Федір Бортняк: «Неприпустимо, щоб люди, які приходять з пекла війни, залишили дітей сиротами через ковід…»

Опубліковано:
29 Серпня, 2022

Минулого року вразив лист однієї дівчинки: «Дорогий Миколаю. Я хочу, щоб той коронавірус зник…. І більше нічого в тебе не прошу…» А тепер кожна українська дитина бажає, щоб закінчилась війна, щоб не падали на школи, лікарні та оселі бомби, щоб батьки не хворіли і вертались додому живими. І більше нічого не просить. Маємо допомогти бажанням наших дітей здійснитися саме своєю відповідальністю.

Збереження життя і здоров’я людини набуває особливого значення в сучасних реаліях. І мінімізувати ризики для працівників в умовах воєнного стану – одне з головних завдань, над якими працюють у Фонді соціального страхування України, зокрема, в Тернопільській області. Про це розповідає начальник управління виконавчої дирекції Фонду соціального страхування України в Тернопільській області Федір Бортняк. 

«Справді, важкі випробування для наших людей за останні роки – з наростаючим підсумком. Тепер, в часи війни важливо зробити все задля Перемоги. Саме тому працездатне населення має дбати про своє здоров’я. Адже навантаження на сімейний бюджет та бюджет усієї держави – і так надмірний. Тому варто профілактичними заходами зберегти власне здоров’я та працездатність, разом з тим мінімізуючи витрати коштів на лікування. Бо лікувати і рятувати нам та нашим медикам є кого. 

Український епідеміолог Лев Громашевський писав: «Коли лікар виліковує 10-15 хворих, його готові прославляти, але той, хто запобіг захворюванню тисячі і сотні тисяч чоловік, лишається непомітним, бо ж як оцінити те, що не сталося». Так і ми намагаємося спокійно, непомітно, але ефективно впливати на  процеси запобігання, убезпечення хвороб разом із лікарями, керівниками підприємств, усіма тими, для кого здоров’я українців – не порожній звук.

За інформацією ДП «Тернопільський ОЦКПХ МОЗ України», за 24 серпня 2022 року зафіксовано в Тернопільській області 203 нових випадки коронавірусної хвороби COVID-19, в тому числі 2 летальних.  Вірус починає новий виток і власна відповідальність кожного та просвітницькі заходи зможуть допомогти сповільнити його поширення, уникнути ризику перевантаження системи охорони здоров’я цивільними хворими, щоб ті, хто захищає Україну від ворога, могли вчасно отримати необхідну медичну допомогу. Адже неприпустимо, щоб люди, які приходять з фронту, з пекла війни, залишили дітей сиротами через ковід…

Профілактика виробничого травматизму та профзахворюваності – це щоденна робота страхових експертів з охорони праці відділень та управління ВД ФССУ в Тернопільській області. Аналіз, який щодня здійснюють працівники сектору перевірки обґрунтованості видачі листків непрацездатності Фонду також допомагає виявити ріст захворюваності. Саме профілактикою інфікування, системною роботою у цьому напрямку  можна  захистити працівників від захворювань та травматизму. Адже існують алгоритми, детальні рекомендації роботодавцям, як убезпечити працівників від зараження коронавірусом, необхідні дії щодо працівника, що занедужав на роботі, наочні матеріали та зразки документів. Лише варто враховувати їх і дотримуватись.

На Фонд від початку пандемії покладено пріоритетну функцію забезпечення соціальними гарантіями саме тих осіб, які прямо постраждали від коронавірусної інфекції. Це, у першу чергу, працівники, які захворіли на COVID-19, а також особи, зайняті обслуговуванням населення, самоізольовані під медичним наглядом і в спеціалізованих закладах охорони здоров’я.

Крім того, Фонд продовжує реалізацію виплат за соціальним страхуванням за загальними страховими випадками. Понад 170 мільйонів гривень за 7 місяців 2022 року профінансували відділення управління виконавчої дирекції Фонду соціального страхування України в Тернопільській області виплат по вагітності та пологах, допомоги по тимчасовій втраті працездатності та на поховання. Фонд фінансує виплати потерпілим на виробництві та їх сім’ям, медико-соціальну реабілітацію після травм. Після перенесеної хвороби (в тому числі і коронавірусної) застраховані особи можуть  пройти курс відновного лікування за кошти ФССУ на базі реабілітаційних відділень санаторно-курортних закладів.

Крім того, з початку війни станом на 22 серпня 2022 року внаслідок бойових дій на підприємствах України зафіксовано 536 постраждалих працівників, з них під час виконання трудових обов’язків через збройну агресію росії загинуло 156 українців. Усі працівники, постраждалі під час роботи внаслідок бойових дій, також забезпечуються Фондом страховими виплатами і медико-соціальними послугами.

Як бачите, спектр соціальних виплат ФССУ надзвичайно великий. Та ніякими грошима неможливо компенсувати чиєсь здоров’я та життя. Тепер суспільство розділене на різні рівні відповідальності та безпеки, як завжди буває у  важкі часи воєн та епідемій. Якщо для однієї частини важливо підтримувати тил,  інша частина – на передових військових позиціях і для усіх важливо знизити можливість інфікування та травмування. Наші медики можуть підтвердити, що особиста обережність, користування засобами захисту справді допомагає. А де ви зараз бачили використання масок? Люди забули за елементи захисту себе і свого ближнього, але у сховищах чи на інших заходах інфіковані щедро роздають довкола вірус. Гадаю, ми тут маємо величезне поле для співпраці як медиків так і священнослужителів, вчителів, працівників установ та організацій, які працюють з людьми і над безпекою людей.

В Україні карантин та режим надзвичайної ситуації через коронавірус продовжили до кінця року. Через війну тернополяни дещо призабули про пандемію коронавірусу, маски, інші засоби індивідуального захисту. Рівень вакцинування знизився. Місяць тому США знову передали Україні близько 500 тисяч доз вакцини Pfizer від COVID-19. Так що вакцина є, але буває, що кілька днів підряд в Тернополі немає бажаючих нею скористатися. Часто працівники  приходять на роботу хворими, навіть не підозрюючи про це. А якщо й підозрюють, то міркують: все одно працювати потрібно, адже необхідно годувати родини, тож належної уваги здоров’ю і певним симптомам не приділяють, інфікуючи довколишніх.

Кажуть, що здоров’я – єдине благо, яке кожен може відібрати у себе сам. Але ми маємо бути свідомими, вибираючи життя, вибираючи особисту безпеку і безпеку тих, хто поруч, щоб трудитись задля ПЕРЕМОГИ».

Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу tenews.te.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер, долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук, підключайтеся до каналу Телеграм.

Джерело: Новини Тернопільщини
Теги: #коронавірус, #новини тернопільщини, #новини тернополя, #тернопіль, #тернопільські новини
Коментарі





Опілля квас ціни iPhone 14 Pro в Одесі, Україна

Статті

Інтерв'ю
Голова Андрій Смаглюк розповів про актуальне і наболіле Кременецької громади
13:58, 21 Квітня, 2024

Голова Андрій Смаглюк розповів про актуальне і наболіле Кременецької громади

Блоги

ТОП новини тернопільщини: