У Тернополі діє виставка до 78-ї річниці депортації етнічних українців з території Польщі

14.09.2022 07:10   Джерело: TeNews
Опубліковано : Катерина Богуславська

У Тернопільському обласному краєзнавчому музеї діє виставка, приурочена 78-ій річниці депортації етнічних українців з території Польщі. Експозиція має назву «Вирвані з корінням…».

Відвідати виставку можна до 22 вересня 2022 року у будні до 18 години. Про це розповіли працівники музею.

На виставці представлені чорно-білі та кольорові фотокартки з родинних архівів переселенців, рідкісні книги, карта Лемківщини та копія Закону України «Про визнання депортованими громадян України які у 1944—1951 рр. були примусово переселені з території Польської Народної Республіки на територію СРСР» тощо. Родзинкою експозиції є автентичні жіночі святкові костюми, привезені із села Заліська Воля Ярославського повіту (Надсяння) та село Чарне Горлицького повіту (Лемківщина) 1930-ті рр.

«9 вересня 1944 року відбулося підписання Угоди між УРСР та Польським комітетом Національного визволення про евакуацію українського населення з території Польщі та польських громадян з території УРСР, що стало початком масових депортацій українців з їх етнічних земель із Лемківщини, Холмщини, Любачівщини, Надсяння, Західної Бойківщини. Загалом під проведенням акції було переселено 482109 осіб (122454 українських родин), зокрема, на Тернопільщину — близько 170 000 осіб. 6 травня 1947 року уряди ПНР і УРСР оголосили спільну заяву про закінчення переселення поляків із території УРСР до Польщі і українського населення з території Польщі до УРСР. Цю трагедію називають по-різному: репатріація, евакуація, добровільне повернення в Україну, проте насправді це було примусове виселення, насильницьке позбавлення права українців жити на землі дідів-прадідів. Трагедія депортованих українців — це та сторінка в історії нашої держави, яка не може бути забута. Людей вигнали з їх домівок, змусили покинути ліси, поля, нажите тяжкою працею майно. Цей злочин не забувається. Виставка «Вирвані з корінням…» доносить до сучасного покоління велику трагедію, яку пережили їх предки та земляки», - кажуть організатори виставки.


Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу tenews.te.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер, долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук, підключайтеся до каналу Телеграм.
Джерело: TeNews  

Коментарі