Вчені Carlsberg розробили новітню технологію, що може зменшити загрозу світового голоду

11.09.2022 10:02   Джерело: TeNews
Опубліковано : Марта Сахно

У дослідницькій лабораторії Carlsberg відкрили принципово нову технологію надшвидкого виведення агрокультур майбутнього без використання ГМО.

Метод отримав назву FIND-IT. Новаторський підхід лабораторії Carlsberg має сприяти ефективному розв’язанню проблеми харчового забезпечення.

Негативні кліматичні зміни в умовах зростання населення є викликом, що постав перед цивілізацією. За прогнозами фахівців, до 2050 року світ населятиме від 9 до 10 мільярдів людей. Новаторський підхід лабораторії з впровадження FIND-IT дасть змогу значно підвищити врожайність та кліматостійкість рослин. 

 «Відомий факт: у майбутньому ми потребуватимемо такі культури, які мають вищу стійкість до спеки та посухи. Завдяки нашій технології ми можемо за дуже короткий час вивести нові вдосконалені сорти, що зможуть рости в усьому світі в умовах кліматичних змін», – каже професорка Біргітте Скадхауге, віцепрезидентка дослідницької лабораторії Carlsberg, яка очолювала команду науковців. 

В основі методу – швидка ідентифікація варіантів нуклеотидів за допомогою краплинної цифрової полімеразної ланцюгової реакції. Передусім відкриття має оптимізувати розведення ячменю, який є сировиною для виробництва пива. Водночас технологія має величезний потенціал для її використання і за межами пивоварної галузі. Проєкт був повністю профінансований Carlsberg Foundation. 

Метод FIND-IT поповнив славетний доробок дослідницької лабораторії Carlsberg. Нагадаємо, з часу її заснування у 1883 році було виведено чисту культуру пивоварних дріжджів, розроблено шкалу кислотності pH, а також вперше розпочато працю над описом структури білків. 

 ***

Carlsberg Ukraine — частина Carlsberg Group, однієї з провідних пивоварних Груп у світі з великим портфелем брендів пива та інших напоїв. У складі Carlsberg Ukraine – заводи в Запоріжжі, Києві та Львові. В портфель Carlsberg в Україні входять пиво, сидр та безалкогольні напої таких торговельних марок, як «Львівське», Carlsberg, Tuborg, Kronenbourg 1664,  «Квас Тарас», Somersby, Seth&Riley's Garage та інших. Під час війни в Україні Carlsberg Group ухвалила рішення про припинення бізнесу в росії та вихід із ринку. Carlsberg Group, Carlsberg Foundation та Tuborg Foundation перерахували 75 мільйонів данських крон на допомогу Україні. З 24 лютого Carlsberg Ukraine почала виробляти питну воду й передавати її в різні регіони України. Компанія надає фінансову підтримку благодійним фондам та організаціям у різних містах і регіонах країни задля підтримки гуманітарних ініціатив. Більш детальну інформацію можна отримати на сайті https://carlsbergukraine.com/


Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу tenews.te.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер, долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук, підключайтеся до каналу Телеграм.
Джерело: TeNews  

Коментарі