розірвання договору між церквою і забудовником.

308271209 468411221891063 1195994375516272221 n

Корислива сповідь

Місцеві мешканці не на камеру розповідають, що священник та наближені до нього особи поширюють неправдиву інформацію про те, що протестувальники лобіюють забудову цієї ділянки начебто іншим забудовником. Люди кажуть, що такі слова з уст пароха лунають навіть під час сповіді, на яку вони проходять до духівника.

Ми звернулися за коментарем до ініціатора протестів проти зведення 12-поверхового будинку депутата Тернопільської обласної ради Олега Любінського, який зараз боронить Україну від російських загарбників. Він наголошує, що ця інформація – фейк. Чоловік виступає проти забудови та розіслав депутатські запити в різні установи.

Приїхавши з передової на два дні, Олег Любінський також відвідав Тернопільсько-Зборівську Єпархію УГКЦ. Владика Василій Семенюк вислухати його не забажав.

– У нас вже назбиралося багато доказів незаконності цієї забудови. Переконаний, з Божою поміччю ми доведемо нашу правоту в правовому полі, – підкреслив Олег Любінський.  

На запрошення парафіян участь у зібранні також взяв депутат Тернопільської міської ради Антон Горохівський. Він зауважив, що підтримує людей, які хочуть знати правду про будівництво на церковній землі.

– Мешканці прилеглих будинків запросили мене на мирне зібрання. Вони не хочуть, щоб на території храму будували багатоповерхівку. Парафіяни зібрали вже майже 300 голосів з вимогою розірвати інвестиційну угоду. Ми врахуємо думку людей, розглянемо їхнє звернення та відправимо у відповідні установи, – зазначив Антон Горохівський.  

null

Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу tenews.te.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер, долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук, підключайтеся до каналу Телеграм.
Джерело: Тернополяни  

Коментарі